Logo image
Logo image

Lima koiran ulosteessa: syyt ja hoito

4 minuuttia
Vaikka lima koiran ulosteessa on hyvin tavallista ja välttämätöntäkin, runsas lima, johon liittyy myös ripulia, on syy viedä koira eläinlääkäriin.
Lima koiran ulosteessa: syyt ja hoito
Luz Eduviges Thomas-Romero

Kirjoittanut ja tarkastanut biokemisti Luz Eduviges Thomas-Romero

Viimeisin päivitys: 09 marraskuuta, 2022

Ihan ensiksi on syytä huomauttaa, että koiran ulosteessa oleva lima on tarpeellista. On itse asiassa täysin tervettä, että ulosteissa on usein limaa. Ei siis ole mitään syytä huoleen, jos sitä esiintyy vähän. Se auttaa voitelemaan koiran ulostetta ja koiraa tekemään “ison hädän” ilman liiallista ponnistelua.

Joissakin tapauksissa limaa on kuitenkin normaalia enemmän. Syytä huoleen on vieläkin enemmän, jos myös ulosteen koostumus muuttuu, siinä on verta tai koiralla on vatsakipua. Tässä artikkelissa kerromme, milloin limaiset ulosteet ovat huolestuttava merkki ja miten toimia tässä tilanteessa.

Lima on suolen limakalvon erittämää ainetta – samanlaista kuin hengitysteiden epiteelin tuottama lima – jonka tehtävänä on pitää paksusuolen limakalvo voideltuna ja kosteana.

Millaisia koiran ulosteet ovat normaalisti?

Jotta havaitsisit koiran ulosteista runsaan liman, sinun on ensin tiedettävä, millaisia ovat terveen koiran normaalit ulosteet:

  • Väri: Ulosteen tulisi olla suklaanruskeaa. Punainen sävy viittaa suoliston verenvuotoon, kun taas musta väri on merkkinä mahalaukun verenvuodosta. Vihreä uloste on satunnaisesti normaalia ja johtuu yleensä siitä, että koira on syönyt ruohoa.
  • Muoto: Lieriömäinen ja pitkänomainen. Jos koiran uloste on muodoltaan kuin “pellettiä”, se kärsii mahdollisesti nestevajeesta tai ummetuksesta.
  • Koostumus: Samanlainen kuin muovailuvaha, eli kiinteä mutta muovailtavissa. Ulosteet, joita on mahdotonta poimia ja jotka hajoavat pelkästä kosketuksesta, viittaavat ripuliin.
  • Rakenne: Sileä, ei rakeinen. Valkoiset täplät ulosteen pinnalla voivat viitata suolistoloisiin. Ulosteen koostumus vaihtelee kuitenkin suuresti ruokavalion mukaan.

Normaalin ulosteen pinnalla ei siis tyypillisesti ole hyvin selkeää limaista kalvoa. On luonnollista, että limaa on siinä jonkin verran, mutta ei koskaan runsaasti. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli huomaat koirasi ulosteissa poikkeavuuksia.

Some figure

Mistä runsas lima koiran ulosteissa johtuu?

On syytä huomata, että runsas lima koiran ulosteessa voi olla merkki sairaudesta. Löydös on erityisen hälyttävä, jos siinä on myös verta tai sen koostumuksessa on huomattavia muutoksia.

Näissä tapauksissa suositellaan välitöntä eläinlääkärin hoitoa. Eläinlääkäri pystyy tunnistamaan perimmäisen syyn limaisen ulosteen taustalla ja suosittelemaan asianmukaista hoitoa. Seuraavaksi luettelemme joitakin yleisiä syitä koiran ulosteissa olevaan runsaaseen limaan.

Suolistoinfektiot

Yleinen syy on taudinaiheuttajien – joko bakteerien, virusten tai sienten – tarttuminen koiran ruoansulatuskanavaan. Bakteerien liikakasvu (esim. salmonella) voi aiheuttaa epätasapainoa koiran suoliston mikrobiomissa.

