Logo image
Logo image

8 mielenkiintoista faktaa marsuista

3 minuuttia
Kaikki marsut eivät suinkaan ole samanlaisia, vaan olemassa on useita marsurotuja. Nämä rodut poikkeavat toisistaan paitsi turkin tyypin, myös värin ja koon perusteella. Tässä artikkelissa listaamamme faktat pätevät kaikkiin marsurotuihin.
8 mielenkiintoista faktaa marsuista
Viimeisin päivitys: 15 lokakuuta, 2019

Etelä-Amerikasta kotoisin oleva marsu on nykyään suosittu lemmikkieläin etenkin länsimaissa. Jokainen marsun kanssa kodin jakanut tietää, miten erityisestä ja ihanasta eläimestä on kyse. Kaikille nämä pienet ja ystävällisest jyrsijät eivät kuitenkaan ole tuttuja, joten jaamme tänään kahdeksan mielenkiintoista faktaa marsuista.

8 mielenkiintoista faktaa marsuista

Lemmikkinä pidettävää Cavia porcellus -marsulajia ei tavata lainkaan aidosti luonnonvaraisena. Kesymarsun arvellaan kehittyneen useista eri kantamuodoista. Brasilian seudulla tosin elää marsupopulaatioita, joiden oletetaan polveutuvan villiintyneistä kesymarsuista.

Marsut ovat paitsi suloisia ulkonäöltään, myös erittäin lempeitä ja seurallisia luonteeltaan, mikä lienee vaikuttanut niiden suosioon lemmikkeinä. Marsut ovat melko pitkäikäisiä ja voivat elää hyvässä hoidossa jopa kahdeksanvuotiaaksi.

On olemassa lukuisia eri marsurotuja. Rodut jaetaan pitkä-, karkea- ja lyhytkarvaisiin sekä täysin karvattomiin. Nämä rodut poikkeavat toisistaan paitsi turkin tyypin, myös värin ja koon perusteella.

1. Marsu pystyy nukkumaan silmät auki

Marsut ovat pelokkaita eläimiä, joilla on monia saalistajia, ja tämän vuoksi ne ovat jatkuvasti valppaina. Niille on kehittynyt kyky nukkua silmät auki, joten ne pystyvät heräämään heti, kun ne aistivat jotakin äkillistä liikettä ympäristössään.

Jotkut marsut nukkuvat itse asiassa aina silmät auki, ja toiset taas hyvin harvoin. Jos sinulla on juuri hankittu marsu kotonasi ja epäilet, että se ei nuku ollenkaan, saattaa hyvinkin olla että se kyllä lepää, mutta et vain pysty havaitsemaan tätä asiaa!

2. Marsun keho ei pysty tuottamaan C-vitamiinia

Toisin kuin monet muut eläimet, marsu ei pysty luomaan tätä vitamiinia elimistössään, vaikka sen ruokavalio olisi ihan normaali. Sen tarvitsee siksi saada kaikki tarvitsemansa C-vitamiini ruoan kautta. 

C-vitamiinin puute aiheuttaa marsuilla keripukkia, hampaiden ongelmia (kuten epänormaalia kulmahampaiden kasvua) sekä silmäsairauksia. Siksi on hyvin tärkeää pitää kunnolla huolta marsun ruokavaliosta. Jos olet marsun omistaja, anna sille runsaasti C-vitamiinia sisältävä ruokaa, kuten esimerkiksi punaista paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja mansikoita.

3. Marsun elimistö ei koskaan lakkaa käsittelemästä ruokaa

Marsun ruoansulatusjärjestelmä ei toimi itsestään, vaan se jatkaa ruoan käsittelyä uuden ruoan saapuessa vatsaan. Kun marsu syö, se ulostaa edellisen ateriansa. Tämän vuoksi marsulla on aina oltava ruokaa tarjolla. Eläin syö jatkuvasti pieniä määriä ruokaa.

