Eläinlajit, joiden keskuudessa naaras on hallitseva osapuoli
Kirjoittanut ja tarkastanut eläinlääkäri Eugenio Fernández Suárez
Usein ajatellaan, että eläinten yhteisöissä määräysvalta on aina uroksilla. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä on monia eläinlajeja, joiden keskuudessa naaras on hallitseva osapuoli, eli niin kutsuttu alfanaaras.
Eläinlajit, joiden keskuudessa naaras on hallitseva osapuoli
Bonobo
Bonobo on yksi loistava esimerkki eläinlajista, jonka naaras on johtoasemassa. Se on hyvin samanlainen kuin simpanssi, ja bonobo ratkaisee suurimman osan konflikteistaan seksuaalisen aktiivisuuden kautta.
Johtajat ovat rauhallisempia kuin simpanssien yhteisöissä, joissa vallitsee selkeämmin vahvimman yksilön eloonjäämisen kulttuuri. On monia teorioita siitä, miksi bonoboista on muodostunut näin rauhallisia joukkoja. Itse asiassa naaraat ovat useimmiten aggressiivisempia ja ärtyisämpiä kuin urokset. Pääasiallinen teoria on se, että ne ovat hyviä urosten valtaa vähentävässä liittoutumisessa.
On tehty tutkimus, jonka mukaan bonobo-naaraat hallitsevat uroksia seksin avulla. On myös ehdotettu, että tuhansien vuosien aikana naarasbonobot ovat valinneet aggressiivisimmat urokset voittaakseen lajin sisäisessä kilvassa.
Miekkavalas
Miekkavalaan perheen rakenteen keskipisteessä on alfanaaras. Se on johtaja, ja poikaset pysyvät naaraan luona vuosikymmenten ajan. Tämä saa aikaan hyvin vakaan perherakenteen, ja naaraat myös elävät pidempään kuin urokset. Uskotaan, että tämä johtuu siitä suuresta riippuvaisuudesta, joka ryhmällä on naaraista – nämä hoitavat poikasiaan vuosikymmeniä, ja ne hoitavat jopa “lapsenlapsiaan”. Miekkavalasnaaraat ovat myös eräitä harvoista eläimistä, joilla on vaihdevuodet.
Elefantti
Nämä jättimäiset olennot eivät ole ainoastaan naaraiden johtamia, vaan myös hyvin erityisiä koskien tapaansa suhtautua vaikeuksiin.
Elefantin muisti on legendaarisen pitkä. Ikääntynyt elefantti, joka on viettänyt vuosikymmeniä kuivia kausia ja salametsästäjiä vältellen, on paras valinta johtajaksi. Nämä naaraat osaavat löytää vettä kuivimpina kesinä ja tietävät, miten käyttäytyä ihmisten läsnäollessa. On myös osoitettu, että ne ovat loistavia saalistajien havaitsijoita, ja ne aistivat karjuvien leijonien sukupuolenkin ja sen, miten vaarallisia nämä ovat.
Aivan kuten miekkavalaat, elefantit ovat hyvin riipppuvaisia johtajastaan. Siksi salametsästys voi usein olla paljon dramaattisempi tapahtuma kuin miltä ihmisen mielestä näyttää – kokonainen ryhmä elefantteja voi hajota, kun naaras kuolee metsästäjän vuoksi.
Hyeena
Hyeenakin on naaraiden hallitsema laji, ja huolimatta huonosta mainestaan tämä eläin on erittäin älykäs ja sosiaalinen olento. Hyeenoilla on vakaa hierarkia, jota kunnioitetaan täysin.
Hyeenojen yhteisöt ovat naaraiden johtamia siksi, että nämä ovat voimakkaampia ja suurempia, mikä on riittävä syy uroksille alistua. Urokset useimmiten saalistavat, mutta naaraat syövät aina ensimmäiseksi.
Mitä tulee seksuaaliseen kanssakäymiseen, hyeenaurokset ovat ikään kuin “spermanluovuttajia” – yhdyntä ei ole mahdollinen ilman naaraan yhteistyötä, toisin kuin monilla muilla eläinlajeilla.
Lemuroidea
Lemuroidea on kädellisten puoliapinoiden heimo, johon kuuluu monia lajeja, joiden keskuudessa naaras on hallitseva osapuoli. Paras esimerkki ovat kenties rengashäntämakit, joiden naaraspuoliset yksilöt ovat melkoisen aggressiivisia uroksia kohtaan. Naaraat vievät urosten ruokaa sekä purevat ja lyövät näitä, jos eivät ole tyytyväisiä näiden käytökseen.
Monen alalajin kohdalla on saatu selville, että naaraiden testosteronitaso on huomattavasti korkeampi kuin muilla kädellisillä naarailla.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.