Amazonindelfiini on kiehtova ja kaunis olento

31.10.2019
Amazonindelfiinin väri voi muuttua hieman sen mukaan, minkälaisessa vedessä se elää. Nämä valaat eivät ole yhtä ystävällisiä kuin esimerkiksi meressä elävät delfiinit, ja ne myös pelkäävät usein ihmisiä ja muita niille tuntemattomia asioita.

Amazonindelfiini on kaunis ja kiehtova eläin, joka on synnyttänyt loputtoman määrän myyttejä ja legendoja. Se on yksi harvoista valaiden heimoon kuuluvista eläimistä, joka elää joissa. Tämä jokivalaiden sukuinen valas erottuu muista valaslajeista erityisesti omalaatuisen värinsä ansiosta.

Amazonindelfiini on harvinainen laji, mutta sukulaislajejaan turvatumpi sukupuutolta. Laji on kuitenkin luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Sen suurin uhka on kalastus. Sen lisäksi, että delfiinejä jää kalastajien verkkoihin, niitä on myös alettu tappaa syötiksi.

Amazonindelfiini on kiehtova olento

Ominaisuudet

Amazonindelfiini eli inia, joka tunnettiin aikaisemmin myös boutu-nimellä, on maailman suurin jokivalaiden sukuinen valas. Uros voi kasvaa kolmen metrin pituiseksi ja painaa 100-150 kiloa. Naaras voi olla jopa puolet urosta lyhyempi.

Amazonindelfiinin silmiinpistävin ominaisuus on sen väri. Tämä eläin on nuorena vaaleanharmaa, mutta sen iho muuttuu iän myötä vaalean sinivihreästä vaalean punertavaksi. Urokset ovat usein naaraita selvemmin vaaleanpunaisia, mutta väritys riippuu pitkälti siitä, missä vesistössä ja kuinka lämpimässä vedessä eläin elää.

Amazonindelfiinillä on jokidelfiineille ominainen pitkä kuono, jossa on paljon teräviä hampaita, joita eläin käyttää metsästykseen. Sillä on otsassaan eräänlainen pullistuma, joka voi muuttaa muotoaan.

Amazonindelfiini nousee muiden delfiinien tavoin säännöllisin väliajoin pintaan hengittämään. Sen uloshengityksen vesisuihku nousee tällöin jopa kahden metrin korkeuteen.

Amazonindelfiini on kiehtova olento

Elinympäristö ja ruokavalio

Amazonindelfiinit elävät Amazonin ja Orinocon vesistöissä ja niiden sivujoissa Brasiliassa, Boliviassa, Kolumbiassa, Ecuadorissa, Perussa ja Venezuelassa. Ne valitsevat elinpaikakseen mieluiten pieniä puroja ja jokia. Sadekaudella ne saattavat jopa löytää tiensä tulviviin metsiin ja tasangoille.

Urokset kulkevat jokien läpi vedenpinnan ollessa korkealla, mutta naaraat ja poikaset jäävät tulva-alueille, koska siellä vesi on tyyni, mikä helpottaa lepäämistä, ruoan etsimistä ja poikasten ruokkimista.

Amazonindelfiinit syövät äyriäisiä, rapuja, kaloja ja simpukoita. Niiden lyhyet hampaat ja pitkänmallinen kuono tekevät kilpikonnien ja hummereiden pyydystämisestä lähestulkoon mahdotonta. Amazonindelfiini saalistaa aikaisin aamulla ja iltapäivällä, koska tällöin kalaparvet ovat liikkeessä ja helppoja saaliita.

Amazonindelfiini on kiehtova olento

Lisääntyminen ja tavat

Amazonindelfiinit eivät ole yhtä sosiaalisia kuin merissä elävät sukulaisensa, ja ne pelkäävät niille vieraita asioita, kuten ihmisiä. Nämä delfiinit ovat yksin viihtyviä eläimiä, ja niissäkin tapauksissa, joissa lauma muodostetaan, siihen ei hyväksytä enempää kuin neljä jäsentä. Todennäköisintä on tavata delfiiniemo poikasensa kanssa. Sadekauden aikana amazonindelfiinit vaihtavat asuinaluetta ja voivat tällöin elää samassa vesistössä ilman keskinäisiä konflikteja.

Naaraat saavuttavat sukukypsyyden kuuden vuoden iässä ja urokset muutamaa vuotta myöhemmin. Pariutumisaika osuu sadekauden ulkopuolelle. Naaras kantaa poikasta 11 kuukautta, ja syntymän jälkeen poikanen pysyttelee emonsa seurassa noin vuoden. Naaras on hedelmällinen jälleen kaksi vuotta synnytyksen jälkeen.

Amazonindelfiinin legenda

Monissa Amazonin alueen kulttuureissa tunnetaan erilaisia amazonindelfiiniin liittyviä myyttejä. Yhden mukaan näiden delfiinien sisään on jäänyt vangiksi hukkuneiden ihmisten sieluja.

Toinen legenda kertoo, että täysikuun aikaan amazonindelfiinit muuttuvat ihmismiehiksi ja houkuttelevat naisia parittelemaan kanssaan. Nuoria tyttöjä varoitetaan valkoiseen pukeutuneista miehistä, koska he voivat olla juuri näitä ihmisiksi muuttuneita delfiinejä.