Mikä on vahvin koirarotu?
Kun pohdit, mikä mahtaa olla kaikkein vahvin koirarotu, on hyvin vaikea valita vain yhtä, koska jokaisella koiralla on tietyt kyvyt ja taidot. Esimerkiksi koira, jolla on voimakkain purenta, ei ole sama kuin koira, jolla on suurin fyysinen kestävyys. Voimaa voidaan mitata eri tavoin, joten vastaus riippuu paljon siitä, millä kriteereillä vahvinta koirarotua valitaan.
Monet ihmiset ajattelevat, että pitbullin kaltaisten koirien pitäisi erottua vahvuudellaan, sillä niillä on lihaksikas vartalo, joka näyttää toisinaan hyvin mahtipontiselta. Muut koirat voivat kuitenkin päihittää ne monin tavoin. Jatka lukemista saadaksesi selville, mitä koirarotua voitaisiin pitää vahvimpana.
Miten vahvin koirarotu voidaan tunnistaa?
Jos koiran vahvuutta halutaan mitata, on ensin määriteltävä kriteerit, joiden perusteella tämä ominaisuus voitaisiin määrittää. Koirilla voidaan havaita ainakin kolme piirrettä, joiden perusteella ne voitaisiin luokitella: purennan voimakkuus, kestävyys sekä fyysinen voima.
Millä koiralla on voimakkain purenta?
Jotta voidaan arvioida, kuinka voimakas koiran purenta on, on otettava huomioon seuraavat seikat: kallon muoto, pään koko ja leukalihasten määrä. Yleisesti ottaen mitä suurempi koiran leuka on, sitä enemmän voimaa se pystyy tuottamaan. Se riippuu kuitenkin paljon myös siitä, miten koira käyttää voimaa.
Koiran purentavoima voi olla jopa 743 PSI. Vertailun vuoksi mainittakoon, että keskiverto ihminen pystyy käyttämään noin 77 PSI:n purentavoimaa. Kuten huomaat, jotkut rodut voivat purra lähes 10 kertaa voimakkaammin kuin ihminen.
Tämä seikka silmällä pitäen alla esittelemme koirat, joilla on voimakkain purenta:
- Kangalinkoira: 743 PSI:n purenta
- Cane Corso: 700 PSI:n purenta
- Bordeaux’ndoggi: 556 PSI:n purenta
- Mastiffi: 552 PSI:n purenta
Millä koiralla on suurin kestävyys ja fyysinen voima?
Sekä fyysinen voima että kestävyys riippuvat suuresti koiran ruumiinrakenteesta ja jalostuksesta, joten ne ryhmitellään usein yhteen koiraa kuvattaessa. Yleensä koiran fyysinen suorituskyky kasvaa sitä mukaa, kun lihasmassan määrä kasvaa. Tämä tarkoittaa, että koko on tärkeä määrittävä tekijä näille koirille.
Useimmiten koiria, joille on ominaista suuri kestävyys ja fyysinen voima, käytetään erilaisissa töissä ja tehtävissä. Tämä saattaa olla itsestään selvää, sillä ilman tätä voimaa ja kestävyyttä koirat eivät pystyisi suorittamaan kaikkia niille annettuja tehtäviä.
Ongelmana on vain se, että tähän mennessä ei ole tehty tutkimusta, jossa koirat olisi luokiteltu niiden fyysisten kykyjen mukaan. Vaikka ei olekaan yksimielisyyttä siitä, millä koirarodulla on suurin kestävyys ja voima, listaamme muutamia tunnetuimpia koiria.
- Rottweiler: Kaunis yksilö, joka on jalostettu paimentamaan ja suojelemaan karjaa.
- Tanskandoggi: Jättiläismäinen koira, jolla on lempeä luonne ja joka on jalostettu metsästystä varten, joten sen kestävyys ja voima ovat melko korkeat.
- Tiibetinmastiffi: Alun perin Tiibetistä kotoisin oleva koira, jolla on valtava keho ja suuri fyysinen kestävyys, joten sitä käytetään vartijakoirana. Sen on nähty saavuttavan jopa 30 kilometrin tuntinopeuden. Monet ihmiset uskovat, että tämä koira on kaikista suurin ja vahvin, mutta sitä ei voida mitenkään vahvistaa.
- Bullmastiffi: Tämä on Englannista kotoisin oleva mahtava rotu. Sitä käytetään vahtikoirana, ja sille on ominaista, että se käyttää kehoaan aiheuttaakseen liikuntakyvyttömyyttä ilman vammoja (puremia).
- Kaukasiankoira: Tällä rodulla on suuri keho ja kaunis turkki. Sitä käytetään laajalti karjanvartijana, mutta sen vaikuttava koko on auttanut sitä myös kohtaamaan susia ja jopa karhuja.
Ovatko vahvimmat koirat myös aggressiivisimpia?
On tärkeää korostaa, että vahvimmat koirarodut eivät välttämättä ole aggressiivisimpia. Muista, että käyttäytymishäiriöt ovat seurausta erilaisista puutteista koiran kehityksessä. Tämä tarkoittaa sitä, että sekä koulutus että kasvatus määrittävät aggressiivista käyttäytymistä.
Kuten huomaat, ei ole olemassa vain yhtä koirarotua, jota voidaan nimetä vahvimmaksi, sillä useat voisivat pitää tätä asemaa. Vaikka tästä asiasta ei vallitse yksimielisyyttä, on selvää, että kaikki koirat ovat upeita ja niillä on paljon hellyyttä annettavanaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Kim, S. E., Arzi, B., Garcia, T. C., & Verstraete, F. J. (2018). Bite forces and their measurement in dogs and cats. Frontiers in veterinary science, 5, 76.
- Ellis, J. L., Thomason, J., Kebreab, E., Zubair, K., & France, J. (2009). Cranial dimensions and forces of biting in the domestic dog. Journal of Anatomy, 214(3), 362-373.
- Lindner, D. L., Marretta, S. M., Pijanowski, G. J., Johnson, A. L., & Smith, C. W. (1995). Measurement of bite force in dogs: a pilot study. Journal of veterinary dentistry, 12(2), 49-52.
- Robbins, P. J., Ramos, M. T., Zanghi, B. M., & Otto, C. M. (2017). Environmental and physiological factors associated with stamina in dogs exercising in high ambient temperatures. Frontiers in veterinary science, 4, 144.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.