Kun koira haukkuu liikaa: Vinkkejä tilanteen korjaamiseksi
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Haukkuminen on koiran tapa kommunikoida, eikä sitä kuulu rangaista sille luonnollisesta toiminnasta. Toisinaan ääntely on kuitenkin liiallista, ja tällöin omistaja joutuu miettimään, miten haukkuminen saadaan kontrolliin. Jos koira haukkuu liikaa, ensimmäinen askel on selvittää, miksi se toimii näin.
Koiran käytöstä ei aina ole helppo muuttaa. Riippuen siitä, kuinka syvälle tietyt käytösmallit ovat syöpyneet, voi niiden muuttaminen viedä huomattavan paljon aikaa. Koiran kouluttaminen ja etenkin opittujen käytösmallien muuttaminen vaatii paljon kärsivällisyyttä.
Miksi koira haukkuu liikaa?
Stressi
Koiralla on monia perustarpeita. Ravinnon lisäksi koirat tarvitsevat muun muassa päivittäistä liikuntaa ja tarpeeksi tilaa liikkua. Jos koiran perustarpeet eivät täyty, voi se ilmaista stressiä liiallisella haukkumisella.
Tilanteissa, joissa koira kärsii liiallisesta stressistä, yksinäisyydestä tai kaltoinkohtelusta, tai kun sillä ole tarpeeksi tilaa liikkua ja olla, koira purkaa stressiään ylenpalttisella räksytyksellä.
Yksinäisyys
Koirat ovat sosiaalisia olentoja. Ne kaipaavat päivittäistä sosiaalista kanssakäymistä. Tämä on erityisen tärkeää, jos koira on tavallista aktiivisempi yksilö. Jos koira eläisi vapaana luonnossa, olisi se laumansa kanssa ympäri vuorokauden – oli tilanne mikä tahansa. Jopa silloin, kun koira lepää tai nukkuu, on sen ympärillä tällöin lauman jäseniä. Jos joudut jättämään koiran yksin pidemmäksi aikaa, olisi hyvä että sillä olisi joku, joka voisi pitää sille seuraa ja tarjota sen tarvitsemaa sosiaalista kanssakäymistä.
Eroahdistus
Koiran eroahdistus on vahvasti yhteydessä yksinäisyyteen. Jos koira viettää paljon aikaa yksin ilman valvontaa, johtaa tilanne usein eroahdistukseen. Eroahdistus voi aiheuttaa häiriökäytöstä, kuten räksytystä tai huonekalujen tuhoamista. Jos koirasi kärsii eroahdistuksesta, olisi tärkeä ymmärtää mistä ongelma on lähtöisin sekä auttaa koiraa tarjoamalla sille rauhallinen ja hyvä ympäristö.
Sosiaaliset ongelmat
Vaikka tarjoaisit koirallesi riittävästi virikkeitä, voi se välillä haukkua ulkona liikkuville ihmisille tai autoille. Tämän käytöksen takana voi olla epäonnistunut sosiaalistaminen koiran ollessa pentu. Jos koiraa ei ole sosiaalistettu tarpeeksi hyvin, voi se pelätä kovia ääniä. Jos koirasi räksytys on kohtuutonta, on hyvä ottaa yhteyttä ammattilaiseen, joka voi auttaa sinua ja koiraasi tällaisessa tilanteessa.
Yli-innokas käytös
Jotkut koirat ovat energisempiä ja tahtovat leikkiä aina tilanteen tullen. Toiset koirat ovat erittäin yli-innokkaita pentuja, jotka haukkuvat kaikelle mahdolliselle mitä ympärillä tapahtuu. Yli-innokkuus ilmaantuu useimmiten silloin, kun koira leikkii muiden koirien kanssa tai tutkii uutta ympäristöä. Koiran yli-innokuus saattaa näkyä myös ilopissoina, jolloin se ei pysty pidättämään pissaa innostuessaan liikaa.
Vältä tilanteita, joissa koira turhautuu
Jotkut tilanteet ja leikit saattavat turhauttaa koiraasi. Esimerkiksi koiran jahdatessa laservaloja tai muita tavoittamattomissa olevia esineitä, se voi helposti turhautua. Jos koira turhautuu, purkautuu tämä usein häiriökäyttäymisenä.
Terveydelliset syyt
Koiran vanhetessa ja sen aistien huonontuessa on luonnollista, että koira tukeutuu haukkumiseen. Jos koira ei näe eikä kuule yhtä hyvin kuin ennen, voi tämä muuttaa koiran käytöstä. Tässä tilanteessa eläin tarvitsee pääasiassa erityistä huolenpitoa, ja on tärkeää että koira tuntee olonsa turvalliseksi. Jos koirasi on vanha, muista olla ymmärtäväinen ja kärsivällinen, ja pidä mielessä että koira tarvitsee rakkautta, huolenpitoa ja kunnioitusta enemmän kuin koskaan.
Pelko
Traumaattiset kokemukset voivat helposti aiheuttaa koiralle pelkotiloja tiettyjä tilanteita, ihmisiä tai esineitä kohtaan. Jos koirasi liiallinen haukkuminen johtuu tästä, muista että koirasi haukkuu vain siksi, että se haluaa suojella itseään tilanteelta, jota se luulee vaaralliseksi.
Vinkkejä liiallisen haukkumisen hillitsemiseksi
Jos koirasi haukkuminen on liiallista, nämä vinkit voivat olla oivallinen apu tilanteen ratkaisemiseksi:
- Tärkeintä on luoda koiralle rauhallinen ja tasapainoinen ympäristö. Tämä ei tarkoita vain koiran kotia, vaan kaikkia ympäristöjä, joissa koira on. Silitys, hieronta ja makupalat ovat oivallisia apuja, jotta voisit rohkaista koiraa käyttäytymään hyvin.
- Jos rankaiset koiraa sen ylenpalttisesta haukkumisesta, pahennat tilannetta entisestään.
- Koirat, jotka osoittavat liiallista haukkumista, tarvisevat säännöllistä liikuntaa. Koiran tulisi saada kohtuullista liikuntaa säännöllisesti.
- Jos koirasi haukkuu kadulla ohikulkeville koirille, vältä hihnasta kiskomista. Se tekee tilanteesta koiralle entistä stressaavamman ja jännittymistä aiheuttavan. Olisi parempi, jos omistaja voisi jatkaa matkaa huomioimatta koiran käytöstä.
- Jotta koira voisi olla rauhallinen, tulisi sen omistajan käytöksen olla myös rauhallista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Martínez, I. N. (2016). La intervención asistida con perros y su aplicación de la atención a la diversidad en el ámbito educativo (Vol. 16). 3Ciencias.
- Elgier, Á. M., Jakovcevic, A., Mustaca, A. E., Bentosela, M., & Barrera, G. (2009). Problemas de comportamiento en los perros domésticos (canis familiaris): aportes de la psicología del aprendizaje. Revista de Psicología, 18(2), ág-123.
- Asociación Internacional de Consultores de Conducta Animal. (2019). Manual de Entrenamiento Canino. IAABC.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.