Logo image
Logo image

Miksi bordercollie on niin helppo kouluttaa?

2 minuuttia
Bordercolliella on monia sellaisia ominaisuuksia, jotka tekevästä koirasta helposti koulutettavan, mutta tästäkin huolimatta koulutus on paras aloittaa jo eläimen ollessa nuori.
Miksi bordercollie on niin helppo kouluttaa?
Viimeisin päivitys: 29 syyskuuta, 2019

Bordercollie on vanha paimenkoirarotu, josta muut collie-sukuiset rodut polveutuvat. Se on hyvin suosittu käyttö- ja harrastuskoira paimennustaitojensa, oppimiskykynsä ja ketteryytensä ansiosta. Listattaessa älykkäimpiä koirarotuja, bordercollie on poikkeuksetta listauksen kärkipäässä.

Bordercollie on sitkeä, ahkerasti työskentelevä ja omistajalleen nöyrä koira, joka kiintyy vahvasti perheeseensä. Se on myös lempeä, suvaitsevainen ja sosiaalinen lemmikki.

Miksi bordercollie on niin helppo kouluttaa?

Bordercollien ominaisuuksiin kuuluvat esimerkiksi seuraavat:

  • Koulutettavuus. Bordercolliet ovat hyvin sinnikkäitä, joten jos koiralle yritetään opettaa jotain, se ei lopeta ennen kuin on oppinut käskyn ja toiminnon. Näiden koirien huomiojänne on pitkä ja ne oppivat erittäin nopeasti.
  • Tottelevaisuus. Tämä on yksi bordercollien vahvimpia ominaisuuksia. Nämä koirat eivät jätä tottelematta omistajaansa, olipa tilanne mikä tahansa.
  • Rauhallisuus. Bordercollie on keskikokoinen ja energinen koira, joka tarvitsee runsaasti liikuntaa. Se ei kuitenkaan ole hyperaktiivinen, vaan päinvastoin yleensä rauhallinen. Kunhan koira osataan kouluttaa niin, että sen ei anneta innostua liikaa, se on erinomainen lemmikki myös lapsiperheille.
  • Älykkyys. Bordercollie on monien tutkimusten mukaan älykkäimpiä – jos ei älykkäin – koirarotuja, ja älykkyys on yksi niistä ominaisuuksista, jotka tekevät rodun yksilöistä niin helppoja kouluttaa. Bordercollie paitsii oppii nopeasti, se myös kykenee hallitsemaan monimutkaisempia käskyjä kuin moni muu koira.
  • Paimentaminen. Bordercollieita on käytetty pitkään paimenkoirina, joten paimentaminen on näiden koirien veressä. Ne ovat myös hyviä vahtikoiria, jotka suojelevat rakkaitaan hinnalla millä hyvänsä.
Some figure

Kuinka kouluttaa bordercollie?

Olipa kyseessä mikä tahansa koira, sen kouluttaminen kannattaa aloittaa jo pentuiässä – joskaan aina tämä ei ole mahdollista. Vaikka koiraa päästäisiin kouluttamaan jo sen ollessa pieni, sille ei voida opettaa välittömästi kaikkia mahdollisia asioita. Tiettyjen käskyjen ja toimintojen oppiminen vaatii sen, että koira on täysin kehittynyt.

3-6 kuukautta

Tämä on koiran sosiaalistamisen aikaa, mikä tarkoittaa, että sen täytyy opetella tulemaan toimeen lajitovereidensa ja erilaisten ihmisten kanssa. Koiralle voidaan opettaa perusasioita, kuten istumista ja rauhoittumista käskystä sekä vierellä kävelemistä.

6-9 kuukautta

Tässä iässä koiraa voidaan opettaa olemaan haukkumatta ja tuomaan esineitä. Tässä vaiheessa lemmikin tulisi jo ymmärtää, että omistaja on sen lauman johtaja, jota tulee totella.

Some figure

Vuoden iästä eteenpäin

Täytettyään vuoden bordercollie on valmis oppimaan lähes mitä tahansa. Tämä on myös paras ikä tutustuttaa koira koirankouluttajaan, jos ammattilaisen apua halutaan ylipäätään käyttää.

Vaikka bordercollie onkin mestari keskittymään asioihin, se väsyy aivan muiden koirien tavoin. Tämän vuoksi koulutussessiot kannattaakin pitää lyhyinä, noin 10-15 minuutin pituisina. Kuten muidenkin koirien kohdalla, myös bordercollien kanssa positiivinen vahvistaminen on paras tapa kouluttaa eläintä. Äänen korottaminen ja rankaiseminen ei johda mihinkään, vaan saa koiran pelkäämään.

On hyvä pitää mielessä, että vaikka kaikilla bordercollieilla on samoja ominaisuuksia, jokainen koira on oma yksilönsä. Tämä tarkoittaa, että omistajan on sovellettava koulutuksessa juuri kyseisen eläimen tarpeisiin, kykyihin ja rajoitteisiin sopivia metodeja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Deldalle, S., & Gaunet, F. (2014). Effects of 2 training methods on stress-related behaviors of the dog (Canis familiaris) and on the dog–owner relationship. Journal of Veterinary Behavior, 9(2), 58-65.
  • Hiby, E. F., Rooney, N. J., & Bradshaw, J. W. S. (2004). Dog training methods: their use, effectiveness and interaction with behaviour and welfare. ANIMAL WELFARE-POTTERS BAR THEN WHEATHAMPSTEAD-, 13(1), 63-70.
  • Fugazza, C., & Miklósi, Á. (2014). Should old dog trainers learn new tricks? The efficiency of the Do as I do method and shaping/clicker training method to train dogs. Applied Animal Behaviour Science, 153, 53-61.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.