Mitä ovat lapsiperheisiin sopivat koirarodut?

21.5.2019

Koiran kanssa elämisellä on positiivinen vaikutus lapsen fyysiseen, emotionaaliseen, kognitiiviseen ja sosiaaliseen kehitykseen. Mikä tahansa koira rodusta, väristä ja iästä riippumatta voi vaikuttaa lapseen positiivisesti, mutta tietyt rodut sopeutuvat toisia paremmin elämään lasten kanssa. Tästä johtuen ennen lemmikin hankintaa kannattaa selvittää, mitä ovat lapsiperheisiin sopivat koirarodut.

Koiran kanssa kasvamisen hyödyt

Vilpittömyytensä ansiosta koira voi opettaa lapselle monia tärkeitä arvoja, kuten uskollisuutta ja ystävyyttä. Nämä opetukset kulkevat lapsen mukana koko hänen elämänsä ajan. Koiran ehdoton rakkaus auttaa parantamaan lapsen itsetuntoa ja stimuloi hänen emotionaalista ja sosiaalista kehitystään.

Lemmikistä huolehtiminen opettaa lapselle vastuullisuutta, sillä koira tarvitsee ihmisen omistautumista elääkseen onnellisena ja terveenä. Lemmikit myös auttavat vahvistamaan lapsen vastustuskykyä, jolloin tämän keho on kykenevämpi puolustamaan itseään sairauksia vastaan.

Näin perheeseen valitaan sopiva koira

On tärkeä ymmärtää, että mikään koira ei ole hyvä tai paha luonnostaan, vaan koiran käytös riippuu suurilta osin sen perimästä sekä koulutuksesta ja kokemuksista. Myös lapsiperheille sopivat koirarodut vaativat jatkuvaa koulutusta ja kunnollista sosiaalistamista elääkseen perheessä onnellisina ja ongelmitta.

Omistajan täytyy varmistaa, että koira sosiaalistetaan kunnolla sen elämän ensimmäisten 20 viikon aikana, jolloin se oppii, kuinka ihmisten ja muiden eläinten kanssa eletään ja viestitään. Omistajan vastuulla on myös opettaa lemmikille perustason tottelevaisuutta.

Mitä ovat lapsiperheisiin sopivat koirarodut?

Lapsiperheisiin sopivat koirarodut sopeutuvat lasten energiatasoon ja uteliaisuuteen. Ne ovat luonteeltaan tasapainoisia, aktiivisia ja halukkaita lähtemään seikkailuihin. Se, että perheessä on lapsia, ei välttämättä tarkoita, että koiran täytyy olla pieni, sillä koko ei määritä, miten eläin käyttäytyy ja oppii.

Mitä ovat lapsiperheisiin sopivat koirarodut?

Beagle

Beagle on ystävällinen, aktiivinen ja keskikokoinen koira. Se tykkää leikkiä lasten kanssa ja voikin viihdyttää heitä tuntikausia. Beagle tarvitsee paljon liikuntaa ja päivittäisiä kävelyitä.

Sillä se on ajokoira, beaglen tarvitsee saada toteuttaa jäljitysvaistoaan. Jos tämän rotuinen koira ei saa riittävästi liikuntaa, se pureskelee kodin huonekaluja, kenkiä ja muuta vastaavaa.

Labradorinnoutaja

Tämä koira on älykäs, rakkautta osoittava, uskollinen ja kärsivällinen – juuri sellainen klassinen ”hyvä koira”. Se on rauhallinen, mutta energinen, ja siten se on aivan täydellinen perhekoira. Labradorinnoutaja on halukas oppimaan ja tottelee käskyjä nopeasti.

Kultainennoutaja

Tämä rotu on hyvin samanlainen kuin labradorinnoutaja, eli se on myöskin älykäs, uskollinen ja hyväluonteinen. Se oppii ja tottelee helposti, ja kultainennoutaja sopii oivallisesti lapsiperheisiin. Se vaatii kuitenkin usein toistuvaa turkin huoltamista, sillä karva on pitkää.

Villakoira

Villakoiria pidetään toisiksi älykkäimpänä koirina. Ne tottelevat helposti käskyjä, oppivat paljon temppuja ja rakastavat lasten kanssa leikkimistä.

Villakoiria on montaa kokoa, ja pienet sopeutuvat vähäneliöisiin ympäristöihin. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että villakoira tarvitsee hyvän koulutuksen, jotta voidaan estää hysteerisyyttä, jota joillakin ksilöillä ilmenee.

Bokseri

Bokserin voima, älykkyys ja fyysinen kestävyys tekevät siitä erinomaisen vartiokoiran lasten suojaksi. Se on myös herttainen ja leikkisä seuralainen. Bokseri on keskikokoinen koira, joka tarvitsee tilaa ja päivittäistä liikuntaa polttaakseen ylimääräisen energiansa.

Bordercollie

Colliet tulivat hyvin suosituiksi Lassie-elokuvan ilmestymisen jälkeen. Nämä ovat maailman älykkäimpiä koiria, joilla on tasapainoinen ja tottelevainen luonne.

Bordercolliet sopeutuvat kaupunkiin, mutta ne vaativat tilaa, liikuntaa ja turkin huoltoa (karva on pitkää). Tämän rodun yksilöt ovat aina hyvä valinta niille, jotka pitävät isoista ja suojelevaisista koirista.

Yorkshirenterrieri

Tämä pieni ja piskuinen terrieri on yksi maailman suosituimpia koiria. Se on uskollinen ja energinen seurakoira sekä loistava vartija, ja lisäksi se on hypoallergeeninen.

Mitä ovat lapsiperheisiin sopivat koirarodut?

Kaikki kuvaamamme rodut ovat täydellisiä lemmikkejä perheeseen, jossa on pieniä lapsia. Ne rakastavat leikkimistä, hyppimistä ja juoksemista. Tulee kuitenkin antaa kunnollinen kolututus elämän alkuvaiheessa, jotta näistä koirista ei tulisi pakkomielteisiä haukkujia.

Sekarotuiset koirat

Sekarotuisetkin koirat voivat olla loistava valinta lapsille. Nekin pystyvät oppimaan sekä mukautumaan perheen rutiineihin – aivan kuten puhdasrotuisetkin koirat.

Hyötynä on muun muassa se, että adoptoidut koirat (jotka useimmiten ovat sekarotuisia) ovat aina kiitollisia saadessaan kodin ja rakkautta. On tuhansia ja tuhansia aikuisia koiria, kuten myös pentuja, jotka odottavat mahdollisuutta saada huolenpitoa ja rakkautta. Miksi siis ostaisit koiran, jos voit adoptoida kotia kipeästi tarvitsevan ja ihan yhtä hyvän eläimen?