4. Isabella Katolilainen oli Euroopan ensimmäinen marsun omistaja

Kun Espanjasta lähtöisin olevat valloittajat saapuivat aikoinaan Etelä-Amerikkaan, ei vienyt kauaa, että he löysivät marsuja. Yksi näistä saapujista päätti viedä yhden mukanaan takaisin lahjana Espanjan kuningattarelle Isabellla Katolilaiselle, joka oli tehnyt Atlantin ylitse seilaamisen mahdolliseksi.

5. Marsun hampaat eivät koskaan lakkaa kasvamasta

Marsun hampaat kasvavat läpi koko sen elämän, joten sen on saatava kuluttaa hampaitaan jyrsimällä. Tarpeeksi kortinen ja karkea kuivaheinä kuluttaa marsun hampaita tehokkaasti, minkä lisäksi lemmikille voidaan tarjota viihdykkeeksi ja hampaita kuluttamaan esimerkiksi vähäsuolaista kovaa leipää tai myrkyttämättömien puiden oksia.

6. On olemassa myös karvattomia marsuja

On siis olemassa sellainenkin marsu, jolla ei ole turkkia. Sitä kutsutaan englannin kielessä nimityksellä “skinny pig”, ja tämä marsun tyyppi sai aikoinaan alkunsa laboratoriomarsusta, joka syntyi ilman turkkia. Tieteilijät loivat uudelleen geenin, joka sai aikaan sen, että marsuilla ei ollut turkkia, ja näin syntyi kyseinen tyyppi.

Some figure

Nämä ovat muuten aivan tavallisia marsuja, mutta niiden on vaikeaa sietää kylmää verrattuna muun tyyppisiin, turkin omaaviin marsuihin. Eri tyypin marsuilla on monia kiehtovia ominaisuuksia, mutta tämä turkittomuus on varmasti se kaikkein erikoisin.

7. Marsut syövät omaa ulostettaan

Ihmisen silmään epämiellyttävin asia marsuissa lienee se, että jänisten, koirien ja monien muiden eläinten tavoin, marsut harjoittavat koprofagiaa, eli ulosteen syömistä. Marsu toimii näin, koska se saa ulosteesta tarvitsemiaan ravinteita ja hivenaineita. Ulosteiden syömättä jättäminen saattaa aiheuttaa jopa erilaisia puutosoireita.

8. Marsut ovat älykkäitä eläimiä

Marsut pystyvät ensinnäkin oppimaan sanoja ja tottelemaan käskyjä, mutta ne nauttivat myös ongelmien ratkaisemisesta ja uusien temppujen oppimisesta. On monia helppoja ja hauskoja leikkejä, joita voit opettaa marsullesi, mutta lisäksi on tarjolla erilaisia leluja ja arvoitustehtäviä, jotka saavat marsun käyttämään ajatteluaan paremmin.

Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että nämä pienet jyrsijät sopivat oikein loistavasti ihmisen kanssa kotiin elämään. Kun ymmärrät marsusi käytöstä ja sen viestintää, pystyt olemaan parempi omistaja, sillä tämä eläin on todella ilmeikäs. Älä unohda antaa marsullesi paprikaa – ja hoida eläintä muutenkin hyvin, jotta saat nauttia lemmikkisi mahtavasta seurasta vuosikausien ajan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Arch-Tirado, E., & Collado-Corona, M. A. (2002). Análisis de vocalizaciones en periodos de soledad en cobayos recién nacidos, como normo-oyentes y con sordera provocada. Cirugia y Cirujanos, 70(6), 442-448.
  • Arch-Tirado, E., Verduzco-Mendoza, A., Azuara-Pliego, E., Hernández-Orozco, F., & Collado-Corona, M. Á. (2005). Utilidad del cobayo como modelo de estudios audiológicos y propuesta de accesos quirúrgicos al oído y cuello. Cirugía y Cirujanos, 73(5), 339-344.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.