Kiinnostavimmat sukupuuttoon kuolleet koirarodut
On olemassa monia koirarotuja rekisteröiviä järjestöjä, joiden tapa luokitella rotuja poikkeaa toisistaan. Tämän vuoksi on vaikea määritellä tarkka maailmassa olevien koirarotujen määrä. Kansainvälinen koiranjalostusliitto FCI on hyväksynyt 360 koirarotua. Monet rodut ovat hävinneet vuosien varrella eri syistä, ja tänään esittelemmekin kiinnostavimmat sukupuuttoon kuolleet koirarodut.
Kiinnostavimmat sukupuuttoon kuolleet koirarodut
1. Alaunt
Rotu oli olemassa muinaisista ajoista lähtien ja aina 1600-luvulle Keski-Aasiassa ja Euroopassa. Sillä oli lyhyt karva ja useita eri tyyppisiä turkkeja. Koira tunnettiin rohkeudestaan, ja sitä käytettiinkin sodissa, vartiokoirana sekä karjan paimentamisessa. Muun muassa nykyaikainen bulldoggi on alauntista peräisin oleva rotu.
2. Bullenbeisser
Tämä rotu oli peräisin Saksasta, ja se on eräiden suurimpien nykyisten koirarotujen esi-isä. Bullenbeisser oli molossirotuihin kuuluva hyvä metsästäjä, ja sen karva oli lyhyt ja raidallinen. Sillä oli ylipurenta sekä vahvat lihakset, ja se oli metsästäjien luoma koira, joka kuoli sukupuuttoon rotujen risteyttämisen seurauksena.
3. Alppimastiffi
Tämä on eurooppalainen rotu, joka on nykyisen bernhardinkoiran esi-isä. Sitä käytettiin monenlaisten mastiffien luomiseen, joita on nykyisinkin olemassa. Sen turkki oli raidallinen, ja alppimastiffi oli aikoinaan Englannin suurin koira. Sillä se lisääntyi monien erilaisten koirien kanssa, risteytyksiä ilmaantui nopeasti, ja lopulta rotu sitten katosi.
4. Kelttienvinttikoira
Tämä vinttikoira eli Irlannin kelttien aikakaudella, ja se on mukana monessa paikallisessa tarinassa. Sanottiin, että koira oli sekoitus irlanninsusikoiran, skotlanninhirvikoiran ja englanninvinttikoiran väliltä. Kuvia rodusta on havaittu 1600-luvun maalauksissa ja koruissa. Näissä kuvissa koira on metsästäjänä ja vartiokoirana, joka suojaa teitä ja risteyksiä – se jopa suojasi “kadotettuja sieluja”.
5. Cordobantaistelukoira
Rotu on alunperin Argentiinasta, ja se oli tulosta englaninbulldoggin, bullenbeisserin, bullterrierin ja espanjanmastiffin risteyttämisestä. Se kehitettiin 1900-luvulla, ja kuten nimi kertoo, se luotiin taistelemaan kuolemaan asti. Rodulla oli korkea kipukynnys, ja se oli hyvin aggressiivinen – jopa ennen parittelua, mikä aiheutti sen sukupuuttoon kuolemisen.
Eräs rotu, joka perustuu cordobantaistelukoiraan, on nykyinen dodo argentino, joka sai syntynsä vuonna 1920.
6. Valkoinen englantilainen terrieri
Näitä koiria oli Englannissa, ja niiden turkki oli kiiltävä, valkoinen, karkea ja lyhyt. Keho oli hyvin lihaksikas, ja paino 5-10 kg. Ensimmäinen yksilö oli nimeltään Silvio, ja se syntyi vuonna 1876. Koiran omistaja Alfred Benjamin vei sen useisiin kilpailuihin, joissa se oli voittoisa vuosina 1877 ja 1878.
7. Dupuynseisoja
Tämä oli vanha ranskalainen rotu, jota käytettin metsästykseen tasaisissa maastoissa, ja koira oli notkea ja ketterä. Dupuynseisoja syntyi 1800-luvulla Poitoun vanhassa maakunnassa ranskanseisojan ja englanninvinttikoiran (tosin on esitetty toisenkin rodun olleen kyseessä) risteytyksenä. Nimen uskotaan tulevan Puyn veljeksiltä, jotka risteyttivät koiriaan afrikkalaisten sloughien kanssa, joita saatiin kotiin palanneilta sotilailta. Dupuynseisoja oli valkoinen ja siinä oli oransseja läikkiä.
Vaikka rotu kuolikin sukupuuttoon, samanlaisista roduista luodaan sitä muistuttavia yksilöitä.
8. Kuubandoggi
Kuubanmastiffinakin tunnettu rotu oli käytössä taistelukoirana, ja se kuului bullmastiffien ryhmään. Se tuli kyseiseen karibialaiseen maahan, jotta se ottaisi kiinni karanneita orjia. Orjuuden lakkauttamisen jälkeen koira katosi. Sillä oli kapea pää, roikkuvat suupielet ja korvat, lyhyt häntä sekä harmaa karva, jossa oli mustia pilkkuja.
9. North country beagle
Tämä rotu oli peräisin Iso-Britanniasta, ja se oli olemassa 1800-luvulle asti. Se katosi rotujen risteyttämisen vuoksi, eikä tiedetä tarkalleen, milloin viimeisin yksilö oli elossa. Kyseessä on kuitenkin nykyaikojen beaglen esi-isä, ja sen ulkonäkö olikin hyvin samanlainen kuin kyseisen rodun edustajien.
Artikkelin pääkuvan lähde: Wikimedia Commons
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.