5 sukupuuton partaalla elävää eläinlajia

Eläinlajien katoaminen maapallolta vaikuttaa tuhoisasti koko ekosysteemiin.
5 sukupuuton partaalla elävää eläinlajia

Viimeisin päivitys: 12 kesäkuuta, 2019

Ihminen on vastuussa monen eläinlajin sukupuutosta ja lähestyvästä kuolemasta esimerkiksi ilmastonmuutoksen, salametsästyksen, hakkuiden ja epäeettisten kalastustapojen kautta. Seuraavaksi esittelemme viisi sukupuuton partaalla elävää eläinlajia, jotka eivät saa toista mahdollisuutta, jos ihminen ei muuta radikaalisti suhdettaan luontoon ja sen asukkaisiin.

5 sukupuuton partaalla elävää eläinlajia

1. Pensassarvikuono

Aiemmin suippohuulisarvikuonona tunnettu pensassarvikuono on äärimmäisen uhanalainen afrikkalainen nisäkäs. Tämä pääasiassa ruoho- ja metsäkasvillisuuden rajavyöhykkeillä elävä laji oli WWF:n mukaan vielä 1900-luvun puolivälissä runsaslukuisin maailman sarvikuonoista.

Pensassarvikuonopopulaatio on kuitenkin kutistunut dramaattisesti viimeisten vuosikymmenten aikana. Siinä missä näitä eläimiä eli vielä 1960-luvun lopussa 70 000 yksilöä, tämä päivänä kannan kooksi arvioidaan hieman yli 5 000 yksilöä. Tällä hetkellä kanta kehittyy haluttuun suuntaan, mutta lajia pidetään silti edelleen uhanalaisena.

2. Kalifornianpyöriäinen

Kalifornianpyöriäinen eli vaquita on pienikokoinen pyöriäinen. Sen sanotaan olevan maapallon harvinaisin valaslaji. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto on luokitellut tämän vasta noin 60 vuotta sitten löydetyn nisäkkään äärimmäisen uhanalaiseksi.

5 sukupuuton partaalla elävää eläinlajia

Vuonna 2015 kalifornianpyöriäisiä arvioitiin elävän enää 97 yksilöä. Vuoden 2016 lopulla populaatio oli pienentynyt noin 30 yksilöön, ja laji uhkaa kuolla sukupuuttoon kahdessa vuodessa. Epäeettiset kalastustekniikat ja kalifornianpyöriäisen elinalueen saastuttaminen ovat omalta osaltaan edesauttaneet kannan kuihtumista.

3. Amurinleopardi

Amurinleopardi on maailman harvinaisin kissapeto. Vuosituhannen vaihteessa amurinleopardeja arvioitiin elävän luonnossa enää 30 yksilöä, mutta lajin säilymisen eteen tehdyn työn ansiosta kanta on noussut arviolta 60-80 yksilöön.

5 sukupuuton partaalla elävää eläinlajia

Amurinleopardikantaa on pienentänyt etenkin salametsästys ja liiallinen elinalueiden pirstoutuminen. Amurinleopardia on metsästetty etenkin sen kauniin turkin ja kiinalaisen lääketieteen tarpeiden vuoksi.

4. Kiinantiikeri

Vuonna 1950 asiantuntijat arvioivat luonnossa elävän yli 4 000 kiinantiikeriä. Harkitsemattoman metsästyksen johdosta lajin kanta on pudonnut noin 20 yksilöön, ja laji tulee todennäköisesti kuolemaan pian sukupuuttoon. Vankeudessa elää noin 60 yksilöä.

Kiinantiikeri on uhanalainen laji

Vuonna 2018 Kiinan hallitus harkitsi tiikerin luiden kaupallistamisen laillistamista. Kansainvälisen painostuksen jälkeen Kiina päätti lykätä toimia ja arvioida lakimuutoksen vaikutuksia maan tiikeripopulaatioon. Vaikka tiikerin luiden myyminen on tänä päivänä Kiinassa laitonta, pimeä kauppa kukoistaa, ja moni pelkää oikeutetusti tiikereiden tulevaisuuden puolesta.

5. Sumatrannorsu

Sumatrannorsu elää nimensä mukaisesti Indonesiaan kuuluvalla Sumatran saarella. WWF:n mukaan sumatrannorsu saattaa kuolla sukupuuttoon alle 30 vuodessa, ellei sen elinympäristöä aleta välittömästi suojella. Norsujen määrä on laskenut radikaalisti ja suurin osa niiden elinympäristöstä on tuhoutunut yhden sukupolven aikana.

Sumatrannorsu on uhanalainen eläin

Useita näistä uhanalaisista norsuista on myös joko myrkytetty tai ammuttu viimeisen vuosikymmenen sisällä. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto on luokitellut nämä eläimet erittäin uhanalaiseksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.