Kanarianpodenco on Kanariansaarilta kotoisin oleva koirarotu

Kanarianpodenco on Kanariansaarilta kotoisin oleva koirarotu

Viimeisin päivitys: 17 marraskuuta, 2019

Tähän mennessä olemme kertoneet tällä sivustolla kymmenistä koiraroduista, joista jokainen on erilainen. Kaikilla on omat viehättävät piirteensä, joiden vuoksi ne ovat monen ihmisen mielestä juuri se paras rotu. Tänään artikkelimme aiheena on vanha espanjalainen koirarotu kanarianpodenco, joka on vielä Suomessa melko tuntematon rotu.

Millainen rotu on kanarianpodenco?

Historia ja alkuperä

Kanarianpodenco on nimensä mukaisesti Kanariansaarilta peräisin oleva rotu. Tarinan mukaan saaret nimettiin näiden koirien mukaan, eikä toisinpäin. Vaikuttaisi siltä, että kanarianpodencoja oli alueella saaren asuttamisen alusta lähtien.

Kyseinen rotu polveutuu fuerteventuranpaimenkoiran ja molossikoirien risteytyksestä. Tavoitteena oli saada luotua suurikokoinen bulldoggia muistuttava koira. Sille haluttiin fuerteventuranpaimenkoiran ketteryys, kylmähermoisuus ja työkyky, ja näin syntyi kanarianpodenco.

Jo 1500-luvulla kirjoitetut tekstit viittaavat tähän rotuun. Tuolloin kanarianpodencoa ei kuitenkaan oltu vielä tunnustettu roduksi, sillä sen morfologia ei ollut yhdenmukainen. Pikkuhiljaa rotu sai suosiota loistavan työkykynsä ansiosta. Sitä käytettiin etenkin vartioinnissa ja paimentamisessa.

1700-luvulle tultaessa rotu oli lähes sukupuuttoon kuollut brittiläisten Kanariansaarille saapumisen vuoksi. He suosivat koiratappeluita ja etsivät näihin suuria, vahvoja ja ketteriä koiria – ja kanarianpodenco oli kaikkea tätä. Koiria käytettiin tappeluissa vuosikausia, kunnes lopulta koiratappelut onneksi kiellettiin Espanjassa.

Ominaisuudet

Kanarianpodenco on hyvin suurikokoinen koira. Se on aina pidempi kuin se on korkea, ja siten se on vankka ja leveä eläin. Korkeus on maksimissa 66 cm uroksella ja 62 cm naaraalla. Paino on 50-65 kg uroksella ja 40-55 kg nartulla.

Kanarianpodenco on Kanariansaarilta kotoisin oleva koirarotu
Kuvan lähde: Wikipedia

Kanarianpodenco on joko suklaan- tai vaaleanruskearaidallinen, tai valkoinen. Sen pää on vankka ja kuono lyhyempi kuin kallo. Pää on leveä alaosassa ja kapenee nenää kohden. Kuonon tulee rodun määritelmien mukaan olla musta.

Mitä tulee kanarianpodencon kasvoihin, sillä on erikoiset rypyt otsallaan silloin, kun se on valppaana.

Silmät ovat keskikokoiset ja yleensä vaalean- tai tummanruskeat. Keltaista tai muita värejä ei silmissä hyväksytä rodun määritelmien mukaan. Korvat ovat terhakat ja pitkät, ja häntä on keskikokoinen – se on usein piikkisuorana koiran kävellessä.

Luonne

Tämä koira on itsevarma ja luonteeltaan erittäin tasapainoinen. Suojeluvaisto on yksi sen pääominaisuuksista, mikä on hyvin ymmärrettävää, sillä rotu luotiin tähän tarkoitukseen ja olikin suojelutyössä vuosikausia.

Vaistojensa vuoksi kanarianpodenco voi olla hiukan etäinen tuntemattomien ihmisten kanssa, mutta se on hyvin hellä perhettään kohtaan. Kanarianpodenco nauttii todella ajastaan rakkaiden ihmisten kanssa.

Kuten muutkin suuret koirat, tämän rodun edustaja tulee sosiaalistaa kunnolla jo pentuna. Jos sitä ei opeteta hillitsemään voimaansa, se voi aiheuttaa ongelmia.

Hoito

Suuren koon vuoksi nivelet kärsivät ikääntymisen edetessä, jos kanarianpodenco ei saa hyvää päivittäistä liikunta-annosta. Pitkä päivittäinen kävely on siis tärkeä, jotta koira voisi pysyä terveenä.

Mitä tulee turkkiin, se on erittäin karkea ja melko lyhyt. Harjaus kerran viikossa riittää, ja kylvetys kerran kuukaudessa.

Tiivistäen kanarianpodenco voidaan parhaiten kuvata hyvin suurena ja hyväluontoisena koirana. Jos adoptoidaan tämän rotuinen pentu, se tulee sosiaalistaa erittäin hyvin ja sille tulee antaa runsaasti tilaa.

Budjetti on myöskin oleellinen asia tämän kokoisella koiralla, sillä eläin syö paljon – enemmän kuin moni omistaja arvaakaan. Kaiken kaikkiaan kanarianpodencosta voidaan saada aivan loistava lemmikki.

Artikkelin kuvien lähde: Wikipedia


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.