Kasvimaidot lehmänmaidon korvikkeeksi
Olipa kyseessä allergia, laktoosi-intoleranssi tai eettiset tai ekologiset syyt, yhä useampi valitsee perinteisen lehmänmaidon sijaan kasvimaidon. Tänään esittelemme yleisimmät ja tunnetuimmat kasvimaidot ja listaamme, mitä eroa näiden tuotteiden välillä on ja mitä hyötyjä näistä juomista on terveydelle.
Kasvimaito on kasvipohjainen juoma, jota käytetään juotavaksi tai maidon, kerman tai munamaidon tapaan ruoanvalmistuksessa. Kasvimaidot ovat vegaanisia, eli ne eivät sisällä mitään eläinkunnan tuotteita. Suomessa myydään ainakin kaurasta, mantelista, soijasta, riisistä, pähkinöistä, kookoksesta ja hampunsiemenistä valmistettua kasvimaitoa.
Kasvimaidot lehmänmaidon korvikkeeksi
1. Soijamaito
Soijamaito valmistetaan soijapavuista ja vedestä. Soijan sisältämät aminohapot tekevät tästä juomasta hyvin helpon ruoansulatukselle, joten se on loistava valinta herkkävatsaisille ihmisille. Maustamatonta soijajuomaa voidaan käyttää ruoanvalmistukseen ja leivontaan ja nauttia sellaisenaan tai esimerkiksi puuron, murojen tai kaakaon kanssa.
Kyseessä on yksi ravinteikkaimmista kasvimaidoista, joka sisältää esimerkiksi verisuonten kalkkiutumista ehkäisevää lesitiiniä. Soijamaidossa on yhtä paljon proteiinia ja vähemmän hiilihydraatteja kuin lehmänmaidossa. Se sisältää pääosin terveydelle suotuisia monityydyttymättömiä rasvahappoja.
Suomessa soijajuomaa saa luomuna, A-, D- ja B12-vitaminoituna, kalsiumrikastettuna sekä fruktoosilla makeutettuna. Soijamaitoa valmistetaan myös mansikan, vaniljan ja suklaan makuisena.
2. Mantelimaito
Mantelimaito on myös loistava vaihtoehto lehmänmaidolle. Se valmistetaan manteleista ja vedestä. Mantelijuoma sisältää runsaasti E-vitamiinia, joka edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä. Tämän lisäksi mantelimaito on luontaisesti hyvin vähärasvaista.
3. Riisimaito
Riisimaito valmistetaan vedestä, riisistä, öljystä ja suolasta. Juoma on koostumukseltaan ohutta, eikä yhtä kermaisen täyteläistä kuin monet muut kasvimaidot. Riisin tärkkelys tuo juomaan hieman makean maun. Riisimaito sopii ruoanlaittoon, leivontaan, muroihin ja puuroihin ja ohuen koostumuksensa ansiosta myös kahvimaidoksi.
Verrattuna soija- ja lehmänmaitoon, riisimaidossa on runsaasti hiilihydraatteja, mutta vain vähän luontaista kalsiumia ja proteiinia. Moni riisijuoma on kuitenkin kalsiumrikastettua. Tämä juoma sopii erityisen hyvin allergioista kärsiville, sillä se ei sisällä soijaa, pähkinöitä tai gluteenia.
4. Kookosmaito
Aina vain suositumpi kookosmaito valmistetaan kookospähkinän valkoisesta raastetusta mallosta veteen liuottamalla. Tämä on kasvimaidoista koostumukseltaan eniten lehmänmaitoa muistuttava. Kookosmaidon kermainen koostumus tekee siitä loistavan vaihtoehdon ruoanlaittoon ja leivontaan. Juomalla on voimakas ominaismaku, joten sitä ei kannata käyttää ruoissa, joihin ei haluta kookoksen makua.
Kookosmaidossa on runsaasti kaloreita, joten se ei ole paras valinta painonpudotuksen tueksi. Se ei sisällä yleisiä allergiaa aiheuttavia aineita, kuten laktoosia, soijaa tai gluteenia, mutta siinä on runsaasti kaliumia. Lasillinen kookosmaitoa sisältää gramman proteiinia ja 100 milligrammaa kalsiumia.
5. Kauramaito
Tämä vedestä, kaurasta ja kasviöljystä valmistettu juoma lienee tunnetuin kasvipohjaisista maitovalmisteista. Se soveltuu neutraalin makunsa vuoksi erinomaisesti ruoanlaittoon, leivontaan, sellaisenaan juotavaksi ja kahvin seassa käytettäväksi.
Kauramaito on soijamaitoa kevyempää ja ravintoarvoiltaan heikompaa. Suomessa kauramaitoa saa luomuna, D- ja B12-vitaminoituna ja kalsiumrikastettuna.
Oletko itse siirtynyt kasvimaitojen käyttöön vai luotatko vanhaan tuttuun lehmänmaitoon? Olivatpa syyt kiinnostukseen mitkä tahansa, näitä tuotteita kannattaa kokeilla. Ne ovat paitsi terveellinen vaihtoehto, myös eettinen ja luontoa vähemmän kuormittava valinta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.