Mitä voin antaa ripulista kärsivälle kissalle?
Koska kissoilla on hiekkalaatikko, omistajat eivät välttämättä vaivaudu katsomaan, onko kissan ulosteissa jotain poikkeavaa. Koirien tavoin kissatkin tarvitsevat kuitenkin apua ripulin lopettamiseksi mahdollisimman nopeasti välttääkseen kuivumisen. Mitä ripulista kärsivälle kissalle voi sitten antaa ja mitä ei? Jaamme alla vinkkejä ja kotikonsteja ripulin hoitoon.
Kotikonstit ja tuotteet ripulista kärsivälle kissalle
Ensimmäiseksi voit laittaa ripulista kärsivän kissan paastoamaan. Älä anna sille mitään syötävää ainakaan vuorokauteen, jotta sen sisukset puhdistuvat. Anna sille ensin vain vettä ja päivän kuluttua rasvatonta kana-kasvislientä.
Yksi kissojen ripulin merkittävimmistä syistä ovat karvapallot, joten kissan turkin pitäminen lyhyenä on erinomainen keino ehkäistä tätä vaivaa.
Muita tärkeitä vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä ripulista kärsivän kissan kohdalla, ovat:
- Vaihda ruoka. Ripuli on yleinen seuraus huonosta ruokinnasta. Saman ruoan syöminen pitkään tai hyvin keinotekoinen ravinto voi aiheuttaa vatsakipua, joka johtaa ripuliin. Jos uskot, että sinun on vaihdettava kissasi ruoka, älä tee sitä kuitenkaan äkillisesti, vaan vähitellen.
- Kotitekoinen ruoka. Kotitekoisen ruoan antaminen kaksi kertaa viikossa kissalle, jolla on ripuli tai joka on taipuvainen ripuliin, auttaa sen ruoansulatuskanavaa. Voit tarjota sille useita ruokia, kuten suolatonta valkoista riisiä tai nahatonta kanaa. Eläinklinikoilta löytyy myös erityisruokaa kissoille, joilla on vatsa- ja suolistovaivoja.
- Vitamiinit. Vitamiinit ovat aina oleellinen osa kissasi päivittäistä ruokavaliota, mutta ripulin aikana ne ovat äärimmäisen tärkeitä. Syynä on se, että ripuloiva kissa voi alkaa kärsiä nopeasti nestevajeesta. Vitamiineista se saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, jotka se on saattanut menettää liiallisen nesteiden menetyksen vuoksi.
- Nesteet. Ripuli ei ole muuta kuin nesteiden poistumista kehosta hyvin nopeaan tahtiin, mikä, kuten jo aiemmin todettiin, voi aiheuttaa elimistön kuivumisen. Siksi nesteiden saanti auttaa lemmikkiäsi toipumaan.
- Luonnonjogurtti. Jogurtin sisältämät probiootit vahvistavat kissasi ruoansulatusjärjestelmää ja toimivat hyvänä suojana bakteereita vastaan. Lisäksi jogurtti maistuu hyvältä. On tietysti sanomattakin selvää, että tuotteen tulisi olla sokeroimatonta.
- Isotoniset juomat. Näissä juomissa on korkea mineraali- ja natriumpitoisuus, mistä on suurta hyötyä lemmikillesi, sillä ne antavat sille kaiken tarvittavan sen jälkeen, kun niitä on huvennut sen elimistöstä runsaasti.
- Eläinlääkäri. Jos ripuli jatkuu tavallista pidempään, eivätkä nämä konstit ole lievittäneet vaivaa, vie kissasi ehdottomasti eläinlääkäriin. Ripuli voi olla merkki siitä, että kissan elimistössä on meneillään jotain vakavampaa.
- Lääkkeet. Näitä annetaan tietenkin aina eläinlääkärin ohjeistuksella. Älä koskaan lääkitse lemmikkiäsi omin päin, vaikka se olisi saanut samaa lääkettä jo aiemmin ja hoito olisi näyttänyt tehoavan. Joskus ripulin syyt voivatkin olla erilaiset ja kissa saattaa tarvita toisenlaista hoitoa. Eläinlääkäri tietää paljon paremmin kuin omistaja, mitä kissalle tulisi antaa.
- Puhdista kissan ruokakupit. Kissan ruokakuppien puhdistus ja desinfiointi voi auttaa, sillä niissä voi olla bakteereja. Jos ne kuitenkin on valmistettu muovista, suosittelemme vaihtamaan ne ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin astioihin, sillä ne ovat paljon hygieenisempiä eivätkä sisällä bakteereja tai loisia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Exploración clínica de animales domésticos (caballo, vaca, perro y gato): prácticas de propedéutica clínica. Univ. Autónoma de Barcelona; 2006. 172 p.
- Chandler, M. (2019). FISIOLOGÍA GASTROINTESTINAL DEL PERRO Y EL GATO. Advance Veterinary Diets Affinity. Recuperado el 29 de enero de 2022, disponible en: https://vetsandclinics.affinity-petcare.com/hubfs/Content/GUIA_GI_Parte1.pdf?t=1480667974633
- Cervantes, S. (2017) Efectos del suplemento probiótico FortiFlora® en gatos con signos clínicos oculares compatibles con Herpesvirus Felino tipo 1 (FHV-1). Recuperado el 29 de enero de 2022, disponible en: https://www.purinaonline.es/pro-plan-veterinary-diets/_pdf/Caso%20Cl%C3%ADnico%20FortiFlora%20Herpesvirus%20Felino.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.