Logo image
Logo image

9 Madagaskarin eläintä

3 minuuttia
Madagaskarin eläimet ovat ainutlaatuisia. Suuri osa niistä on kotoperäisiä, mutta monet ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon.
9 Madagaskarin eläintä
Francisco Morata Carramolino

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Francisco Morata Carramolino

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ennen muinoin Madagaskar kuului Gondwanan jättiläismantereeseen. Afrikasta ja Intiasta irrottuaan siitä on tullut maailman neljänneksi suurin saari, ja se on pysynyt eristyksissä viimeiset 160 miljoonaa vuotta. Tästä syystä Madagaskarin eläimet ovat kehittyneet erillään muusta maailmasta.

Madagaskarin eläimistö onkin ainutlaatuinen. Saaren kaikki sammakkoeläimet ovat kotoperäisiä. 90 % matelijoista, 37 % linnuista ja 66 % kaloista on kotoperäisiä. Sama koskee nisäkkäitä ja suuria selkärangattomia, sillä useimpia lajeja ei löydy mistään muualta.

Tässä artikkelissa esittelemme Madagaskarin tunnetuimpia eläimiä. Monet niistä ovat valitettavasti hyvin uhanalaisia, sillä saaren luonnonvarat tuhoutuvat nopeasti ihmisen toiminnan vuoksi.

Madagaskarin ainutlaatuiset eläimet

Näitä eläimiä ei löydy mistään muualta planeetaltamme. Siksi niiden suojeleminen on ensiarvoisen tärkeää.

1. Ai-ai (Daubentonia madagascariensis)

Tällä kädellisiin kuuluvalla yöeläimellä on silmiinpistävä ulkonäkö: sillä on musta turkki, suuret keltaiset silmät, valtavat korvat ja etuhampaat, jotka eivät koskaan lakkaa kasvamasta. Sillä on lisäksi pitkä, tuuhea häntä ja erikoiset kädet.

Ai-ain sormet ovat poikkeuksellisen pitkät. Se lyö niillä toistuvasti puiden kuorta etsiessään hyönteisiä. Hyönteisen löydettyään se rikkoo kuoren hampaillaan ja kaivaa hyönteisen ulos keskisormellaan, joka on paljon muita sormia ohuempi.

Some figure

2. Pantterikameleontti (Furcifer pardalis)

Pantterikameleontti on kotoisin Madagaskarin pohjoispuolelta. Nykyään sitä löytyy kuitenkin kodeista ympäri maailmaa, sillä se on suosittu eksoottisena lemmikkinä.

Näille kameleonteille on ominaista kirkkaat ja silmiinpistävät värit, jotka vaihtelevat vihreästä siniseen tai punaiseen riippuen populaatiosta, mielialasta ja muista tekijöistä. Aikuiset kasvavat kookkaiksi: ne voivat olla jopa 23 senttimetriä pitkiä.

Some figure

3. Lehtihäntägekko (Uroplatus phantasticus)

Tämä on toinen Madagaskarin puissa elävä matelijalaji, josta on edellisen tavoin tullut erittäin suosittu lemmikki. Sen ulkonäkö on upea esimerkki suojaväristä, jonka avulla eläin pyrkii sulautumaan ympäristöönsä.

Lehtihäntägekko yrittää naamioitua osaksi kuivaa kasvillisuutta, jota sen ruumiskin muistuttaa lehdeltä näyttävine häntineen. Silmien yläpuolella olevat kuopat tekevät siitä ilkikurisen näköisen.

Some figure

4. Tomaattisammakko (Dyscophus antongilii)

Tämän ystävällisen sammakon nimi on juuri niin kuvaava kuin miltä se kuulostaakin. Dyscophus antongilii on hyvin pyöreä ja melko iso sammakko, jonka urospuoliset yksilöt ovat 6–6,5 senttimetriä ja naaraat 8,5–10,5 senttimetriä pitkiä. Urokset ovat keltaisia tai oransseja, kun taas naaraat ovat syvänpunaisia ja niillä on molempien silmien takana musta juova.

Some figure

5. Sinikuku (Coua caerulea)

Tämä kaunis lintu, jolla on laivastonsininen höyhenpeite, on levinnyt ympäri saarta. Toisin kuin muiden Madagaskarin eläinten, sinikukujen populaatio on edelleen vahva. Se kuuluu käkilintujen heimoon, mutta sillä ei ole heimon muille jäsenille ominaista loismaista elämäntapaa.

