Logo image
Logo image

Tuleeko kissa toimeen vauvan kanssa?

4 minuuttia
Sopivalla koulutuksella, sosiaalistamisella ja asteittaisella sopeutumisella kissa voi olla hyvin hellä ja jopa suojeleva perheen lapsia kohtaan.
Tuleeko kissa toimeen vauvan kanssa?
Viimeisin päivitys: 20 syyskuuta, 2021

Se, kannattaako eläinten antaa olla lasten kanssa läheisissä tekemisissä, herättää keskustelua vuosi toisensa jälkeen. Lukemattomissa tutkimuksissa on kuitenkin tultu siihen tulokseen, että lemmikin kanssa elämisestä ja kasvamisesta on lapselle monia hyötyjä. Monet koiranomistajat kertovat, kuinka heidän lemmikillään on luontainen vaisto suojella perheen lapsia, usein jo aivan raskauden alusta asti. Mutta miten on kissojen laita – tuleeko myös kissa toimeen vauvan kanssa?

Tuleeko kissa toimeen vauvan kanssa?

Moni lemmikinomistaja on saanut huomata, että monen tutun ensimmäisiä reaktioita raskausuutiseen ovat kysymykset siitä, mitä perheen lemmikeille tapahtuu lapsen syntyessä. Tällaiset kysymykset juontavat juurensa vanhoista uskomuksista, joiden mukaan lapset ja eläimet eivät mahdu saman katon alle. Valitettavasti vielä tänäkin päivänä on paljon ihmisiä, jotka kuvittelevat, että kissat ja koirat eivät tule toimeen vauvojen ja pienten lasten kanssa.

Monet pelkäävät, että kissa vahingoittaa uutta perheenjäsentä kynsillään. Kaikki kissojen kanssa eläneet kuitenkin tietävät, että kesy ja hyvin sosiaalistettu kissa ei tahallaan käytä kynsiään tai hampaitaan perheenjäseniään – tai ketään muutakaan – vastaan. On selvää, että kotiin saapuva vastasyntynyt vaatii kissalta totuttelua ja omistajilta lemmikin kouluttamista, mutta mikään ei estä sitä, etteivätkö kissa ja lapsi voisi tulla hyvin toimeen keskenään ja jopa ystävystyä lapsen kasvaessa. Tämä vaatii kuitenkin myös sen, että vanhemmat opettavat lasta kohtelemaan eläintä kunnioittavasti. Monet kissat ovat koirien tapaan hyvin suojelevia perheen pienimpiä kohtaan.

Some figure

Kissojen kohdalla toinen ongelma on toksoplasmoosin pelko. Kyseessä on ihmisten ja eläinten loistauti, joka tarttuu ihmiseen useimmiten raa’an lihan tai kissan ulosteiden saastuttaman ympäristön tai ravinnon –kuten vihannesten – välityksellä. Kotikissa puolestaan saa tartunnan tyypillisesti syömällä raakaa taudinkantajaeläimen – yleensä metsästämänsä hiiren tai myyrän – lihaa.

Jos äiti on sairastunut toksoplasmoosiin jo ennen raskautta, siitä ei ole haittaa sikiölle, eikä tartunta lisää keskenmenon riskiä. Sen sijaan raskauden aikana tai sitä edeltävinä kahtena viikkona saatu toksoplasmatartunta aiheuttaa vakavan riskin sikiölle ja kasvattaa keskenmenon riskiä erityisesti raskauden alkuvaiheessa.

Tutkimusten mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että kissa on syynä ihmisen sairastumiseen, sillä tartunnan tapahtumiseksi seuraavien tekijöiden täytyy ilmetä samanaikaisesti:

  • Kissa saa tartunnan ensimmäistä kertaa. Kerran sairastunut eläin on taudille immuuni.
  • Kissan uloste on samassa paikassa yli 24 tunnin ja alle viiden päivän ajan.
  • Kissan ulosteeseen paljain käsin koskenut henkilö laittaa kätensä suun lähelle tai valmistaa ruokaa likaisin käsin.

