Näkyvät synnynnäiset epämuodostumat kotieläiminä pidettävillä nisäkkäillä
Kirjoittanut ja tarkastanut eläinlääkäri Érica Terrón González
Synnynnäiset epämuodostumat ovat rakenteellisia tai toiminnallisia vikoja, jotka ilmenevät syntyessä. Ne voivat johtua hyvin monenlaisista tekijöistä, kuten jäljempänä nähdään.
Synnynnäiset epämuodostumat
Perinnölliset viat johtuvat mutaatioiden aiheuttamista kromosomipoikkeavuuksista. Nämä perinnölliset poikkeavuudet luokitellaan letaaleiksi, subletaaleiksi tai subvitaaleiksi (elämän kannalta kelvollisiksi). Vaikka niitä esiintyy vain yhdessä tai kahdessa 500 syntymästä, huomattava määrä synnynnäisiä sairauksia vaikuttaa karjaan. On totta, että taloudelliset menetykset eivät ole kovin merkittäviä, mutta ne merkitsevät rahallisia tappioita keskuksissa, jotka ovat omistautuneet rotueläinten kasvatukselle.
Useimmat synnynnäiset epämuodostumat ovat paljain silmin nähtävissä, ja monet niistä johtavat kuolleena syntymiseen.
Jos useissa saman maatilan synnytyksissä ilmenee syntymävikoja, epidemiologinen tutkimus on tarpeen. Tutkimuksessa olisi selvitettävä emän tausta, ravitsemus, aiemmat sairaudet, lääkkeiden käyttö tiineysaikana, mahdollinen yhteys uuteen karjaan ja laumoihin.
Yleisimmät synnynnäiset epämuodostumat kotieläimillä
Huuli- ja suulakihalkio
Huuli- ja suulakihalkio johtuvat siitä, että nämä rakenteet eivät ole kasvaneet yhteen sikiön kehityksen aikana. Paitsi että ne ovat selkeästi nähtävissä, eläimellä esiintyy yleensä nenänsisäistä regurgitaatiota, koska suu- ja nenäontelot ovat yhteydessä toisiinsa. Tämän seurauksena ne voivat saada keuhkokuumeen ja vetää maitoa henkeensä.
Spina bifida
Tämä on selkärankahalkio, jossa selkäydin jää paljaaksi.
Spina bifida occulta
Kyseessä on tila, jossa selkärangan luut eivät umpeudu, mutta selkäydin ja aivokalvot pysyvät paikoillaan ja iho tavallisesti peittää vian muodostaen pussin.
Mukoseele
Sylki valuu ihonalaiskudokseen sylkirauhastiehyen repeämästä.
Kääpiökasvuisuus
Tämä johtuu virheellisestä ruston kasvusta. Tällaisia vasikoita kutsutaan “bulldog-vasikoiksi”, koska niillä on lyhyt ja liian leveä pää, lyhyet jalat ja pullea vatsa.
Anasarka
Tämä tunnetaan ödeemana, nesteen yleisenä kertymisenä koko elimistöön.
Hydrokefalia
Kallo kasvaa kookkaammaksi aivo-selkäydinnesteen epänormaalin määrän aiheuttaman liiallisen paineen vuoksi. Sen lisäksi, että se on synnynnäinen vika, sitä voi esiintyä aikuisilla yksilöillä infektion tai ruhjevamman seurauksena.
Selkänikamien fuusio ja kyfoosi
Yleensä vaiva koskettaa lähes kaikkia kaula-, rinta- ja lannenikamia. Niska on lyhentynyt ja selkäranka on poikkeuksellisen kaareva.
Syndaktylia
Varpaiden tai sorkkien kasvaminen yhteen. Syndaktylia on suhteellisen yleinen vaiva lypsykarjan vasikoilla.
Epitheliogenesis imperfecta
Synnynnäinen ihon uloimman kerroksen puuttuminen, jolloin alla olevat kudokset jäävät paljaiksi. Ongelmaa pahentavat yleensä verenvuodot ja näiden kudosten infektiot, jotka voivat aiheuttaa verenmyrkytyksen ja kuoleman.
Hypotrikoosi
Hidas karvankasvu syntymästä lähtien. Karva näyttää ohuemmalta ja hauraammalta, ja jopa kaljuja läiskiä voi esiintyä paikoin. Hypotrikoosi tunnetaan myös nimellä “kalju vasikka -oireyhtymä”.
Parakeratoosi
Kyseessä on ihon epänormaali paksuuntuminen. Iho näyttää hilseilevältä ja ärtyneeltä ja siinä on haavaumia. Aivan sen alla oleva kudos näyttää tulehtuneelta.
Eläimillä voi siis esiintyä monenlaisia synnynnäisiä vikoja, jotka voivat johtua geeneistä, ympäristöstä, myrkyistä, tulehduksista jne.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Meningocele [Internet]. Es.wikipedia.org. [cited 8 October 2019]. Available from: https://es.wikipedia.org/wiki/Meningocele
- Anasarca [Internet]. Es.wikipedia.org. [cited 8 October 2019]. Available from: https://es.wikipedia.org/wiki/Anasarca
- Mucocele [Internet]. Es.wikipedia.org. [cited 8 October 2019]. Available from: https://es.wikipedia.org/wiki/Mucocele
- Blowey R, Weaver A. Color atlas of diseases and disorders of cattle. Edinburgh: Mosby; 2012. Pág: 1-10
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.