Logo image
Logo image

Eläinten älykkyys: Tarina koirasta, joka jäi jumiin hissiin

2 minuuttia
Kukaan ei halua jäädä yksin jumiin hissiin. Etenkään jos olet eksyksissä oleva koira!
Eläinten älykkyys: Tarina koirasta, joka jäi jumiin hissiin
Viimeisin päivitys: 15 tammikuuta, 2020

Tämä koira toimi pelottavassa tilanteessa juuri siten kuin ihminenkin olisi toiminut. Se painoi kaikkia hissin nappuloita, mukaan lukien hätäpainiketta.

Yllättävää, eikö? Ehkäpä kyseessä on taas yksi esimerkki siitä, kuinka älykkäitä eläimet voivat olla.

Tarina koirasta, joka jäi jumiin hissiin Barcelonassa

Tapahtumapaikkana oli Torre Baró/Vallbona -asema, Barcelonan metrolinjan 11 varrella. Vartijat saivat puhelun kadun ja maanalaisen aulan yhdistävästä hissistä. Kun vartijat tarkastivat tilanteen valvontakamerasta, huomasivat he, että hätäkutsun lähettäjä on koira.

Some figure

Kun koira, jolla oli panta kaulassaan, pelastettiin loukusta, oli se selvästi hämmentynyt ja eksyksissä. Lopulta viranomaiset hakivat koiran ja oletettavasti palauttivat sen omistajalleen.

Se toimi tilanteessa aivan samoin kuin ihminen olisi toiminut saadakseen apua – koira painoi kaikkia hissin painikkeita, joihin se ylettyi.

Koira toimi kuten se oli nähnyt omistajansa tekevän

Totuus on, että koira varmaankin toimi siten kuin se oli nähnyt omistajansa toimivan lukuisia kertoja. Se painoi hissin painikkeita avatakseen hissin ovet. Ja jos ihmiset tekevät näin, miksi se ei toimisi myös koiralla?

Nelijalkaiset ystävämme ovat erinomaisia tarkkailijoita, minkä lisäksi ne ovat myös hyvin älykkäitä. Myös tieteelliset tutkimukset ovat todistaneet tämän faktan, jonka jokainen tarkkaavainen omistaja on tiennyt jo pitkään omasta lemmikistään.

Merriam-Webster -sanakirja kuvaa älykkyyden kykynä oppia, ymmärtää tai selviytyä uusista tai raskaista tilanteista. Voiko kukaan väittää, että tämä kuvaus ei sopisi myös koiriin?

Eläinten älykkyys

Tutkimukset osoittavat koirien kognitiivisten kykyjen olevan hyvin samalla tasolla kuin pienillä lapsilla. Kuten lapset, myös lemmikkimme omaksuvat sanastoa päättelemällä ja poissulkemalla. Jotkut koirat osaavat jopa yhdistää abstrakteja käsitteitä tiettyihin esineisiin.

Synnynnäisen älykkyytensä lisäksi koirilla on se etu, että ne ovat eläneet ihmisten keskuudessa yli 40 000 vuotta. On ymmärrettävää, että tarkkailtuaan ihmisiä vuosisatoja – siihen niillä on todellakin ollut aikaa – koirat tuntevat kaikki temppumme.

Ne tietävät mitä teemme ja miten sen teemme – mukaan lukien sen, kuinka painamme hissin painikkeita avataksemme oven.

Koirilla on siis kyky kopioida ja imitoida ihmisen toimintaa. Eräässä tutkimuksessa kohteina olleiden koirien tuli avata ovi työntämällä. Koirat jaettiin kahteen ryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä ne saivat jäljitellä ihmisen toimintaa, kun taas toisen ryhmän jäsenten tuli keksiä itse keino oven avaamiseen.

Koirat, jotka saivat ottaa oppia ihmisiltä, oppivat avaamaan oven huomattavasti nopeammin kuin toisen ryhmän koirat. Päätelmänä oli, että koirat ratkaisevat ongelman nopeammin, mikäli ne näkevät jonkun toisen tekevän asian ensin, eivätkä ne joudu itse etsimään ratkaisua yrityksen ja erehdyksen kautta.

Hurmaava manipuloija, joka osaa jopa painaa hissin nappuloita

Some figure

Jos tässä ei ollut tarpeeksi, kerrottakoon vielä se, että nelijalkaiset ystävämme ovat taitavia manipuloimaan meitä ihmisiä. Oletko jo huomannut tämän, tai ainakin epäillyt asiaa?

Vastikään tehty tutkimus esittää, että koirat huijaavat ihmisiä ja muuttavat käyttäytymistään omien tarpeidensa mukaan. Ne ovat salamyhkäisiä ja huiputtavat saadakseen tahtomansa.

Koirat myös ymmärtävät hyvin, mitä kerromme niille. Erityisen hyvin ne ymmärtävät, miten me kerromme asian.

Sanotaan, että etnosentrisestä näkökulmasta katsottuna ainoa asia, joka koiralta puuttuu, on puhekyky. Koirilla kuitenkin on oma kielensä, jota meidän täytyy oppia tulkitsemaan – aivan kuten koirien kannattaa oppia muun muassa avaamaan ovia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.