Korat on ikivanha kaunis thaimaalainen kissarotu

Kotimaassaan Thaimaassa tämä ikivanha rotu tunnetaan nimellä si-sawat, mikä tarkoittaa onnentuojaa tai vaurauden väriä. Myymisen sijaan korateja on perinteisesti lahjoitettu kunnian ja arvonannon osoituksena.
Korat on ikivanha kaunis thaimaalainen kissarotu

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2020

Tällä elegantilla kissalla on sydämen muotoiset kasvot, suuret silmät, kiiltävä hopeanhohtoinen turkki ja etujalkoja pidemmät takajalat. Korat on älykäs, ystävällinen, lempeä ja leikkisä thaimaalaista alkuperää oleva kissa, joka kiintyy omistajaansa ja haluaa olla mukana kaikissa kodin tapahtumissa.

Korat on hyvän onnen kissa

Kotimaassaan Thaimaassa tämä ikivanha rotu tunnetaan nimellä si-sawat, mikä tarkoittaa onnentuojaa tai vaurauden väriä. Rodun tarkkaa historiaa ei tunneta, mutta koratista on merkintöjä jo 1300-luvulta, jolloin kissan kaunista ulkomuotoa ihailtiin. Vaikka korat on ollut suosittu ja arvostettu rotu Thaimaassa ja muissa Aasian maissa jo pitkään, länsimaihin ensimmäiset kasvatukseen käytetyt koratit tulivat vasta 1950-luvulla. Suomeen rotu saapui vuonna 1987 ja ensimmäinen rekisteröity pentua syntyi vuotta myöhemmin.

Korat on yksi harvoista jäljellä olevista alkuperäisistä luonnonroduista. Rodun kasvatuksessa ei saa käyttää mitään muita rotuja, ja ainoastaan yksilö, jonka esivanhemmat voidaan jäljittää Thaimaahan, voidaan rekisteröidä koratiksi.

Korat on ikivanha kissarotu

Koratin ulkonäkö

Sinisten kissojen ryhmään kuuluva korat on tunnettu kauneudestaan, hopeanhohtoisesta siniharmaasta turkistaan ja suurista vihreistä silmistään. Muita koratin fyysisiä ominaisuuksia ovat seuraavat:

  • Keskikokoinen kissa, keskiraskas, lihaksikas ja jäntevä vartalo.
  • Sydämen muotoiset kasvot, leveä ja litteä otsa.
  • Pyöreät, loistavat ja pään kokoon nähden suuret silmät, jotka ovat kaukana toisistaan. Silmät ovat ensimmäisten elinviikkojen ajan siniset, mutta muuttuvat kissan kasvaessa vihreiksi. Myös meripihkan väri on hyväksytty.
  • Isot ja suorat korvat, jotka pyöristyvät hieman kärjistä.
  • Keskipituinen häntä, joka ohenee pyöreää hännänpäätä kohti.
  • Lyhyt tai keskipitkä, silkkinen, vartalonmyötäinen, hopeapintainen ja kiiltävä turkki. Kissalla ei ole lainkaan aluskarvaa.
  • Korat on myös erittäin hyvä kiipeilemään ja sillä on erinomainen hajuaisti.

Korat on kuin puhdasta harmoniaa kissan muodossa. Tämä thaimaalainen kissa on älykäs, leikkisä ja syvästi omistajaansa kiintyvä.

Koratin luonne

Korat on älykäs, rauhallinen, hellyydenkipeä ja lempeä kissa, joka sopeutuu hyvin elämään sisätiloissa ja kiintyy vahvasti omistajaansa. Nämä eläimet ovat usein herkkiä koville äänille ja äkillisille liikkeille, minkä vuoksi vieraiden ihmisten tai lasten läsnäolo voi olla koratille vaikeaa. Korat on kuitenkin sosiaalinen kissa, jolla olisi aina hyvä olla seuranaan oma lajitoveri ihmisten lisäksi.

Koratit ovat aktiivisia, leikkisiä ja puheliaita kissoja, jotka haluavat usein olla mukana kaikissa kodin askareissa. Kissalla kehrää pehmeällä ja miellyttävällä äänellä, mutta halutessaan jotain, se tekee asian selväksi omistajalleen. Älykkäänä kissana korat on erittäin taitava löytämään piilotettuja esineitä. Monista muista kissoista poiketen osa korateista pitää vedestä ja veden lähellä olemisesta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lemmikkiä saisi pakottaa veteen.

Korat on ikivanha kissarotu

Erityistarpeet ja hoito

Lyhyen turkkinsa ansiosta korat ei tarvitse paljon hoitoa, vaan hyvä harjaus silloin tällöin riittää poistamaan kuolleet karvat. Tämä kissa on kuin mikä tahansa muukin lemmikki, joka tarvitsee terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion, liikuntaa, leikkimistä ja aktivointia, säännölliset terveystarkastukset, rokotukset ja madotukset sekä runsaasti rakkautta.

Korat on hyvin terve rotu, jonka elinajanodote on noin 16 vuotta. Korateilla tiedetään kuitenkin esiintyvän harvakseltaan kuolemaan johtavaa gangliosidoosia, joka on neurologinen lysosomaalinen kertymäsairaus, jonka ensioireet ilmenevät pään tai raajojen vapinana noin kolmen kuukauden ikäisillä pennuilla.

Sairaus periytyy autosomaalisena resessiivisenä ominaisuutena, mikä tarkoittaa, että kissat, joiden molemmat alleelit ovat virheellisiä, sairastuvat ja menehtyvät yleensä alle vuoden iässä. Kissa voi myös kantaa sekä virheellistä että normaalia alleelia ja elää normaalia elämää, mutta siirtää sairauteen altistavaa geeniä jälkeläisilleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • De Maria, R., Divari, S., Bo, S., Sonnino, S., Lotti, D., Capucchio, M. T., & Castagnaro, M. (1998). β-galactosidase deficiency in a Korat cat: A new form of feline G(M1)-gangliosidosis. Acta Neuropathologica. https://doi.org/10.1007/s004010050899
  • Martin, D. R., Rigat, B. A., Foureman, P., Varadarajan, G. S., Hwang, M., Krum, B. K., … Baker, H. J. (2008). Molecular consequences of the pathogenic mutation in feline GM1 gangliosidosis. Molecular Genetics and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.ymgme.2008.02.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.