Logo image
Logo image

Mitä vesikilpikonnat syövät?

4 minuuttia
Akvaarion valaistus on tärkeä tekijä vesikilpikonnien ruokinnassa, sillä se stimuloi niiden ruokahalua ja ruoan sulamista.
Mitä vesikilpikonnat syövät?
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kilpikonnille on ominaista kova kuori, joka suojaa niitä saalistajilta. Lisäksi ne asuvat sekä vedessä että maalla, joten ne ovat taitavia valloittamaan uusia elinympäristöjä. Karismaattisen ja erikoisen ulkonäkönsä vuoksi vesikilpikonnia adoptoidaan usein lemmikeiksi. Näillä matelijoilla on melko pitkä elinkaari, joten kilpikonnan hankkiminen merkitsee usein pitkää sitoutumista. Tiedätkö, mitä vesikilpikonnat syövät? Tässä artikkelissa kerromme niiden ruokavaliosta sekä hoidosta.

Mitä vesikilpikonnat tarvitsevat?

Vesikilpikonnat eivät vietä koko elämäänsä vedessä, vaan ne tulevat myös maihin paistattelemaan auringossa. Tästä syystä niillä tulisi olla syvä akvaario, jossa on tällainen mahdollisuus. Tämä on tärkeää, koska muiden matelijoiden tavoin vesikilpikonnatkin ovat riippuvaisia UVB-valosta D-vitamiinin tuottamiseksi ja kalsiumin metaboloimiseksi.

Lisäksi vesikilpikonnat ovat vaihtolämpöisiä, eli niiden ympäristössä on oltava jokin lämmönlähde pitämässä ne lämpiminä. Niiden veden lämpötila ei saisi laskea alle 20 celsiusasteen tai niillä voi alkaa ilmetä ongelmia. Asuinpaikastasi riippuen saatat joutua lisäämään akvaarioosi lämmittimen.

Muista vielä lopuksi, että vesieläimille veden laatu on yksi tärkeimmistä tekijöistä. Kaikki vedessä oleva lika voi aiheuttaa niille terveysongelmia. Näin ollen akvaariossa pitäisi olla hyvä suodatin, jotta se pysyisi puhtaana pidemmän aikaa. Lisäksi tämä auttaa myös kilpikonnien ruokinnassa, sillä niille tarjottu ruoka voi tehdä niiden elinympäristöstä entistä likaisemman.

Some figure

Mitä vesikilpikonnat syövät?

Vesikilpikonnat ovat kaikkiruokaisia matelijoita, joilla on hyvin monipuolinen ruokavalio. Ruokavalio vaihtelee kuitenkin niiden iän mukaan, ja joissakin tapauksissa niille on syötettävä tiettyjä ruokia kehityksen tukemiseksi. Yleisesti ottaen vesikilpikonnille suositellaan seuraavanlaista ravintoa niiden elämänvaiheen mukaan:

  • Nuoret kilpikonnat: Nuorille kilpikonnille tulisi syöttää proteiinipitoista ruokaa, kuten etanoita, matoja, sirkkoja, jauhomatoja, vahakoisan toukkia, kaloja ja äyriäisiä. Jotkut omistajat haluavat syöttää niille myös muunlaista ravintoa, kuten naudanlihaa tai keitettyä kanaa, mikä ei ole huono asia, mutta yleensä likaa niiden elinympäristön nopeammin.
  • Aikuiset kilpikonnat: Aikuisille kilpikonnille voidaan syöttää samaa ruokaa kuin nuorille kilpikonnille, mutta niiden ruokavaliota voidaan täydentää vielä yrteillä ja kasveilla. Tällöin ruokavaliossa tulisi olla vähintään 50 % kasviperäistä ruokaa ja enintään 25 % proteiinia.

Onko lemmikinruoka hyväksi kilpikonnille?

Erityinen vesikilpikonnien ruoka on hyvä vaihtoehto ruokavalion täydentämiseen. Niiden ruokavalion ei kuitenkaan tulisi pohjautua yksinomaan tällaiseen ravintoon, sillä matelijat tarvitsevat monipuolisen ruokavalion pysyäkseen terveinä. Paras vaihtoehto on käyttää erityistä vesikilpikonnien ruokaa elävän ravinnon ja kasvien ohessa, jotta niiden ravintoaineiden saanti olisi tasapainoista.

Voinko antaa kilpikonnalleni hyönteisiä?