Useimmilla koirilla esiintyy myös ripulia, oksentelua, ruokahaluttomuutta tai muita oireita. Tarvitaan oireenmukaista hoitoa ja infektiota hoitavia lääkkeitä. Myös probioottilisä voi auttaa, jos eläinlääkäri määrää sellaisen.

Antibiootit ovat hyödyllisiä vain siinä tapauksessa, että infektio johtuu bakteerista. Viruksen kohdalla ainoa vaihtoehto on monissa tapauksissa oireenmukainen hoito.

Loiset

Trikuriaasi, giardiaasi, heisimadot ja muut suolistoloiset voivat aiheuttaa runsasta limaneritystä koiran ulosteeseen. Nämä taudinaiheuttajat asettuvat koiran suoliston seinämiin ja käyttävät ravinnokseen koiran verta tai sen syömästä ruoasta saatavia ravintoaineita. Loistyyppi voidaan tunnistaa uostetutkimuksella, ja sopiva matolääke ratkaisee ongelman.

Madon munien tai ruumiinkappaleiden (valkoisten täplien) esiintyminen koiran ulosteessa vahvistaa diagnoosin.

Some figure

Vierasesineen nieleminen

Kun koira syö jotain epätavallista, se voi häiritä sen ruoansulatuskanavaa ja aiheuttaa lisääntynyttä limaneritystä ulosteeseen. Lievät tapaukset hoituvat itsestään ajan myötä. Vakavammat tapaukset, joihin liittyy oksentelua ja ripulia, saattavat vaatia oireenmukaista hoitoa, antibiootteja, nesteytystä ja joskus jopa leikkausta vierasesineen poistamiseksi.

Ruokavaliomuutokset tai haittavaikutus ruoasta

Äkillinen ruokavaliomuutos voi aiheuttaa limaa koiran ulosteeseen. Näissä tapauksissa on suositeltavaa palata alkuperäiseen ruokavalioon. Ruokavalion muuttamiseksi tarjoa koiralle vähitellen kasvavia määriä uutta ruokaa sekoitettuna vanhaan ruokaan. Näin ongelma yleensä ratkeaa.

Jos koiran oireet jatkuvat, syynä voi olla ruoka-aineallergia tai -intoleranssi. Tällöin voi olla tarpeen siirtyä eläinlääkärin määräämään hypoallergeeniseen ruokavalioon.

Ärtyvän suolen oireyhtymä

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on vaiva, jossa osa koiran ruoansulatuskanavasta tulehtuu jatkuvasti. Tämä vaurioittaa kudosta kyseisissä suolenosissa, mikä vaikeuttaa ravinteiden ja kivennäisaineiden imeytymistä. Kyseessä on krooninen vaiva, johon ei aina ole lopullista parannuskeinoa.

Stressin uskotaan olevan merkittävä tekijä pahenemisvaiheissa. Hoitoon kuuluu stressin vähentäminen, ruokavalion muuttaminen ja lääkkeet – esimerkiksi sulfasalatsiini – jotka lievittävät koiran oireita.

Syöpä

Syöpä missä tahansa ruoansulatuskanavan osassa, kasvaimet ja polyypit – kuten peräsuolen polyypit – voivat aiheuttaa limaa ulosteeseen. Näitä hoidetaan yleensä leikkauksella, kemoterapialla, sädehoidolla tai palliatiivisella hoidolla. Ennuste riippuu suuresti kasvaimen luonteesta (onko se pahan- vai hyvänlaatuinen).

Muut tulehdukselliset häiriöt

Muutkin häiriöt kuin ärtyvän suolen oireyhtymä voivat aiheuttaa limaa ulosteeseen, ja niihin liittyy yleensä myös oksentelua tai ripulia. Hoito immunosuppressiivisilla lääkkeillä ja ruokavaliomuutokset usein vähentävät koiran oireita.

