Logo image
Logo image

Näin kasvatat koirasta rauhallisemman

2 minuuttia
Näin kasvatat koirasta rauhallisemman
Viimeisin päivitys: 13 elokuuta, 2018

Jos koirasi käyttäytyy levottomasti, haukkuu ja puree, eikä ole hetkeäkään paikallaan, suosittelemme sinua lukemaan tämän artikkelin. Tällä kertaa jaamme nimittäin vinkkejä koskien sitä, kuinka voit kasvattaa koirastasi rauhallisen – silloinkin, kun se on yksin.

Näin kasvatat rauhallisen koiran

Jokainen koiranomistaja haluaisi koiransa käyttäytyvän rauhallisesti, tai edes välillä. Jotta koiran kanssa olisi helppo elää sulassa sovussa, on elintärkeää että sen käytös on rauhallista. Jos koirasi ei kuitenkaan käyttäydy toivotusti, tässä tulee muutama vinkki käytöksen parantamiseksi.

1. Rohkaise koiran hyvää käytöstä

Some figure

Jos koirasi tekee sen, mitä siltä pyydät, muista aina palkita se. Jos koirasi lepää rauhallisesti omalla sängyllään, puhu sille rauhoittavalla äänellä ja silitä sitä hellästi. Älä huuda koiralle tai puhu vaativalla äänensävyllä.

Voit palkita koiran esimerkiksi makupalalla tai antamalla sille lelun aina, kun se käyttätyy halutulla tavalla muiden ihmisten tai eläinten edessä.

2. Harjoittele peruskomentoja

Jotta voit saada koirasi pysymään paikoillaan ja makaamaan aloillaan, tulee sinun kiinnittää erityishuomioita koiran peruskoulutukseen ja siinä käytettäviin käskyihin. Erityisen tärkeä on “maahan”- käsky. Kun koira ymmärtää ja oppii tämän, on rauha kodissasi mahdollista, ja koira osaa maata paikoillaan silloin, kun siltä sitä vaaditaan. Käytä tätä komentoa rauhallisesti ja ole kärsivällinen koirasi kanssa.

Kun se oppii tämän käskyn, voit haastaa koiran käskemällä sen maahan makaamaan, kun kotiisi saapuu vieraita tai menet itse esimerkiksi ulos viemään roskia.

3. Puhu koiralle rauhallisesti

Koiralle puhutut sanat eivät ole yhtä merkityksellisiä kuin puhumisessa käytetty äänenpaino. Koira ymmärtävät vain muutamia sanoja ja lauseita, mutta ne ymmärtävät omistajansa äänenpainosta, mitä omistaja milloinkin tarkoittaa. Puhu koiralle hitaasti ja ystävällisesti, jotta se käyttäytyisi kuten haluat. Kun puhut koiralle rauhallisesti, se ymmärtää, ettet anna sille käskyjä. Voit myös käyttää käsimerkkejä osoittamaan koiralle, ettei sen käytös ole hyväksyttyä.

4. Älä rohkaise yli-innokasta käytöstä

Jos koirasi käyttäytyy hermostuneesti, älä yllytä sitä käyttäytymään yli-innokkaasti. Jos esimerkiksi kotiin töistä saapuessasi koirasi hyppii ja haukkuu innokkasti sinut nähdessään, odota muutama minuutti, jotta koira rauhoituu, ennen kuin huomioit sitä. 

5. Leiki ja kouluta koiraa silloin kun se on rauhallinen

Some figure

Kun aloitat uuden koulutusrutiinin, pidä huoli siitä, että koira on silloin rauhallinen. Jos yrität kouluttaa koiraa silloin, kun se käyttäytyy hermostuneesti, se luulee että hermostunut käytös on haluttua. Kouluta koiraa vain silloin, kun se pysyy rauhallisena. 

6. Ymmärrä koiraasi

Koira on erittäin herkkä koville äänille, kuten ilotulitteille, hälytysajoneuvojen sireeneille ja huutamiselle. Nämä äänet tekevät koirastasi hermostuneen ja ahdistuneen.

Jos koirasi on herkkä koville äänille, pidä se mielessäsi, äläkä rankaise koiraa tästä herkkyydestä. Odota, että koira rauhoittuu ennen kuin leikit sen kanssa.

Some figure

7. Hiero koiraasi

Koirasi nauttii hieronnasta yhtä lailla kuin sinäkin. Vaikka ajatus koiran hieromisesta saattaa kuulostaa oudolta, yhä usemmat koiranomistajat auttavat koiraansa rentoutumaan hieronnan avulla. Autaa koiraasi rentoutumaan silittelemällä sen mahan aluetta ja leukaa.

8. Näytä, että koira voi luottaa sinuun

On elintärkeää, että koira luottaa omistajaansa. Erityisen tärkeää tämä on adoptoitujen koirien kohdalla, jotka ovat kokeneet minkälaista tahansa kaltoinkohtelua elämänsä aikana. Kun koira oppii luottamaan omistajaansa, on sitä helmpompi opettaa käyttäytymään rauhallisesti.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.