Koirien iktyoosi: oireet ja hoito
Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Samuel Sanchez
Iho on kehomme ensimmäinen biologinen este. Se ei ainoastaan suojaa meitä infektioilta ja loisilta, vaan mahdollistaa myös kaasujen ja nesteiden säätelyn kehossamme. Siksi ihoon vaikuttavat taudit ovat usein hyvin haitallisia ja aiheuttavat monia erilaisia oireita niitä sairastaville eläimille. Koirien iktyoosi on tästä selkeä esimerkki.
Tämä periytyvä sairaus on erittäin harvinainen, mutta siitä on hyvä olla tietoinen sen mahdollisten sivuvaikutusten ja hoidon vaikeuden vuoksi. Jos haluat tietää lisää koirien iktyoosista ja siitä, miten se voidaan havaita ajoissa, lue eteenpäin.
Mikä koirien iktyoosi on?
Termi iktyoosi viittaa koirilla esiintyvään ihotautiin, joka johtuu periytyvästä, resessiivisestä mutaatiosta. Yksinkertaisesti sanottuna sairaus on koodattu koiran DNA:han, eikä se johdu mistään ulkoisesta tekijästä (kuten viruksesta, bakteerista tai sienestä).
Kuten asiantuntijalähteistä käy ilmi, iktyoosin oireet ovat peräisin sarveissolukerroksen eli koiran epidermiksen päällimmäisen kerroksen epämuodostumista. Koiran iho näyttää hilseilevältä (tästä on peräisin sairauden toinen nimitys, kalansuomutauti), siinä on epänormaalia pigmentaatiota ja se paksuuntuu patologisella tavalla.
Koirien iktyoosi on geneettinen sairaus. Tietyt rodut ovat sille paljon alttiimpia kuin toiset.
Tautimuodot
Koirien iktyoosi voidaan jakaa useisiin alamuotoihin. Ne ovat seuraavat:
- Tavallinen iktyoosi: Tämä on hyvin harvinainen perinnöllinen muoto. Diagnoosi voidaan tehdä vain tarkastelemalla sairaan eläimen oireita.
- Epidermolyyttinen: Tämä ilmenee tyypillisinä rakkuloina iholla, ja se ilmaantuu jo varhaisessa iässä. Diagnoosin tekemiseksi iholta on otettava koepala.
- Ei-epidermolyyttinen: Tämä on rotukohtainen iktyoosi, joka periytyy autosomaalisesti ja resessiivisesti.
Koirien iktyoosin syyt
Kuten aiemmin todettiin, koirien iktyoosi on autosomaalinen resessiivinen sairaus. Tämä tarkoittaa sitä, että sen aiheuttava mutaatio ei ole sukupuolikromosomissa ja että puhjetakseen sen täytyy esiintyä kummassakin alleelissa, jotka muodostavat eläimen geenin (isän ja emän).
Koirien iktyoosia on tutkittu paljon kultaisellanoutajalla sen nimenomaisen geenin löytämiseksi, jossa mutaatio esiintyy: PNPLA1. Jos ei-mutatoitunutta alleelia ajatellaan kirjaimena (N) ja iktyoosia aiheuttavaa alleelia lyhenteenä (ict), taudin periytyminen voidaan selittää seuraavalla tavalla:
- Koirat (N/N). Näillä koirilla on terveet emän ja isän alleelit; ne eivät siis kanna kyseistä sairautta perimässään eivätkä ole sairaita.
- Koirat (N/ict). Näillä koirilla on yksi mutatoitunut alleeli ja yksi normaali alleeli. Koska sairaus on resessiivinen, ne ovat kantajia eikä niillä ole iktyoosia. Jos molemmilla vanhemmilla on tämä genotyyppi, jälkeläisistä 25 %:lla on tauti syntyessään ja loput 75 % ovat terveitä.
- Koirat (ict/ict). Näillä koirilla on mutaatio molemmissa alleeleissa. Siksi niille kehittyy tauti kaikissa tapauksissa.
Kultaisennoutajan lisäksi sellaisilla roduilla kuin jackrussellinterrieri, yorkshirenterrieri ja dobermanni on tietty alttius sairastua iktyoosiin. Paras ennaltaehkäisymenetelmä, jolla vältetään sairauden esiintyminen koiran sukulinjassa, on olla risteyttämättä geenimutaatiota kantavaa koiraa (vaikka se olisi oireetonkin).