Some figure

6. Madagaskarin eläimet: Indri (Indri indri)

Indri on suurin jäljellä oleva puoliapina. Se kasvaa 50–70 senttimetrin pituiseksi ja painaa jopa 10 kiloa. Indrin tunnistaa helposti pienestä hännästä ja mustavalkoisesta värityksestä, joka vaihtelee elinympäristön mukaan. Eteläisten populaatioiden turkki on valkoisempi, kun taas pohjoisessa musta on vallitseva väri.

Indrit ovat päiväaktiivisia eläimiä. Ne hyppivät ja liikkuvat oksasta toiseen erikoistuneiden raajojensa avulla ja syövät pääasiassa lehtiä.

Some figure

7. Jättikameleontti (Furcifer oustaleti)

Madagaskarilla elää suurin osa maailman kameleonttilajeista. Yksi niistä on Furcifer oustaleti, jota pidetään planeetan suurimpana kameleonttina. Sen kanssa kilpailee toinen Madagaskarin kameleonttilaji: Parsoninkameleontti (Calumma parsonii). Molemmat ovat noin 70 senttimetriä pitkiä.

Mielenkiintoista kyllä, tällä saarella asuvat myös maailman pienimmät kameleontit, jotka kuuluvat Brookesia-sukuun. Saariympäristö näyttää suosivan ääriominaisuuksia molempiin suuntiin.

Some figure

8. Pikkusiilitanrekki (Echinops telfairi)

Nämä nisäkkäät ovat hyvin samanlaisia kuin siilit: pieniä, pyöreitä ja piikikkäitä. Niillä on niin ikään lyhyet jalat, isot korvat ja terävä kuono.

Tanrekit eivät kuitenkaan ole siilejä, eivätkä edes sukua niille. Nämä ominaisuudet ovat kehittyneet niille itsenäisesti; ne ovatkin ääriesimerkki konvergenttisesta evoluutiosta.

Some figure

9. Fossa (Cryptoprocta ferox)

Fossa on Madagaskarin hallitseva petoeläin, jonka pituus on jopa 1,8 metriä ja paino 12 kiloa. Se kuuluu Eupleridae-heimoon, mangustin sukuisiin lihansyöjiin. Fossa voi olla aktiivinen sekä päivällä että yöllä, ja pystyy liikkumaan maassa ja puissa.

Fossat käyttävät ravinnokseen mitä tahansa saalista, jonka ne saavat kiinni, mutta niiden lempiruokaa ovat makit. Tässä ekosysteemissä ne ovat epäilemättä ravintoketjun huipulla.

Some figure

Madagaskarin eläimistö on yksi mielenkiintoisimmista ja ainutlaatuisimmista maailmassa. Valitettavasti nämä eläimet ovat katoamassa ihmisen toiminnan vuoksi. Muun muassa maatalous, energiantuotanto ja kaivostoiminta tuhoavat saaren metsiä.

Tällainen toiminta johtuu usein paikallisten ihmisten epävarmasta ja kehnosta tilanteesta. Madagaskarin monimuotoisuuden säilyttäminen edellyttää eläin- ja kasvilajien suojelemisen lisäksi myös ihmisten hyvinvoinnin turvaamista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • https://www.cbd.int/countries/profile/?country=mg
  • https://www.worldwildlife.org/ecoregions/at0117
  • https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/facts/aye-aye
  • https://animaldiversity.org/accounts/Furcifer_pardalis/
  • https://www.wired.com/2014/07/absurd-creature-of-the-week-satanic-leaf-tailed-gecko/
  • https://amphibiaweb.org/species/5530
  • https://birdsoftheworld.org/bow/species/blucou1/cur/introduction
  • https://apespain.org/conoce-al-indri/
  • https://www.wildmadagascar.org/wildlife/chameleons.html
  • http://online-field-guide.com/Furciferoustaleti.htm
  • https://tenrec.lima-city.de/Echinops_telfairi.htm
  • https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/facts/fossa
  • Richard, A. F., & Dewar, R. E. (1991). Lemur ecology. Annual Review of Ecology and Systematics, 145-175.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.