Asiantuntijoiden mukaan niin harva kissa on tartuttava, että lemmikistä luopuminen raskauden ajaksi ei ole tarpeen. Sen sijaan, että lemmikistä hankkiuduttaisiin raskauden paljastuttua eroon toksoplasmoosin pelossa, odottavan äidin tulee välttää kissan ulosteisiin koskemista. Jos hän puhdistaa tai tyhjentää kissan hiekkalaatikon, on hänen syytä käyttää käsineitä ja pestä kätensä huolellisesti operaation jälkeen. Laatikko pestään huolellisesti kuumalla vedellä.

On hyvä muistaa, että ihminen ei saa toksoplasmatartuntaa alle vuorokauden ikäisestä ulosteesta, vaikka kissa olisi sairastunut toksoplasmoosiin. Tartunta voidaan siis välttää yksinkertaisesti puhdistamalla kissan hiekkalaatikko tarpeeksi usein. Sen lisäksi, että hiekkalaatikon puhdistamiseen kiinnitetään huomiota, hyvä käsihygienia ruoan käsittelyn yhteydessä on tärkeää.

Kuinka totuttaa kissa vauvaan?

Kissan sopeutumista vauvan kanssa elämiseen voi vaikeuttaa se, että kissat ovat territoriaalisia eläimiä, jotka myös pitävät tietyistä rutiineista ja saattavat stressaantua esimerkiksi lapsen jatkuvasta itkusta. Tilannetta voidaan kuitenkin helpottaa hyvällä valmistautumisella ja koulutuksella.

Some figure

Kissan valmistelu vauvan syntymään

Kissaa kannattaa alkaa valmistella lapsen saapumiseen jo hyvissä ajoin ennen tämän syntymää. Kotiin voi hankkia pikkuhiljaa vauvan hoitamiseen käytettäviä tarvikkeita, joihin kissa saa tutustua ja totutella omassa tahdissaan. Jos mahdollista, toinen vanhempi voi tuoda synnytyslaitokselta kotiin jonkin vauvalta tuoksuvan esineen, jotta kissa saa tutustua uuteen hajuun jo ennen kuin itse lapsi saapuu kotiin. Kissalle voidaan myös soittaa pienissä pätkissä vauvan itkua, jotta se tottuu uusiin ääniin.

Mikäli uuden perheenjäsenen syntymä tarkoittaa, että kissan ruoka-astiat, raapimapuu, peti tai hiekkalaatikko täytyy siirtää, kannattaa tämä tehdä jo hyvissä ajoin raskauden aikana, jotta kissan tarvitsee totutella vain yhteen muutokseen kerrallaan.

Huomion jakaminen lapsen ja kissan kesken

On selvää, että vanhempien elämä pyörii pitkälti lapsen ympärillä tämän syntymää seuraavina viikkoina, mutta tästäkin huolimatta on tärkeää, että lemmikille annetaan huomiota entiseen tapaan. Kissa voi hämmentyä, stressaantua tai masentua, jos se yhtäkkiä jätetään huomiotta ja perheen arjen ulkopuolelle. Tämä ei ainakaan helpota uuteen perheenjäseneen tottumista.

Kissan täytyy siis lapsen syntymänkin jälkeen saada noudattaa sille tuttuja ja turvallisia rutiineja, kuten tiettyjä ruoka-aikoja, minkä lisäksi vähintään toisen vanhemmista täytyy viettää aikaa ja leikkiä sen kanssa päivittäin.

Ensimmäiset tapaamiset kissan ehdoilla

Vauvan saavuttua kotiin kissan voidaan antaa lähestyä ja nuuskia lasta omassa tahdissaan. Tämä kannattaa suorittaa niin, että yksi henkilö pitelee vauvaa sylissään ja toinen on valmiina poistamaan kissan tilanteesta tarpeen niin vaatiessa. Kissaa ei saa pakottaa lapsen lähelle, vaan tutustumisen täytyy tapahtua kissan ehdoilla. Kissoihin pätee sama sääntö kuin koiriin ja mihin tahansa muihinkin lemmikkeihin, eli että eläintä ja lasta ei saa koskaan jättää yksin ilman aikuisen valvontaa. Vaikka eläin olisi kuinka kiltti ja hyvin käyttäytyvä, vahinkoja voi sattua.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.