Kilpikonnat syövät luonnollisessa ympäristössään myös hyönteisiä, ja niitä käytetäänkin niiden ruokavalion säännöllisenä osana. Tällaista elävää ravintoa löytyy itse asiassa helposti lemmikkieläinkaupoista. Yleisimmin käytettyjä niveljalkaisia ovat sirkat, madot ja joidenkin kovakuoriaisten toukat. Muista, että proteiinin osuuden niiden kokonaisravinnonsaannista ei tulisi olla yli 25 %.

Voinko antaa kilpikonnalleni eläviä kaloja?

Kalat kuuluvat kilpikonnien luonnolliseen ruokavalioon, joten niitäkin voidaan joskus käyttää näiden matelijoiden ravintona. Usein kilpikonnille tarjotaan eläviä kaloja. Kilpikonnat saavat samalla myös liikuntaa jahdatessaan kaloja elinympäristössään.

Jotkut taas tarjoavat kilpikonnilleen kuolleita kaloja. Tämä johtaa kuitenkin usein niiden hygieniaongelmiin. Muista myös, että näissä tapauksissa ruoka ei saisi sisältää minkäänlaisia lisä- tai säilöntäaineita, koska ne ovat haitallisia.

Voinko antaa kilpikonnalleni raakaa lihaa?

Raaka liha voi olla yksi vaihtoehto, jos haluat vaihtelua kilpikonnasi ruokavalioon. Raakaa lihaa syötettäessä haittapuolena on kuitenkin elinympäristön puhtauden kärsiminen, sillä akvaarion vesi likaantuu nopeammin ja se on vaihdettava useammin. Vaikka se siis voikin tuntua hyvältä idealta, se kannattaa jättää viimeiseksi vaihtoehdoksi.

Mitä vihanneksia vesikilpikonnat syövät?

Kasvit ovat olennainen osa vesikilpikonnien ruokavaliota, sillä ne saavat niistä terveydelleen välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita. Kasviperäisen ruoan tulisikin muodostaa 50 % niiden ruokavaliosta, jotta ne saisivat riittävästi ravintoaineita. Joitakin kilpikonnien ruoassa yleisimmin käytettyjä vihanneksia ja kasveja ovat seuraavat:

  • Nauriit
  • Pavut
  • Porkkanat
  • Banaanit
  • Melonit
  • Tuoreet hedelmät
  • Voikukat (Taraxacum officinale)
  • Roomansalaatti
  • Kaali
  • Sareptansinappi
  • Vesikasvit (kuten vesirutto ja vesililja)

Ravintolisät

Vaikka ruokavalion pitäisi riittää kilpikonnan ravitsemuksellisten tarpeiden täyttämiseen, se saattaa tarvita kalsium- ja vitamiinilisää. Nämä lisät eivät ole kaikissa tapauksissa välttämättömiä, ja niitä tulisi antaa vain eläinlääkärin määräyksestä. Muista, että näiden komponenttien liian suuri määrä matelijoiden ruokavaliossa voi vaikuttaa haitallisesti niiden terveyteen.

Kuinka usein minun pitäisi ruokkia kilpikonnani?

Nuoria vesikilpikonnia tulisi ruokkia päivittäin proteiinipitoisella ravinnolla. Aikuisia kilpikonnia voidaan ruokkia 3–4 kertaa viikossa niin, että ruokavaliosta 25 % on proteiinia ja 50 % on kasviksia.

Kilpikonnat kannattaa ruokkia samassa akvaariossa siirtämättä niitä, sillä käsittely aiheuttaa niille stressiä ja voi olla niiden terveydelle haitaksi.

Some figure

Useimmat matelijat ovat itsenäisiä yksineläjiä ja tarvitsevat vain vähän hoitoa, sillä ne eivät pidä käsittelystä. Pyri kunnioittamaan niiden tilaa, sillä stressi voi aiheuttaa niille vakavia terveysongelmia. Jokaisella lemmikkieläimellä on omat tarpeensa, joten varmista, että voit täyttää ne kaikki, ennen kuin hankit lemmikin kotiisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wilke, H. (2010). Las tortugas. Editorial HISPANO EUROPEA.
  • Castañeda Ortega, J. (2015). Tortugas acuáticas las mascotas del inframundo. Divulgación Acuícola, 14- 20.
  • Wappel, S. M., & Schulte, M. S. (2004). Turtle care and husbandry. Veterinary Clinics: Exotic Animal Practice, 7(2), 447-472.
  • Hamilton, L. (2015). Turtle. Weigl Publishers.
  • Papeschi, C., & Sartini, L. (2013). Domestic turtles. Second part. Summa, Animali da Compagnia, 30(2), 39-51.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.