Ennen koiran adoptoimista harkittavia asioita
Kodittomalle koiralle kodin antaminen on jalo teko, mutta myös vakava päätös, jota tulee harkita tarkkaan. Tänään listaamme muutamia asioita, joita jokaisen lemmikin hankkimista harkitsevan tulisi miettiä ennen koiran adoptoimista.
Ennen koiran adoptoimista harkittavia asioita
Esittelemme alla muutamia kysymyksiä, jotka suosittelemme kysymään itseltäsi ennen koiran adoptoimista.
Miksi haluat koiran?
Osa eläinrakkaista ihmisistä sekoittaa keskenään eläimestä välittämisen ja lemmikin mukanaan tuoman vastuun. Jotkut ihmiset hankkivat koiran tutustuttuaan kiinnostavaan rotuun ja päätettyään haluavansa rodun edustajan kotiinsa. Toiset myöntyvät lastensa toiveiden edessä. Kumpikaan näistä syistä ei ole hyväksi omistajalle tai koiralle.
Jos et ota ennen koiran adoptoimista selvää kaikista lemmikin omistamiseen liittyvistä velvollisuuksista, saatat yllättyä tai kyllästyä eläimen asuttua hetken luonasi. Liian usein ihmiset hylkäävät eläimen juuri tällaisten syiden vuoksi.
Koira ei ole lelu, vaan elävä ja tunteva olento, joka voi elää 15 vuotta. Jos olet varma, että olet hankkimassa lemmikin oikeista syistä, ja olet valmis kantamaan eläimen mukanaan tuoman vastuun, voit hyvillä mielin adoptoida koiran. Jos et ole täysin varma, mieti asiaa vielä tarkemmin.
Onko sinulla tarpeeksi aikaa?
Koirat tarvitsevat seuraa ja huomiota pysyäkseen onnellisina ja terveinä. Kuten myös kolme ulkoilukertaa päivässä, liikuntaa ja leikkituokioita. Lyhyesti sanottuna, koiran täytyy saada tuntea itsensä rakastetuksi.
Jos olet poissa kotoa kaiket päivät tai et halua tai jaksa tehdä asioita eläimen kanssa kotiin palattuasi, on parasta, että et adoptoi koiraa – ehkä jokin toinen lemmikki on sinulle parempi vaihtoehto.
Onko sinulla varaa lemmikin elättämiseen?
Totuus on, että koiran omistaminen tarkoittaa rahanmenoa. Ennen lemmikin adoptoimista joudut miettimään monia asioita – koiran petiä, ruoka- ja juoma-astioita, leluja, ulkoiluvälineitä ja niin edelleen.
Tietyt hankinnat tehdään vain kerran, mutta koira tarvitsee läpi elämänsä laadukasta ruokaa, eläinlääkärikäyntejä, rokotuksia ja madotuksia, ja kaikki tämä maksaa. Jos olet varma, että sinulla on varaa kaikkiin näihin menoihin, olet askeleen lähempänä koiran hankkimista.
Oletko valmis jakamaan kotisi?
On tärkeä muistaa, että siitä hetkestä lähtien, kun adoptoit koiran, talosi tai asuntosi ei ole enää yksin sinun kotisi, vaan myös eläimen koti.
Etenkin koiranpennun hankkiessasi voit odottaa huonekalujen raapimista, kenkien pureskelua ja merkkailua vääriin paikkoihin. Jos olet valmis tähän kaikkeen ja pystyt hoitamaan tilanteen hermostumatta, olet valmis adoptoimaan pennun.
Oletko varma, että asunnossasi saa pitää lemmikkejä?
Tämä on erittäin tärkeä asia, josta on oltava varma ennen koiran adoptoimista. Kaikki taloyhtiöt ja vuokranantajat eivät hyväksy lemmikkien pitoa. Jos olet jo päättänyt hankkia koiran, keskustele vuokranantajasi kanssa asiasta välttääksesi mahdolliset ongelmat.
Mitä tapahtuu, kun lähdet lomalle?
Koira tulee olemaan osa elämääsi monien vuosien ajan. Jos matkustat paljon vapaa-ajallasi tai työsi vuoksi, sinun tulee varmistaa etukäteen, että voit joko ottaa eläimen mukaasi matkalle tai sinulla on sille luotettava hoitopaikka, jossa siitä pidetään hyvää huolta.
On olemassa koirahoitoloita, mutta kaikki eläimet eivät sopeudu vieraassa paikassa vieraiden ihmisten kanssa olemiseen. Tuttu ja luotettava henkilö on aina paras vaihtoehto lemmikin hoitajaksi, mutta tämäkään ei takaa, etteikö koira voisi stressaantua omistajansa jatkuvasta poissaolosta.
Koiran adoptoiminen ei ole leikki tai asia, johon voidaan suhtautua kevyesti. Lemmikin hankkiminen tarkoittaa, että elämässäsi on vuosien ajan nelijalkainen ystävä, josta olet vastuussa. Koiran adoptoimisen jälkeen sinulta vaaditaan vakautta ja vastuullisuutta.
Muista, että koirillakin on tunteet, ja eläimet voivat kärsiä henkisesti. Koirat rakastavat ehdoitta ja ovat lojaaleja omistajalleen, minkä vuoksi ne vastavuoroisesti ansaitsevat meidän uskollisuutemme.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.