Logo image
Logo image

Miksi koira pelkää toisia koiria ja miten toimia tilanteessa?

2 minuuttia
Miksi koira pelkää toisia koiria ja miten toimia tilanteessa?
Viimeisin päivitys: 27 syyskuuta, 2021

Pelko on luonnollinen ja tietyissä tilanteissa hyödyllinenkin tunne, joka liittyy tavallisesti todellisen ulkoisen vaaran havaitsemiseen. Se ei ole tahdonalainen tunne, eikä koira pysty valitsemaan, tunteeko se pelkoa vai ei. Vaikka pelkääminen onkin normaalia sekä ihmisille että eläimille, liiallinen pelko voi vaikuttaa koiran elämänlaatuun ja vaikeuttaa sekä sen itsensä että sen omistajan elämää. Tänään keskitymme siihen, miksi koira pelkää toisia koiria ja miten omistajan kannattaa toimia tällaisessa tilanteessa.

Koiran pelosta kertovat merkit

Ilmeet, eleet ja asennot kertovat paljon koiran tunteista, kunhan omistaja osaa tulkita niitä. Yleisimpiä koiran pelosta kertovia merkkejä ovat:

  • Luimussa olevat tai taakse vedetyt korvat
  • Lihasten jännittyminen ja tärinä
  • Hännän vetäminen koipien väliin
  • Läähätys ja kuolaaminen
  • Laajentuneet pupillit
  • Korostunut liikehdintä tai liikkumattomuus
  • Haukkuminen ja muu ääntely
  • Karkaamaan pyrkiminen
  • Kovissa pelkotiloissa tahdoton virtsaaminen tai ulostaminen

Miksi koira pelkää toisia koiria?

Siihen, että koira pelkää toisia koiria, voi olla monia syitä. Yleisimpiä niistä ovat:

  • Huono sosiaalistaminen. Heikko sosiaalistaminen on yksi yleisimmistä syistä siihen, että koira pelkää lajitovereitaan tai ei muuten tule niiden kanssa toimeen. Hyvä sosiaalistaminen vähentää pelkotiloja sekä aggressiivista käyttäytymistä ja muita käytöshäiriöitä. Hyvin sosiaalistettu koira on onnellinen ja tasapainoinen ja tulee toimeen lajitovereidensa ja kaikenlaisten ihmisten kanssa. Se kohtaa rohkeasti erilaiset tilanteet, eikä kärsi elämää häiritsevistä fobioista tai peloista.
  • Traumaattiset kokemukset. Aikaisemmat muihin koiriin liittyvät negatiiviset kokemukset voivat saada koiran pelkäämään lajitovereitaan. Tämä pätee etenkin tilanteisiin, joissa traumaattinen kokemus on tapahtunut koiran ollessa pentuiässä.
  • Omistajan käytös. Koira tunnistaa omistajansa mielialan ja tunteet. Jos omistaja on jännittynyt tai hermostunut koiran tavatessa lajitovereitaan, myös koira alkaa tuntea samoin.

Miten toimia, jos koira pelkää toisia koiria?

Lajitovereitaan pelkäävän koiran kouluttaminen ja koiran pelon lievittäminen voivat olla haastavia tehtäviä, jotka vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä. Monessa tapauksessa parhaat tulokset varmistetaan koirien käytökseen perehtyneen ammattilaisen avulla. Koirankouluttajan avun lisäksi omistaja voi omilla toimillaan helpottaa tilannetta ja vähentää koiran reaktioita sen nähdessä lajitovereitaan. On hyvä muistaa, että koiraa ei saa pakottaa kohtaamaan muita koiria vasten sen tahtoa.

  • Vähennä jännitystä. Jos mahdollista, ulkoiltaessa kannattaa käyttää pitkää, noin 2,5–3-metristä talutushihnaa. Tämä takaa koiralle rauhalliset kävelylenkit ilman liiallista hihnan jännitystä tai voimakkaita nykäisyjä, kun lähistöllä liikkuu muita koiria. Tällä pyritään siihen, että koira ei ala yhdistää hihnassa kävelemistä pelkoon.
  • Totuta koiraa muiden eläinten läsnäoloon. Oman koiran ja muiden koirien väliin kannattaa aina jättää niin paljon tilaa, että koira tuntee olonsa tarpeeksi mukavaksi pysyäkseen rauhallisena. Myös omistajan on tärkeää pysyä kaikissa tilanteissa rauhallisena ja hyödyntää positiivista vahvistamista, jotta koira alkaa pikkuhiljaa nähdä aikaisemmin epämiellyttävät tilanteet siedettävinä ja jopa positiivisina. Ajan myötä oman koiran ja sen lajitovereiden välistä etäisyyttä voidaan vähentää asteittain.
  • Tarkkaile koiraa. On erittäin tärkeää, että omistaja tarkkailee jatkuvasti koiran käytöstä ja eleitä ymmärtääkseen sen rajat ja arvioidakseen sen edistymistä. Samoin ympäristön tarkkailu on tärkeää, jotta muut alueella liikkuvat koirat havaitaan ajoissa ennen kuin ne pääsevät liian lähelle omaa koiraa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.