Miksi kissat hautaavat ulosteensa?
Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Sara González Juárez
Kissan tarkkailu on aina hellyyden ja hauskanpidon lähde, mutta myös kysymysten lähde. Kissoilla on useita käyttäytymismalleja, jotka saattavat vaikuttaa järjettömiltä tai omituisilta. Yksi esimerkki tästä on se, miten kissat hautaavat ulosteensa. Tämä käyttäytyminen vaikuttaa vaistomaiselta, mutta siinä ei tunnu olevan paljoakaan järkeä.
Tässä artikkelissa kerromme siis, miksi kissasi potkii takajaloillaan joka kerta, kun se astuu ulos hiekkalaatikostaan.
Ulosteet ja kissat
Vaikka ulosteet eivät ole lainkaan miellyttäviä haistaa ja käsitellä, ne ovat runsas tietolähde niitä tuottavasta kohteesta. Tämä pätee vielä enemmän, kun on kyse kissojen kaltaisista eläimistä, jotka pystyvät haistamaan näissä jätöksissä olevat feromonit.
Kaikki ulosteiden ominaisuudet ovat merkityksellisiä tietoja hankittaessa: määrä, haju, väri, happamuus ja mikro-organismien tai loisten esiintyminen ovat hyödyllisiä muuttujia. Näiden arvojen kokonaisuus näkyy erilaisina hajuina kissalle, joka pystyy päättelemään, mikä laji on tuottanut nämä ulosteet, missä terveydentilassa se on ja jopa mitä se on syönyt.
Kuten voitte kuvitella, näiden tietojen saaminen on yhtä hyödyllistä sille, joka löytää ne, kuin vaarallista sille, joka jättää ne. Ei pidä unohtaa, että kyse on älykkäistä eläimistä: Kissat hautaavat ulosteensa vain silloin, kun se on niille sopivaa, ja ne tietävät tarkalleen, milloin se tehdään.
Ulosteet ovat eräänlainen luonnossa elävien olentojen henkilökortti.
Kissat hautaavat ulosteensa hygienian vuoksi
Vaikka sitä on vaikea uskoa eläimeltä, joka virtsaa verhoihin ja tuo sinulle kuolleita eläimiä lahjaksi, kissat ovat olentoja, jotka arvostavat puhtaassa ympäristössä elämistä. Todisteena tästä on se, miten helposti ne oppivat huolehtimaan tarpeistaan hiekkalaatikossa ja se, miten paljon aikaa ne käyttävät päivittäin itsensä hoitamiseen.
Yleensä ne yksilöt, jotka hautaavat ulosteensa, tekevät niin pitääkseen ympäristönsä hygieenisempänä ja hajuttomana. Se on merkki kissan persoonallisuudesta, aivan kuten se, että ne pyrkivät olemaan päästämättä pisaraakaan virtsaa hiekkalaatikon ulkopuolelle.
Ulosteet ja aluevaltaus
Kun kissat hautaavat ulosteensa, sen takana on toinenkin suuri syy: niiden alueellisuus. Jos kissa jättää jätöksensä tiettyyn paikkaan, muut eläimet voivat haistaa sen. Tämä on sekä hyödyllistä että haitallista, sillä aivan kuten kissa merkitsee kyseisen paikan omakseen ja muut välttelevät sitä, vahvemmat ja vaarallisemmat kilpailijat voivat löytää jäljen jahdatakseen sitä.
Esimerkiksi pienillä kissoilla, jotka jakavat elinympäristönsä suurten kissojen kanssa, on tapana haudata ulosteensa välttääkseen niiden kohtaamisen.
Koska ulosteiden peittäminen vähentää hajua huomattavasti, tämä teko on myös merkki alistumisesta. Tällä tavoin eläin lähettää viestin siitä, ettei se aio kilpailla reviiristä ja että se haluaa jäädä huomaamatta.
Miksi kissani hautaavat ulosteensa kotonakin, vaikka ei ole vaaraa?
Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kotikissa hautaa ulosteensa, kun se pitää perheen muita jäseniä (ihmisiä tai eläimiä) reviirin “omistajina”. Toisin sanoen se on merkki siitä, että se hyväksyy olevansa jonkun toisen kodissa.
Toisaalta kissat, jotka eivät peitä ulosteitaan käytyään hiekkalaatikossa, lähettävät viestin siitä, että ne olettavat olevansa omalla reviirillään. Jos ne eivät peitä niitä, ulosteen haju leviää kauemmas ja osoittaa kaikille sisään tuleville, että he tai ne ovat kissan alueella.
Kissat, jotka eivät käytä hiekkalaatikkoa
Edellä esitetyn logiikan perusteella voidaan päätellä, että niillä kissoilla, jotka eivät käy hiekkalaatikossa, on suurempi tarve merkitä reviiri talossa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä muista, että kotikissat arvostavat hygieniaa ja käyttävät mieluiten hiekkalaatikkoa.
Jos kissasi ei siis käytä laatikkoaan, on hyvin todennäköistä, että sen terveydessä on jotain vikaa, ja sinun kannattaa soittaa eläinlääkärille. Tämän käyttäytymisen yleisimpiä syitä ovat muun muassa seuraavat:
- Kipu virtsatessa tai ulostettaessa: Kissa yhdistää tuntemansa epämukavuuden hiekkalaatikkoon ja välttelee sitä siksi.
- Inkontinenssi: Joskus eläin ei saavu laatikkoon ajoissa. Esimerkkinä tästä ovat vanhemmat kissat, jotka kärsivät ikään liittyvistä vaivoista.
- Stressi ja ahdistus: Nämä psykologiset olosuhteet, jotka johtuvat usein kissan jokapäiväisessä elämässä tapahtuvista muutoksista, saavat eläimen merkitsemään alueensa pakkomielteisesti.
- Hygienian puute hiekkalaatikossa: Jos laatikko vuotaa yli tai sitä ei puhdisteta kunnolla, kissa ei halua käyttää sitä.
Joka tapauksessa ainoa henkilö, joka on pätevä tekemään diagnoosin ja toteuttamaan hoidon, on eläinlääkäri. Jos sinulla on epäilyksiä, mene eläinlääkärille ja noudata hänen ohjeitaan, sillä riippumatta siitä, k kissasi ulosteensa vai ei, tärkeintä on, että se elää tervettä ja rauhallista elämää.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Feldman, H. N. (1994). Methods of scent marking in the domestic cat. Canadian Journal of Zoology, 72(6), 1093-1099.
- Cat Not Using Litter Box: Causes and Solutions. (s. f.). Best Friends Animal Society. Recuperado 2 de diciembre de 2021, de https://resources.bestfriends.org/article/cat-not-using-litter-box-causes-and-solutions
- Cat Spraying in House. (s. f.). Best Friends Animal Society. Recuperado 11 de noviembre de 2021, de https://resources.bestfriends.org/article/cat-spraying-house
- Caring for an Incontinent Cat. (s. f.). Best Friends Animal Society. Recuperado 2 de diciembre de 2021, de https://resources.bestfriends.org/article/caring-incontinent-cat
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.