Logo image
Logo image

Miksi kissa oksentaa syömisen jälkeen?

3 minuuttia
Kissat voivat oksentaa lukuisista syistä, ja hoito edellyttää syiden selvittelyä. Eläinlääkärin hoito on erittäin tärkeää.
Miksi kissa oksentaa syömisen jälkeen?
Sebastian Ramirez Ocampo

Tarkistanut ja hyväksynyt: eläinlääkäri ja eläinteknikko Sebastian Ramirez Ocampo

Viimeisin päivitys: 08 helmikuuta, 2023

Mikään ei ole kissanomistajasta huolestuttavampaa kuin kissan oksentelu, erityisesti syömisen jälkeen. Mieleen tulee monia mahdollisuuksia, muun muassa se, että kissa ei pidä ruoastaan, ruoka ei sovi sille tai se on sairas. Varmaa on, että kyse on jostakin edellä mainitusta, ja sen syy on selvitettävä. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, miksi kissa oksentaa syömisen jälkeen.

Oksentamista vai regurgitaatiota?

Ennen kuin selvität syyn kissasi oksenteluun, sinun on hyvä oppia erottamaan se ja regurgitaatio toisistaan. Vaikka niiden uskotaan olevan sama asia, todellisuudessa näin ei ole.

Oksentaminen refleksinä vaatii enemmän ponnistelua, ja siihen kuuluu voimakasta vatsan supistelua mahansisällön poistamiseksi. Kaula ojentuu, ja kissalta pääsee yökkäysääniä. Sitä vastoin regurgitaatio on vaivatonta.

Oksentelu luokitellaan akuutiksi, kun sitä esiintyy usein lyhyessä ajassa, tai krooniseksi, kun se on satunnaista. Eroistaan huolimatta ne kumpikin edellyttävät käyntiä eläinlääkärillä. Taustalla voi olla vakava sairaus, kuten suolistotulehdus, kasvain, karvapallo, mahahaava ja jopa vierasesine. Siksi niihin tulee suhtautua vakavasti.

Miksi kissa oksentaa ruokansa? Tässä syy!

Some figure
Kissa oksentaa useista syistä. Opi tunnistamaan ne.

Kissat sukivat itseään jatkuvasti, ja jos ne eivät syö nieltyjä karvoja sulattavia keksejä tai tuotteita, ne voivat oksentaa ruokansa. Tässä tapauksessa ne eivät oksenna itse ruokaa, vaan vatsaan kertyneitä karvapalloja.

Kissan jatkuva harjaaminen sekä kuidun lisääminen ruokavalioon, esimerkiksi kissanmaltaan avulla, auttaa välttämään karvapallojen muodostumisen. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa syy kissa oksenteluun. Alla lisää syitä.

Kissa oksentaa sulamatonta ruokaa

Jos kissasi oksentaa syömisen jälkeen selvästi sulamatonta ruokaa, arvioi, tekeekö se niin heti ruokailun jälkeen vai vasta jonkin ajan kuluttua.

  • Oksentelu syömisen jälkeen (heti tai puolen tunnin päästä): Tämä voi viitata krooniseen tai akuuttiin mahakatarriin.
  • Muutama tunti syömisen jälkeen: Tämä voi viitata suolitukokseen, haimatulehdukseen tai ruoansulatuskanavan toimintahäiriöön.

1. Kissan oksentelu voi olla merkki mahakatarrista

Kuten jo todettiin, sulamattoman ruoan oksentaminen voi olla merkki gastriitista eli mahakatarrista tai kroonisesta tulehduksellisesta suolistosairaudesta. On käynyt ilmi, että tämä on kissoilla yleisempää kuin pitäisi, eikä se aina liity itse ruokaan. Kissa saattaa tällöin oksentaa sulanutta tai sulamatonta ruokaa.

Syitä kissan gastriittiin on monia, ja oksentelun tavoin se voi olla kroonista tai akuuttia. Eläinlääkäri tekee diagnoosin ja määrää hoidon, jota on noudatettava tarkoin, jotta se tehoaisi.

Some figure
Kissa voi oksentaa monista syistä, joista yksi on gastriitti.

2. Ahmimisesta johtuva oksentelu

Jotkut kissat oksentavat syötyään liikaa tai liian nopeasti eli liian paljon ruokaa lyhyessä ajassa. Niiden vatsa tulee liian täyteen, ja ruoka tulee ylös sulamatta.

Kun kissasi oksentaa tästä syystä, kokeile erilaisia menetelmiä. Ensin sille kannattaa syöttää pienempiä annoksia useita kertoja päivässä, kunnes se saa päivittäisen kiintiönsä täyteen. Toiseksi, osta interaktiivinen ruokinta-automaatti, joka estää kissaa syömästä liikaa.

Keskustele joka tapauksessa eläinlääkärin kanssa, sillä ahmimisen taustalla voi olla ahdistuneisuutta, ylipainoa tai pakkomielle ruokaan – häiriöitä, joihin on puututtava oksentelun välttämiseksi.

3. Mahalaukun viivästynyt tyhjeneminen

Yksi vakavimmista syistä ruoan oksentamiseen on mahalaukun viivästynyt tyhjeneminen. Tällöin kissa oksentaa sulamatonta rehua ja jopa mahanestettä useita tunteja syömisen jälkeen.

Tämä johtuu siitä, että vatsa ei pysty toimimaan normaaliin tahtiin; se ei tyhjene tavalliseen tapaan, jolloin kissa oksentaa.

Syitä oireyhtymään ovat vauriot, motorinen häiriö sekä karvapallot. Eläinlääkäri tekee tässäkin tapauksessa diagnoosin ja määrää hoidon sekä antaa erityisiä ruokavalio-ohjeistuksia. Jos tila on vakava, saatetaan tarvita kirurgista toimenpidettä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.