Skotlantilaiset koirarodut
Skotlannin ylämaat tunnetaan monista elokuvista – esimerkkinä vaikkapa Braveheart – ja ne ovat kuuluisia erityisesti niityistään ja linnoistaan. Lisäksi Skotlannin pohjoiset alueet ovat monen koirarodun synnyinseutua. Tänään listaamme tunnetuimmat skotlantilaiset koirarodut.
Skotlantilaiset koirarodut
Jotkut skotlantilaiset koirarodut tunnetaan ympäri maailman, kun taas toisia tavataan lähinnä niiden kotimaassa. Skotlannin ylämailta kotoisin oleville koirille on yhteistä maantieteellisen alkuperän lisäksi käyttötarkoitus – ne nimittäin luotiin aikoinaan pääasiassa metsästystä varten.
1. Valkoinen länsiylämaanterrieri
Aloitamme kenties kuuluisimmalla ja laajimmalle levinneellä skotlantilaisella koirarodulla, eli westieksikin kutsutulla valkoisella länsiylämaanterrierillä. Muiden terrierien lailla tämä valkoinen pieni koira on energinen, rohkea ja melko äänekäs. Paikalliset käyttävät näitä koiria lintujen ja jäniksen metsästyksessä, mihin liittyy itse asiassa myös westien turkin valkoinen väri – se erottuu selvästi saaliin mustasta tai harmaasta karva- tai sulkapeitteestä.
Valkoinen länsiylämaanterrieri – jonka kuva on nähtävillä artikkelin alussa – on pieni, vain noin 30 cm korkea ja 10 kg painava, koira. Sen 15 cm pitkä häntä on muodoltaan porkkanamainen. Koiran peitinkarva on valkoista, karkeaa ja noin 5 cm pitkää, kun taas pohjavilla on pehmeää, lyhyttä ja ihonmyötäistä.
2. Skotlanninhirvikoira
Tämä on hyvin vanha metsästyskoirarotu, ja monissa keskiajan feodaalisista hallitsijoista maalatuissa muotokuvissa miehen jaloissa näkyy juurikin skotlanninhirvikoira. Rotu lähes kuoli sukupuuttoon, kun peuran metsästys haulikolla tuli muotiin, mutta kasvattajat pystyivät pitämään tämän siniverisen rodun hengissä.
Skotlanninhirvikoiralla on sotkuisen näköinen turkki. Koira on keholtaan samanlainen kuin vinttikoirat, joiden ryhmään se kuuluukin, joten sen raajat ovat pitkät ja ohuet. Rinta on syvä, selkä kaareva ja häntä hyvin pitkä sekä suippo. Persoonallisuudeltaan tämä koira on hyvin lempeä, ja se onkin ihanteellinen seurakoira, joka erottuu uskollisuudellaan ja hellyydellään.
3. Cairnterrieri
Kaikista Skotlannin ylämaan koiraroduista tämä on vanhin, ja itse asiassa esimerkiksi westie polveutuu cairnterrieristä. Sitä käytettiin metsästykseen ja pesässä elävien saalisten kiinni ottamiseen seudun vuoristomaisemissa. Sana cairn on gaelin kieltä ja tarkoittaa luolaa, jossa ketut ja mäyrät elävät.
Cairnterrieri on hilpeä, aktiivinen, kestävä ja erittäin hyvin lemmikiksi soveltuva koira, sillä se on helposti koulutettavissa. Se sopeutuu myös monenlaiseen ympäristöön – niin kaupunkiin kuin maaseudulle. Se rakastaa kaivaa koloja, ei hauku kovin paljon ja saattaa tylsistyä helposti, jos se jätetään yksin kotiin pitkäksi ajaksi.
4. Skotlanninterrieri
Skotlanninterrieri on myöskin metsästykseen kehitetty koira Skotlannin ylämailta. Sen alkuperä on 1700-luvulla, mutta rotu eriytyi westiestä ja cairnterrieristä vasta 1890-luvulla (tähän asti nämä kolme rotua olivat yhtenä ja samana pidettyjä).
Kyseessä on pieni koira, joka on luontainen kaivaja. Se on hyvin vankkarakenteinen ja myös nopea, mikä on lihaksikkaan kehon ansiota. Turkki on karkea ja musta, vehnänvärinen tai juovikas. Kuono on pitkä ja korvat terävämuotoiset sekä aina pystyssä – nämä ominaisuudet kuvaavat hyvin rodun valppaata luonnetta.
5. Skyenterrieri
Viimeisenä sitten tämä Skotlannin ylämailla tuttu rotu. Se syntyi Skyen saarella, kun ylämaan terrierejä risteytettiin maltankoirien kanssa – nämä selviytyivät haaksirikosta 1500-luvulla.
Rotu on sukupuuton vaarassa, ja se saattaa hyvinkin kadota, sillä pentuja rekisteröidään vuosittain vain noin 300. Koiralla on vankka ja pitkä keho, vahva kuono, terävät korvat, pitkä kaula sekä lyhyet ja lihaksikkaat jalat. Turkki on hyvin silmiinpistävä, sillä se on pitkä ja peittää lähes täysin koiran silmät.
Mitä mieltä olet näistä Skotlannin ylämaiden koirista? Lukuun ottamatta skotlanninhirvikoiraa, kaikki nyt esittelemämme rodut ovat täydellisiä kaupunkiin pienen kokonsa ansiosta – ne mahtuvat lähes mihin tahansa!
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.