Immunosuppressiiviset lääkkeet ovat kaksiteräinen miekka: koiran immuunijärjestelmää lamauttamalla ne vähentävät tulehdusta, mutta myös immuunijärjestelmän tehoa infektioita vastaan.

Hemorraginen gastroenteriitti

Kun koiran ulosteessa on paljon verta ja limaa (jota usein kuvaillaan vadelmahillon näköiseksi), syynä voi olla hemorraginen gastroenteriitti. Hoitoon kuuluu oireiden lievittäminen, pahoinvointilääkkeet, nestehoito ja antibiootit.

Lima koiran ulosteessa: yleiset hoitomuodot

Vaikka olemmekin jo luetelleet joitakin lääkkeitä kuhunkin mainittuun vaivaan, voi olla vielä hyvä tehdä yhteenveto kaikista tehokkaista hoidoista, joilla voidaan ehkäistä runsasta limaneritystä koiran ulosteisiin.

  • Antibiootit: Näitä tulisi käyttää vain, jos liman syyksi on varmistunut bakteeri-infektio, kuten salmonella.
  • Loislääkkeet: Näitä käytetään yleensä suolistoloisten aiheuttamien infektioiden hoitoon. Ne ovat nopeasti vaikuttavia ja erittäin tehokkaita.
  • Leikkaus: Leikkaus voi olla tarpeen, jos on tapahtunut ulosteimpaktio, jos koira on syönyt jotain sulamatonta, jos suolessa on kasvain tai jos suolistoloisten massa on liian suuri.
  • Ruokavaliomuutokset: Tämä on yleisin “hoito”, sillä useimmissa tapauksissa lima koiran ulosteessa johtuu ruoansulatushäiriöistä tai ruoka-intoleransseista.
  • Immunosuppressantit: Nämä lääkkeet auttavat vähentämään ruoansulatuskanavan tulehdusta, jos syy on immuunivälitteinen. Valitettavasti niitä ei voi käyttää runsaasti.

Tässä vaiheessa on tarpeen korostaa, että vain ammattitaitoinen eläinlääkäri pystyy diagnosoimaan koirasi vaivan. Voit auttaa koiraa kotona probiooteilla ja ennaltaehkäisevillä ruokavaliomuutoksilla, mutta tilanne edellyttää lähes aina kiireellista eläinlääkärikäyntiä.

Some figure

On siis monia syitä siihen, miksi koiran ulosteessa voi esiintyä limaa. Useimmat niistä ovat anekdoottisia ja lieviä, mutta toiset vaativat laaja-alaista ja pitkäaikaista hoitoa. Vain eläinlääkäri pystyy sanomaan, mikä koirallasi on.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Verlinden, A., Hesta, M., Millet, S., & Janssens, G. P. J. (2006). Food allergy in dogs and cats: a review. Critical reviews in food science and nutrition, 46(3), 259-273.
  • Glass, G. J., & Slomiany, B. L. (1977). Derangements of biosynthesis, production and secretion of mucus in gastrointestinal injury and disease. In Mucus in health and disease (pp. 311-347). Springer, Boston, MA.
  • Marks, S. L., & Kather, E. J. (2003). Bacterial-associated diarrhea in the dog: a critical appraisal. Veterinary Clinics: Small Animal Practice, 33(5), 1029-1060.
  • Tanimoto, M. A., Torres-Villalobos, G., Fujita, R., Santillan-Doherty, P., Albores-Saavedra, J., Gutierrez, G., … & Valdovinos, M. A. (2010). Endoscopic submucosal dissection in dogs in a World Gastroenterology Organisation training center. World Journal of Gastroenterology: WJG, 16(14), 1759.
  • Gue, M., Peeters, T., Depoortere, I., Vantrappen, G., & Bueno, L. (1989). Stress-induced changes in gastric emptying, postprandial motility, and plasma gut hormone levels in dogs. Gastroenterology, 97(5), 1101-1107.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.