Logo image
Logo image

Kiinanpalatsikoiran ja shih tzun erot

2 minuuttia
Kiinanpalatsikoiran ja shih tzun välillä on eroja, vaikka ne ovatkin samannäköisiä ja kotoisin samasta maailmankolkasta: Kiinasta. Lue alta, miten nämä rodut voi erottaa toisistaan.
Kiinanpalatsikoiran ja shih tzun erot
Samuel Sanchez

Tarkistanut ja hyväksynyt: biologi Samuel Sanchez

Viimeisin päivitys: 04 tammikuuta, 2023

Jotkut koirarodut ovat niin samannäköisiä, että ne sekoitetaan helposti keskenään. Rotujen väliltä löytyy kuitenkin aina eroavaisuuksia, joiden avulla ne voidaan tunnistaa. Tässä artikkelissa kerromme kahden hyvin samannäköisen koirarodun, kiinanpalatsikoiran ja shih tzun, välisistä eroista niiden ulkonäön, käyttäytymisen ja hoidon osalta. Jos haluat oppia lisää näistä itämaisista roduista (tai et vielä tiedä, kumman niistä adoptoisit), sinun on hyvä tuntea nämä kiinanpalatsikoiran ja shih tzun erot.

Kiinanpalatsikoiran ja shih tzun ulkoiset erot

Koko ja paino ovat merkittävimmät eroavaisuudet kiinanpalatsikoiran ja shih tzun välillä. Fédération Cynologique Internationale -järjestön mukaan shih tzu saavuttaa 27 senttimetrin säkäkorkeuden, eli se on hieman isompi kuin kiinanpalatsikoira, jonka korkeus on 15–23 senttimetriä.

Shih Tzun ihannepaino on 4,5–7,5 kilogrammaa, kun taas kiinanpalatsikoiran paino vaihtelee sukupuolen mukaan. Urokset eivät saisi painaa yli 5:tä kiloa, kun taas nartut voivat painaa hieman enemmän (5,4 kiloa).

Edellä mainittujen piirteiden lisäksi yksi näiden koirarotujen merkittävimmistä eroista liittyy niiden turkkiin. Kiinanpalatsikoiran turkki on kohtalaisen pitkä, suora ja paksu. Lisäksi se on kaksikerroksinen, eikä roiku hartioiden yli. Shih Tzullakin on paksu turkki, mutta se on paljon sileämpi, pidempi ja paksumpi kuin kiinanpalatsikoiralla.

Some figure
Shih tzu istuu ikkunan ääressä. Vaikka se muistuttaakin kiinanpalatsikoiraa, niissä on huomattavia eroja.

Erilainen käyttäytyminen

Sekä kiinanpalatsikoira että shih tzu ovat uskollisia koiria, jotka tarvitsevat oikeanlaista sosiaalistamista luonteensa kehittämiseksi, mutta näiden koirien käyttäytymisessä on myös eroja. Kiinanpalatsikoirasta voi esimerkiksi kehittyä loistava vahtikoira, kun taas shih tzu on valppaasta luonteestaan huolimatta mieluummin omistajansa lähellä.

Kiinanpalatsikoira on lempeä ja peloton, kun taas shih tzu on aktiivisempi, ulospäinsuuntautunut ja tottelevaisempi. Molemmat koirat ovat älykkäitä ja melko lojaaleja, vaikkakin niiden luonne ja käyttäytyminen riippuvat myös siitä, millaista koulutusta ne saavat pentuina tai saapuessaan ensimmäistä kertaa kotiin.

Kiinanpalatsikoiran ja shih tzun erot hoidon osalta

Hoidon osalta kiinanpalatsikoiran ja shih tzun väliset erot liittyvät liikuntaan ja siistimiseen. Kaikki koirat tarvitsevat kävelylenkkejä ja liikuntaa, mutta määrä riippuu koirasta.

Shih tzu tarvitsee vain vähän liikuntaa ja lyhyitä kävelylenkkejä. Kiinanpalatsikoira tarvitsee enemmän ulkoilutusta, ja se on pidettävä aktiivisena leikin ja virikkeiden avulla. Lisäksi se harrastaa mielellään urheilua.

Molemmat koirat tarvitsevat kunnon harjausta, jotta niiden turkki pysyy takuttomana ja kiiltävänä. Shih tzun turkki vaatii kuitenkin enemmän huoltoa; se on harjattava päivittäin. Kiinanpalatsikoiran turkki pysyy kunnossa yhdellä tai kahdella harjauksella viikossa. Näin takut ja irtokarvat pysyvät poissa.

Kiinanpalatsikoiran ja shih tzun ruokavalioissakin on eroja, vaikkakin koiran ruokavalio riippuu aina monista tekijöistä. Rodun lisäksi myös koiran koko, ikä ja terveydentila vaikuttavat siihen, minkälaista ravintoa sille tulisi antaa.

Kummallakin rodulla on taipumusta ylipainoon.

Kiinanpalatsikoiran ja shih tzun terveydentila

Sekä kiinanpalatsikoira että shih tzu ovat brakykefaalisia koiria, eli niillä on lyhyt kallo ja kuono. Tämä voi aiheuttaa koiralle hengitysvaikeuksia ja ruoansulatusongelmia.

Vaikka litteä kuono on kummankin rodun ominaispiirre, niiden elinajanodotteet poikkeavat toisistaan. Amerikan kennelliiton mukaan kiinanpalatsikoiran elinajanodote on 12–14 vuotta, kun taas shih tzulla se on 10–18 vuotta. Tämä riippuu kuitenkin myös elämäntavoista.

Some figure
Kiinanpalatsikoira.

Vaikka nämä paksuturkkiset ja lempeäkasvoiset koirat näyttävät samanlaisilta, edellä mainitut seikat auttavat erottamaan ne toisistaan. Nyt kun tiedät, millaisista yksityiskohdista kiinanpalatsikoiran ja shih tzun tunnistaa, tiedät, kummasta koirasta voisi tulla uskollinen kumppanisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • SHIH TZU. Federación Cinológica Internacional. Recogido el 11 de octubre de 2021 de: http://www.fci.be/nomenclature/Standards/208g09-es.pdf
  • Pekinés. American Kennel Club. Recogido el 11 de octubre de 2021 de: https://www.akc.org/dog-breeds/pekingese/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.