Muilla roduilla periytymiskaava on paljon epäselvempi.
Oireet
Koirien iktyoosin oireet ovat hyvin spesifisiä. Vaikka sairaus saattaa muistuttaa muita ihotauteja (dermatiittia, hyperkeratoosia jne.), sillä on useita vain sille ominaisia piirteitä. Nostamme esiin seuraavat oireet iktyoosia sairastavilla koirilla:
- Suomuinen iho
- Runsas hilseily
- Anturoiden ja muiden rakenteiden paksuuntuminen. Nämä oireet kuuluvat hyperkeratoosi-termin alle.
- Rasvaiset, karstaiset ihoalueet
- Epäsiisti ulkonäkö
- Ääritapauksissa kipu ja tulehdus, erityisesti anturoissa
Iktyoosi on (tyypillisessä muodossaan) koirilla jo syntyessä, ja sillä on taipumusta pahentua ajan myötä. On ehdottoman tärkeää viedä koira eläinlääkäriin, kun ilmenee jokin edellä mainituista oireista.
Miten koirien iktyoosi diagnosoidaan?
Koirien iktyoosin diagnosoinnin vaikeus riippuu siitä, mikä tautimuoto koiralla on. Koiria, joilla oireet ovat vasta alkaneet, voi olla hieman vaikeampi diagnosoida, mutta lähes kaikissa tapauksissa tauti varmistuu pelkällä fyysisellä tutkimuksella. Kuten edellä mainittiin, sairauden oireet ovat ainutlaatuisia.
Varmistuakseen sairaudesta eläinlääkäri ottaa koiran ihon pinnasta koepalan, joka tutkitaan mikroskoopilla. Näin suljetaan pois mahdolliset iholla asustavat punkit, sienet tai bakteerit, jotka voivat aiheuttaa samanlaisia ihomuutoksia. DNA-testi (OCT-A-tyyppi) on viimeinen vaihe, jolla tauti voidaan todeta yksiselitteisesti.
Koirien iktyoosin hoito
Sairauteen ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa. Kyseessä on geneettinen ongelma, jolle ei voi mitään. Voit kuitenkin ottaa huomioon eräät vinkit ja varotoimet, joilla voit estää tautia pahenemasta ja koiraa kärsimästä suotta yhtään enempää. Olemme nostaneet esiin seuraavat ohjeet:
- Säännöllinen kampaus: Koiran siistiminen kammalla ja erityisellä (eläinlääkärin määräämällä) liuoksella auttaa poistamaan karstaa ennen kuin se kovettuu ja aiheuttaa koiralle kutinaa. Kampauksen kanssa on oltava johdonmukainen ja kärsivällinen.
- Kotikäyttöön tarkoitetut kemikaalit: Seborrooiseen ihottumaan tarkoitetut shampoot voivat auttaa vähentämään rasva-aineiden muodostumista iholla.
- Lääkkeet: Synteettisten retinoidien paikallinen käyttö näyttäisi lievittävän koiran oireita, mutta näillä lääkkeillä on useita raportoituja sivuvaikutuksia. Keskustele eläinlääkärin kanssa ennen koirasi lääkitsemistä, varsinkin jos sen terveydentila on hauras.
Valitettavasti joillekin koirille kehittyy niin vakava tautimuoto, että ne on lopetettava ennen kuin ne kuolevat taudin aiheuttamaan infektioon. Yleensä näin äärimmäisiin toimenpiteisiin ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä.
Koirien iktyoosi on krooninen ja parantumaton sairaus, joten se vaatii omistajalta jatkuvaa huomiota. Paras ennaltaehkäisymenetelmä on kiistatta olla risteyttämättä yksilöitä, joilla on iktyoosi (tai sen mutatoitunut alleeli). Tämä on pitkällä aikavälillä ainoa keino ehkäistä tautia koirilla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ichthyosis in dogs, VCA Hospitals. Recogido a 24 de noviembre en https://vcahospitals.com/know-your-pet/ichthyosis-in-dogs
- Mauldin, E. A. (2013). Canine ichthyosis and related disorders of cornification in small animals. The Veterinary clinics of North America. Small animal practice, 43(1), 89.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.