Voiko kärppää pitää lemmikkinä?
Kärpät ovat melko pieniä ja suloisen näköisiä otuksia, minkä vuoksi jotkut ihmiset saattavat saada päähänsä haluta adoptoida sellaisen lemmikiksi. Mutta voiko kärppää pitää lemmikkinä?
Kärppiä ei suositella pidettävän kotona, sillä ne ovat hurjia petoeläimiä, joita ei ole koirien ja kissojen tapaan kesytetty. Saatat kuitenkin törmätä haavoittuneeseen tai orvoksi jääneeseen yksilöön ja joutua ottamaan sen kotiisi, kunnes saat vietyä sen hoitoon. Siksi kerromme tässä artikkelissa kaiken kärpän ominaisuuksista ja hoidosta, jos joudut pitämään sitä kotonasi muutaman päivän.
Kärpän ominaisuudet
Kärppä (Mustela erminea) on noin 30 senttimetriä pitkä näätäeläin, joka ei yleensä paina yli puolta kiloa. Sen silmiinpistävin piirre on väriä vaihtava turkki, joka muuttuu kylmillä seuduilla elävillä yksilöillä talvella valkoiseksi.
Tätä lajia tavataan maaseutualueilla kaikkialla Euroopassa, Yhdysvaltojen pohjoisosissa, Kanadassa ja Grönlannissa.
Kärppä on loistava kiipeilijä sekä ketterä ja tehokas metsästäjä, joka kykenee pääsemään koloissa asuvan saaliin kimppuun. Se on aktiivinen sekä päivällä että yöllä, sillä sen uni koostuu useista pienistä pätkistä. Sen ruokavalio koostuu monenlaisista eläimistä: muun muassa jäniksistä ja kaniineista (vaikka ne ovatkin sitä suurempia), pienistä jyrsijöistä, linnuista ja matelijoista.
Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) mukaan kärpät ovat elinvoimainen laji, joka on useissa maissa rauhoitettu. Esimerkiksi Suomessa kärppä on rauhoitettu huhtikuun alusta heinäkuun loppuun.
Voiko kärppää pitää lemmikkinä?
Vastaus on ei, kärppää ei missään nimessä ole eettistä ottaa lemmikiksi, eikä se ole myöskään suositeltavaa. Tämä näkemys perustuu useisiin faktoihin, jotka on lueteltu alla:
- Kärppiä ei ole kesytetty: Niille ei toisin sanoen ole kehittynyt sellaisia fyysisiä tai henkisiä ominaisuuksia, joiden ansiosta ne voisivat elää ihmisten kanssa aiheuttamatta kärsimystä.
- Kärppä on vaarallinen eläin: Sen metsästystaktiikka perustuu siihen, että se tarttuu saaliinsa kaulaan ja puree sitä nopeasti, jolloin se kuolee välittömästi. Kärpät purevat ja saavat aikaan paljon vahinkoa.
- Jos ostat sellaisen, se on hyvin todennäköisesti pyydystetty luonnosta: Suurimmassa osassa maailmaa kärppien kasvattajia ei juuri ole, joten myyntiin tulee luonnollisesta elinympäristöstään otettuja yksilöitä.
- Saatat syyllistyä rikokseen: Ota selvää, onko kärpän pitäminen laillista maassasi. Monissa Euroopan maissa se ei yleensä ole.
- Se ansaitsee elää vapaudessa: Kuten kaikilla ekosysteemin osatekijöillä, kärpilläkin on keskeinen rooli ympäristönsä tasapainoa ajatellen. Sen vapauden riistäminen merkitsee sille loppuelämän kärsimystä, vaikka se saisi kuinka paljon rakkautta ja omistautumista.
On tärkeää tiedostaa, että eläimen kotiin viemisen tulisi olla vastuullinen teko, ei tapahtua hetken mielijohteesta. Oli eläin kuinka söpö tahansa, sen on aina parempi luonnollisessa elinympäristössään kuin suljetussa tilassa, varsinkin jos kyseessä on yksinelävä eläin, jonka purema on niinkin vaarallinen kuin kärpällä.
Kesyttämättömälle petoeläimelle on mahdotonta antaa tarvittavia virikkeitä kotiympäristössä.
Mitä teen, jos löydän loukkaantuneen tai orvoksi jääneen kärpän?
Loukkaantunut tai orvoksi jäänyt eläin on viisainta viedä hoitopaikkaan, jossa se saa tarvitsemansa avun voidakseen jälleen palata luontoon.
Saatat kuitenkin joutua tilanteeseen, jossa joudut ottamaan kärpän hoiviisi pariksi päiväksi tai tarvitset kenties neuvoja sen käsittelyyn viedäksesi sen eläinlääkärikeskukseen. Tässä on muutamia hyödyllisiä vinkkejä näitä tilanteita varten:
- Jos kärppä on vakavasti loukkaantunut, vie se eksoottisten eläinten klinikalle: Siellä kärpän henki voidaan pelastaa, jos jotain on tehtävissä. Kun sen tila on vakaa, se voidaan siirtää hoitolaan.
- Vältä koskemasta siihen käsilläsi niin paljon kuin mahdollista: Kuten aiemmin totesimme, kärpät purevat kovaa. Lisäksi ne voivat luonnonvaraisina eläiminä levittää tauteja. Käytä aina jäykkämuovisia kantokoppia ja suojakäsineitä, jos sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa yksilö kiinni.
- Jos se on nuori, ruoki sitä fretinmaidolla neulattomalla ruiskulla. Eläinlääkäri kertoo, kuinka paljon maitoa se tarvitsee. Jos sillä on jo hampaat, lisää sen ruokavalioon hieman lihaa.
- Valmistele sille häkkiin tai kantokoppaan nukkumapesä: Voit käyttää huopia tai riepuja lämpötilasta riippuen. Puhdista alue päivittäin.
Kun vihdoin saat vietyä sen hoitoon, muista peittää kantokoppa liinalla kärpän stressin vähentämiseksi. Totuus on, että kärppä on etenkin pentuna kaunis eläin, ja saatat tuntea houkutusta ottaa sen lemmikiksi, jos sillä ei vielä ole hampaita, mutta tätä kiusausta on vastustettava. On paljon palkitsevampaa pelastaa sen henki, kuin joutua käsittelemään aikuista purevaa yksilöä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Armiño – Mustela erminea – Hábitat. (s. f.). Vertebrados Ibéricos. Recuperado 8 de diciembre de 2021, de http://www.vertebradosibericos.org/mamiferos/habitat/musermha.html
- Reid, F., Helgen, K. & Kranz, A. 2016. Mustela erminea. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T29674A45203335. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T29674A45203335.en. Downloaded on 08 December 2021.
- Doherty, T. S., Glen, A. S., Nimmo, D. G., Ritchie, E. G., & Dickman, C. R. (2016). Invasive predators and global biodiversity loss. Proceedings of the National Academy of Sciences, 113(40), 11261-11265.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.