Logo image
Logo image

Voiko koiran opettaa käyttämään hiekkalaatikkoa?

2 minuuttia
Voiko koiran opettaa käyttämään hiekkalaatikkoa?
Viimeisin päivitys: 10 maaliskuuta, 2021

Hiekkalaatikko mielletään ensisijaisesti kissojen tarvikkeeksi, ja harvalla käy mielessäkään, että myös koirat voisivat tarvittaessa tehdä tarpeensa sisätiloissa. Vaikka koira ei yleensä hyödykään hiekkalaatikosta, se voi olla hyödyllinen apuväline pienille koirille, joilla on toisinaan isoja lajitovereitaan heikompi virtsanpidätyskyky. Myös vanhalla, sairaalla tai tiineenä olevalla koiralla virtsaamistarve saattaa olla tihentynyt. Hiekkalaatikkoa voidaan hyödyntää myös opetettaessa koiraa sisäsiistiksi. Vastaus siihen, voiko koiran opettaa käyttämään hiekkalaatikkoa, on siis kyllä.

On kuitenkin muistettava, että hiekkalaatikko ei missään tilanteessa korvaa ulkoilua, sillä koiran täytyy päästä liikkumaan tarpeeksi päivittäin. Koiran on myös saatava viettää aikaa perheensä kanssa, eikä hiekkalaatikon olemassaolo oikeuta jättämään lemmikkiä toistuvasti pitkäksi aikaa yksin.

Voiko koiran opettaa käyttämään hiekkalaatikkoa?

Some figure

1. Hanki sopiva hiekkalaatikko

Ensimmäinen askel on valita oikean tyyppinen ja kokoinen hiekkalaatikko. Markkinoilla on runsaasti erilaisia peruslaatikoita sekä itsepuhdistuvia malleja, joista löytyy varmasti sopiva vaihtoehto jokaiseen kotiin. Hankittiinpa kotiin minkä tyyppinen laatikko tahansa, sen on syytä olla valmistettu kestävästä ja helposti puhdistettavasta materiaalista. Sen on myös oltava tarpeeksi suuri, jotta koira mahtuu kääntymään siinä, ja tarpeeksi syvä, jotta siihen mahtuu tarpeeksi hiekkaa tai muuta kuiviketta. Laatikkoa valittaessa on kuitenkin varmistettava, että sen reuna ei ole liian korkea, jolloin pienen, vanhan tai sairaan koiran voi olla vaikea astua siihen.

2. Hanki oikeanlaista hiekkaa

Siinä missä yksi koira pitää perinteisestä paakkuuntuvasta mikrokissanhiekasta, toiselle mieluisin vaihtoehto ovat puupohjaiset pelletit tai muut kuivikkeet. Sopivin ratkaisu löytyy kokeilemalla muutamia erilaisia vaihtoehtoja. Hajustamattomat hiekat ja kuivikkeet ovat yleensä paras vaihtoehto, sillä voimakkaat hajusteet voivat ärsyttää koiran nenää ja silmiä. Jos käytössä on hiekka, kannattaa valita mahdollisimman vähän pölyävä vaihtoehto, koska pöly voi olla vahingollista koiran keuhkoille.

3. Valitse laatikon paikka

Hiekkalaatikko tulee sijoittaa paikkaan, johon koiralla on aina helppo ja vapaa pääsy, mutta jossa koira saa olla rauhassa. Tila, jossa ihmiset oleskelevat tai jonka läpi kuljetaan jatkuvasti, ei siis ole paras valinta. Koira ei myöskään halua tehdä tarpeitaan samassa paikassa, jossa se syö tai nukkuu, joten hiekkalaatikon oikea paikka ei ole ruokakuppien tai pedin läheisyydessä.

Some figure

4. Auta koiraa ymmärtämään laatikon tarkoitus

Hiekkalaatikko kannattaa esitellä koiralle varta vasten, minkä jälkeen koiran täytyy saada tutustua siihen rauhassa ja omassa tahdissaan. Laatikkoon voi asettaa esimerkiksi koiran virtsaan tai ulosteeseen kastetun paperinpalan, mikä voi auttaa koiraa yhdistämään laatikon tarpeiden tekemiseen. Sekä pentu että aikuinen koira voidaan myös opettaa tekemään tarpeensa käskystä.

Opettaminen aloitetaan kehumalla ja palkitsemalla koira aina, kun se virtsaa tai ulostaa ulkona. Seuraavassa vaiheessa koiraa kehotetaan tekemään tarpeensa tietyllä komennolla. Komentoa voi toistella ulkoilun aikana, ja jossain vaiheessa se osuu oikeaan kohtaan. Tällöin koira palkitaan hyvästä suorituksesta esimerkiksi kehuin ja herkuin. Pikkuhiljaa koira oppii yhdistämään uuden komennon tarpeiden tekemiseen, minkä jälkeen käskyä voidaan hyödyntää myös sisällä.

5. Muista positiivinen vahvistaminen

Hiekkalaatikolla käymistä opetettaessa on varmistettava, että kokemus on koiralle positiivinen. Rankaisemisen ja painostamisen sijaan kannattaa hyödyntää positiivista vahvistamista. On täysin ymmärrettävää, että koira ei aluksi ymmärrä hiekkalaatikon tarkoitusta, eikä sitä saa rangaista ei-toivotusta käytöksestä. Sen sijaan koira on syytä palkita kehuin, herkuin tai suosikkilelun avulla aina sen toimiessa halutusti, eli tehdessä tarpeensa laatikkoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Buronzo, A. (2011). Las increíbles propiedades del bicarbonato de sodio. Obelisco.

Hiby, E. F., Rooney, N. J., & Bradshaw, J. W. S. (2004). Dog training methods: Their use, effectiveness and interaction with behaviour and welfare. Animal Welfare.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.