5 Kiinassa elävää eläinlajia

5 Kiinassa elävää eläinlajia

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2021

Maailman kolmanneksi suurimman valtion alueelle mahtuu suuri määrä erilaisia eloyhteisöjä. Kiinan vuoristoissa, tasangoilla, autiomaissa ja rannikoilla elää lukemattomia eläinlajeja, jotka ovat sopeutuneet maan vaihteleviin maantieteellisiin piirteisiin usein yllättävälläkin tavalla. Kiinasta puhuttaessa monelle tulevat ensimmäisenä mieleen isopanda ja kultapanda, mutta tuossa suuressa maassa asustaa monia muitakin mielenkiintoisia eläimiä – ja tänään esittelemmekin viisi kiinnostavaa Kiinassa elävää eläinlajia.

5 Kiinassa elävää eläinlajia

1. Jakki

Artikkelin pääkuvassa komeileva jakki eli jakkihärkä on eteläisen Keski-Aasian ylängöillä ja vuoristoissa elävä aasialainen nautaeläin. Nämä eläimet ovat sopeutuneet elämään jopa Tiibetin ylätasankojen erittäin ankarissa olosuhteissa, joissa on talvisin kylmä ja niukasti ravintoa tarjolla. Jopa 1000 kilon painoon ja 2,2 metrin korkeuteen kasvavaa jakkia peittää mustanruskea turkki, jonka avulla se pärjää jopa 50 pakkasasteessa. Jakkeja ei elä lainkaan lämpimissä ympäristöissä, sillä liian korkea lämpötila häiritsee näiden eläinten lisääntymiskiertoa ja altistaa ne erilaisille sairauksille.

Jakin nimi juontaa juurensa tiibetinkielisestä gyag-sanasta, joka tarkoittaa jakkiurosta. Jakkinaaraista käytetään Tiibetissä nimeä dri tai nak. Muissa kuin tiibetin kielessä jakki tarkoittaa sekä urosta että naarasta ja myös tämän eläimen kesyä ja villiä muotoa. Kesytetyt jakit ovat yleisiä hyötyeläimiä Aasian ylängöillä ja vuoristoissa, ja niitä on käytetty pitkään vetoeläiminä ja ratsuina sekä lihan, maidon ja villan lähteenä.

2. Isopanda

5 Kiinassa elävää eläinlajia

Isopanda on epäilemättä Kiinan tunnetuin eläin. Tämä karhujen heimoon kuuluva laji eroaa monin tavoin muista karhuista. Esimerkkeinä mainittakoon sen bambusta ja hedelmistä koostuva ruokavalio sekä se, että se ei nuku talviunta muiden karhujen tavoin. Tämän vaarantuneen lajin jäljellä olevat yksilöt elävät Kiinan keskiosien syrjäisissä vuoristoissa.

Isopanda on neljällä jalalla seistessään 0,6-0,9 metriä korkuinen ja 1,2-1,8 metrin pituinen. Koiraat painavat noin 110 kiloa ja naaraat alle 100 kiloa. Tämä eläin on helppo tunnistaa mustavalkoisen turkkinsa ansiosta. Sen korvat, silmien ympärystät, kuono, raajat ja hartiat ovat mustat ja muu vartalo valkoinen. Syntyessään isopanda on paitsi lähes karvaton, myös sokea. Noin 140-grammaisena syntyvät pennut avaavat silmänsä 6-8 viikon iässä ja ovat liikuntakykyisiä vasta kolmen kuukauden iässä.

3. Hopeafasaani

5 Kiinassa elävää eläinlajia

Hopeafasaanit elävät Lounais-Kiinan ja Kaakkois-Tiibetin tiheiden metsien pensaikkoisilla alueilla. Muiden fasaanien ja riikinkukkojen tapaan hopeafasaaniuroksilla on komea, jopa 80-senttiseksi kasvava mustavalkoinen pyrstö. Sen kehossa on sinisiä, punaisia, keltaisia ja oransseja sulkia. Naaras puolestaan on väriltään kastanjanruskea mustin pilkuin.

4. Kultapanda

Kultapanda eli pikkupanda on isopandan tavoin vaarantunut eläinlaji. Sitä tavataan luonnonvaraisena ainoastaan aivan eteläisessä Kiinassa, Himalajan alueella ja Pohjois-Myanmarissa. Kultapandoja arvioidaan olevan jäljellä enää noin 2 500 yksilöä, ja kanta pienenee jatkuvasti elinympäristön pirstoutumisen ja metsästyksen vuoksi.

5 Kiinassa elävää eläinlajia

Kultapanda on noin puolen metrin pituinen ja 3-6 kilon painoinen petoeläinten lahkoon kuuluva nisäkäs. Sen tuuhea turkki on päältä ruskea ja vatsasta musta ja sen naamassa on valkoisia merkkejä. Hännässä ruskean sävyt vaihtelevat niin, että siinä näyttää olevan useita renkaita. Tämä eläin näyttääkin enemmän pesukarhulta kuin varsinaiselta karhulta.

Isopandan tavoin myös kultapandan ensisijaista ravintoa on bambu, mutta se syö myös ruohoa, jäkälää, juuria, hedelmiä, kasviksia, hyönteisiä sekä linnunmunia ja -poikasia. Sillä on kaarevat ja terävät puoliksi sisäänvedettävät kynnet, joilla sen on helppo tarttua lehtiin ja kiivetä puihin. Yksin tai pareissa elävät kultapandat liikkuvat aamunkoiton ja auringonlaskun aikaan.

5. Lumileopardi

5 Kiinassa elävää eläinlajia

Lumileopardi on Keski-Aasian vuoristoissa elävä iso kissaeläin, joka muistuttaa ulkonäöltään leopardia. Se on 35-100 kilon painoisena ja häntä mukaan lukien 1,8-2,4 metrin pituisena lähes leopardin kokoinen. Sen pitkä häntä auttaa sitä tasapainoilemaan vuoristojen jyrkillä rinteillä, minkä lisäksi sillä on hyvä peittää nenä ja suu nukkuessa ja erittäin kylmällä säällä. Lumileopardin isot käpälät toimivat lumikenkien tavoin, helpottaen syvässä lumessa kulkemista. Tämän kauniin kissan turkissa on ruusukuvioisia jälkiä kyljissä, täpliä päässä ja kaulassa sekä raitoja hännässä.

Lumileopardi on uhanalainen laji, jota on pitkään metsästetty sen kauniin turkin ja luiden vuoksi. Yksilömäärän arvioiminen on vaikeaa paitsi lumileopardien aran luonteen vuoksi, myös niiden syrjäisen elinalueen takia. Arvioiden mukaan näitä eläimiä elää tällä hetkellä 3 900-7 500 yksilöä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.