Kuinka opettaa koira noutamaan?

Kuinka opettaa koira noutamaan?

Viimeisin päivitys: 24 kesäkuuta, 2019

Jokainen koiranomistaja tietää pallon, kepin ja frisbeen olevan koiralle suuri houkutus. Yhdessä leikkiminen onkin yksi sekä omistajan että koiran lempiasioista. On hauskaa heittää lelu ja katsella lemmikin juoksevan sen perään. Hankaluudet alkavat siinä vaiheessa, kun lelu tulisi palauttaa omistajalle uutta heittoa varten, mutta koira on tähän haluton. Kuinka siis opettaa koira noutamaan esine?

Kuinka opettaa koira noutamaan?

Koiran opettaminen tottelemaan ei ole helppoa. Koira juoksee heitetyn pallon perään vaistomaisesti, mutta lelun palauttaminen omistajalle on toinen asia. Omistaja tarvitsee runsaasti kärsivällisyyttä, jos hänen aikomuksenaan on opettaa koira noutamaan lelu. Hänen on maltettava olla huutamatta ja käytettävä positiivista vahvistamista, joka on tehokkain tapa kouluttaa eläintä.

Kuinka opettaa koira noutamaan?

Olemme listanneet alle muutaman vaiheen, joiden avulla koira opetetaan hakemaan ja palauttamaan sille heitetty lelu. Näiden ohjeiden avulla yhteinen leikkiaika on jatkossa entistä nautinnollisempaa!

Peruskomentojen opettaminen

Eläimet yhdistävät sanat toimintaan, joten jos haluat opettaa koiran noutamaan pallon tai muun lelun, sille tulee opettaa peruskomennot hae, tuo ja irti. Ensimmäinen käskyistä on helppo, sillä koira juoksee vaistomaisesti heitetyn esineen perään. Kaksi muuta komentoa ovat haastavampia opetettavia.

Koiran kanssa leikkiminen

Tutustuttaaksesi koiran palloon ja saadaksesi sen ymmärtämään, että pallolla on muutakin virkaa kuin heitettävänä oleminen, istu ja leiki lemmikin kanssa yhdessä pallolla.

Pyydä koiraa istumaan ja aseta pallo lähelle sen kuonoa niin, että lelu kiinnittää sen huomion. Anna koiran ottaa pallo, mutta älä anna sen poistua paikalta lelun kanssa. Tässä vaiheessa on aika alkaa käyttää käskyjä, jotta koira oppii yhdistämään ne haluttuun käytökseen.

Käskyjen antaminen

Heitä koiralle lelu käyttäen samalla hae-komentoa. Näin eläin oppii yhdistämään sanan ja toiminnan. Jos koira ei juokse lelun perään vaistomaisesti, heitä sitä uudestaan niin kauan, että koira juoksee sen perään. Kun näin tapahtuu, kehu lemmikkiä ja palkitse se herkuilla. Positiivinen vahvistaminen on paras tapa opettaa koiralle asioita, joten eläin on tärkeä muistaa palkita aina, kun se tekee asioita oikein.

Kun koira on oppinut hakemaan lelun, on vaikeamman osan, eli lelusta irti päästämisen aika. Jos koira päästää lelusta irti omatoimisesti, sano nopeasti irti-sana, jotta eläin alkaa yhdistää komennon ja lelun pudottamisen. Jos koira ei päästä lelusta irti, koeta asettaa kätesi sen kuonon alle samalla irti-komentoa käyttäen. Mikäli tämäkään ei auta, vedä varovasti koiran suussa olevaa lelua. Muista palkita eläin aina, kun se päästää lelusta irti.

Käskyjä kannattaa harjoitella noin kaksikymmentä minuuttia päivässä usean päivän ajan, kunnes koira oppii pudottamaan lelun. Kuten mainitsimme, kärsivällisyys on kaiken a ja o.

Lisää yhteistä leikkiaikaa

Kun koira on oppinut noutamaan pallon ja päästämään siitä irti, on aika harjoitella leikin avulla. Heitä pallo, odota koiran juoksevan sen perään ja saavan sen kiinni, kutsu koira luoksesi ja käske sitä pudottamaan pallo. Jos saat pallon takaisin, vaikka vain kerran, olette oikealla polulla. Tässä vaiheessa on tärkeää muistaa palkita koira makupaloilla.

Koiran opettaminen vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Nyt tiedät, kuinka opettaa lemmikille mikä tahansa käsky, mikä vahvistaa sinun ja eläimen välistä sidettä. Muista, että positiivinen vahvistaminen on aina paras tapa kouluttaa koiraa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.