Luontaishoitoja koirien ruoansulatuksen tukemiseen
Kirjoittanut ja tarkastanut bioteknikko Alejandro Rodríguez
Ihmisten tavoin lemmikkieläimet, kuten koirat, voivat kärsiä ruoansulatusongelmista. Onneksi voimme hyödyntää tiettyjä vinkkejä ja luontaishoitoja tukeaksemme koiramme ruoansulatusta.
Koirien ruoansulatus
Ihmiset ja koirat eivät sulata ruokaa samalla tavalla, vaikka molemmat ovatkin nisäkkäitä. Yksi biologinen syy tähän eroavaisuuteen on se, että koirat ovat ensisijaisesti lihansyöjiä. Tämä piirre näkyy jo yhdellä silmäyksellä niiden suussa, jossa on enemmän hampaita kuin ihmisellä: niiden tehtävänä on repiä irti ja alkaa “pureskella” ravintoa.
Yksi keskeinen piirre koirien ruoansulatusprosessissa on ruoansulatusentsyymien puuttuminen syljestä. Kun me ihmiset pureskelemme, syljen entsyymit huolehtivat alustavasti ruoansulatuksesta, ja kun ruoka saapuu vatsaan, loppuosa ruoansulatuksesta ja ravintoaineiden imeytymisestä tapahtuu suoraviivaisemmin.
Koirilla suurin osa ruoansulatuksesta tapahtuu kuitenkin mahalaukussa ja siihen liittyvien elinten, kuten maksan ja haiman, avustuksella. Siksi koirilla erittyvät hapot ovat paljon vahvempia, mikä helpottaa ruoan, lähinnä lihan, sulattamista.
Kaikesta tästä huolimatta koiratkin saattavat kärsiä ruoansulatusongelmista, minkä vuoksi ehdotamme alla muutamia luontaishoitoja koirien ruoansulatuksen tukemiseen.
Paastoaminen
Paastoaminen ei ehkä itsessään ole luontaishoito, mutta se on yksi ensimmäisistä (ja myös yksi nopeimmista ja tehokkaimmista) toimenpiteistä, jotka ruoansulatusongelmissa tulisi tehdä. Tavallisesti paastoon turvaudutaan sellaisten ruoansulatusvaivojen takia, jotka johtavat ripuliin ja oksenteluun. Koiran ruoansulatuksen helpottamiseksi on joskus parasta antaa sen vatsan levätä.
Jos koiralla on ruoansulatusongelmia, 12–24 tunnin paasto voi olla ihanteellinen. Tämän jälkeen koiralle tulisi antaa pehmeää ruokaa ja lisätä kiinteämpien ruokien määrää vähitellen. Tätä menetelmää voidaan jatkaa parin päivän ajan, kunnes koiran ruoansulatus on palautunut ennalleen.
Probiootit tukevat ruoansulatusta
Probiootit ovat toinen luonnollinen keino, joka voi tukea koirasi ruoansulatusta. Mutta mitä probiootit oikein ovat? Ne ovat luonnollisia tuotteita, sillä ne ovat eläviä mikrobeja. Niiden sisällyttäminen ruokavalioon voi tuoda paljon hyötyjä, sillä ne auttavat pitämään yllä suoliston bakteerikantaa.
Probiootteja saa monista elintarvikkeista: esimerkiksi jogurtista, kefiiristä ja hapankaalista. Jos tarkastelemme nimenomaan lemmikeille soveltuvia elintarvikkeita, jogurtti on paras vaihtoehto.
Jogurttia on annettava tietysti aina kohtuullisina määrinä, ja on myös varmistettava, että koira sietää sitä hyvin. Jogurtin sisältämät hyvät bakteerit täydentävät bakteerikantaa ja edistävät ruoansulatusta.
Laadukasta ruokaa ruoansulatuksen tukemiseen
Hyvä luonnollinen keino tukea koiran ruoansulatusta on tarjota sille laadukkaita aterioita säännöllisesti. Oikeanlaisen ruoan valinta on tärkeää; sen on oltava helposti sulavaa ravintoa, joka sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet. Eläinlääkäri voi opastaa tässä tarkemmin.
Lemmikin ruokavaliossa on hyvä pitää tietty säännöllisyys niin pitkälle kuin mahdollista. Säännölliset määrät ja suhteellisen täsmälliset ruoka-ajat voivat tukea ruoansulatusta jossain määrin.
Vältä ehdottomasti kaikkia koirilta kiellettyjä ruokia, sillä ne vahingoittavat koiran ruoansulatusjärjestelmää. Mitä herkkuihin ja palkkioihin tulee, vaikka ne ovatkin positiivista vahvistusta, niitä ei pidä antaa liian usein.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Wynn, S. G. (2009). Probiotics in veterinary practice. Journal of the American Veterinary Medical Association, 234(5), 606-613.
- Stevens, C. E., & Hume, I. D. (2004). Comparative physiology of the vertebrate digestive system. Cambridge University Press.
- Biourge, V., Vallet, C., Levesque, A., Sergheraert, R., Chevalier, S., & Roberton, J. L. (1998). The use of probiotics in the diet of dogs. The Journal of nutrition, 128(12), 2730S-2732S.
- International Association of Animal Behavior Consultants. (2019). Manual de Entrenamiento Canino. Chile:IAABC.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.