Kuinka opettaa koira tulemaan luokse käskystä?
Jokaisen omistajan on opetettava koira tulemaan luokse käskystä. Tämä paitsi tekee omistajan elämän helpommaksi, voi myös pelastaa niin koiran itsensä kuin sivullisetkin vaaratilanteessa. Osa koirista oppii taidon luonnollisesti ilman varsinaista kouluttamista, kun taas toisia lemmikkejä voi olla hyvin vaikea saada tulemaan luokse.
Jos oma lemmikkisi kuuluu niihin, joille tämän tärkeän käskyn hallinta tuottaa vaikeuksia, ota avuksi alla esittelemämme neuvot.
Miksi on tärkeää opettaa koira tulemaan luokse käskystä?
Kaikista käskyistä, jotka koira pystyy oppimaan, tärkein on luultavasti juuri tämä, eli omistajan luokse kutsusta tuleminen. Se ei ole hyödyksi ainoastaan silloin, kun on aika poistua koirapuistosta, vaan myös lemmikille mahdollisesti vaarallisissa tilanteissa. Koira saattaa esimerkiksi lähteä jahtaamaan jänistä tai oravaa ja suunnata ympäristöään huomioimatta autotielle. Tällöin omistajalla on oltava jokin tapa kiinnittää lemmikin huomio ja saada se palaamaan turvalliselle alueelle. Käsky on hyödyllinen myös esimerkiksi tilanteissa, jossa lähistöllä on muita – mahdollisesti aggressiivisia – koiria.
Näiden syiden vuoksi on tärkeää, että tämän käskyn opettamiseen panostetaan kunnolla. Pennut oppivat tunnetusti nopeasti, ja paras vaihtoehto onkin aina aloittaa koiran kouluttaminen jo varhaisessa vaiheessa sen elämää. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, mutta onneksi myös aikuiset yksilöt ovat koulutettavissa, sillä koira ei koskaan lakkaa oppimista.
Positiivisen vahvistamisen tärkeys
Positiivinen vahvistaminen on aina paras keino kouluttaa koiraa, eikä perustavanlaatuisten käskyjen – kuten luokse tulemisen – opettaminen ole poikkeus. Yksinkertaistettuna kyse on siitä, että koira yhdistää käskyn johonkin positiiviseen asiaan. Komennon seurausten tulee olla niin miellyttäviä, että koira lakkaa tekemästä sitä, mitä se kyseisellä hetkellä puuhaa, ja siirtyy välittömästi omistajansa luokse.
Posiivinen vahvistaminen on hyvin tärkeä osa käskyjen opettamista ja käyttöä, ja etenkin alussa koira tulee palkita joka kerta, kun se noudattaa ohjeita. Palkinto voi olla lelu tai silitys, mutta useimmille koirille paras motivaattori on ruoka. Esimerkiksi makkaranpalat tai koirien makupalat ovat hyvä vaihtoehto – kaikki riippuu lemmikin mieltymyksistä.
Koiraa ei tule nuhdella tai rangaista siitä, että se tekee jonkin asian väärin – virheiden tekeminen on normaali osa oppimista myös eläimillä. Koira ei osaa yhdistää toimintaansa ja rangaistusta, joten rankaiseminen ei opeta sille mitään. On siis tärkeä pysyä kärsivällisenä käskyjä harjoiteltaessa ja keskittyä niihin hetkiin, kun lemmikki toimii oikein ja noudattaa käskyjä.
Kuinka opettaa koira tulemaan luokse käskystä?
On tärkeää käyttää aina samaa käskyä, kun koiraa kutsutaan luokse. Tänne ja tule lienevät yleisimpiä tilanteessa käytettyjä komentoja, mutta myös jokin toinen sana toimii yhtä hyvin. Tärkeintä on, että koiraa ei hämmennetä. Jos omistaja käyttää joka kerta eri sanaa, eläin ei välttämättä ymmärrä, mitä siltä pyydetään. Tämä tarkoittaa, että jokaisen perheenjäsenen täytyy sitoutua käyttämään samaa komentoa.
Koiraa aletaan opettaa sanomalla käsky kerran – perään voi liittää eläimen nimen, jos tämä helpottaa koiran huomion kiinnittämistä. Koira ei aluksi ymmärrä, mitä siltä odotetaan, joten käskyä todennäköisesti joudutaan toistamaan monta kertaa.
Kun eläin lopulta saapuu luokse, sille annetaan palkinto välittömästi. Palkinnon antamisessa ei odoteta esimerkiksi koiran istuutumista, vaan eläimen on saatava palkkio heti, jotta se yhdistää luokse tulemisen sille mieluisaan palkintoon.
Seuraavia ohjeita noudattamalla koiraa voidaan opettaa tulemaan luokse käskystä.
Vaihe 1
Aloita prosessi kotona niin, että koira on hyvin lähellä sinua. Näin lemmikin on helpompi ymmärtää, mitä siltä pyydät, ja siten se myös aistii vähemmän häiriötekijöitä, jotka haittaavat opettamista.
- Sano valittu käskysana ja sen perään koiran nimi.
- Jos eläin ei kuuntele sinua, voit kokeilla herättää sen huomion äänillä tai liikkeillä.
- Kun koira siirtyy lähes kiinni sinuun, anna sille palkinto.
- Liiku muutama askel kauemmaksi koirasta ja toista komento.
Kun onnistuneita toistoja on takana tarpeeksi, koira alkaa ymmärtää, miten sen halutaan toimivan. Tässä vaiheessa voidaan edetä koulutuksen seuraavaan vaiheeseen.
Vaihe 2
Suorita tämäkin osuus kotona, mutta tässä vaiheessa tarvitset hiukan apua ystäviltä tai perheenjäseniltä. Istukaa isossa huoneessa ringissä tai levittäytykää ympäri huonetta. Ohjeista muita käskyn antamisessa ja pyydä heitä sitten kutsumaan koiraa luokse vuorotellen. Varmista, että koira tottelee jokaista käskyä. Muista myös seuraavat asiat:
- Käsky tulee sanoa vain kerran, ja tässä voidaan käyttää apuna muita sanoja, ääniä tai liikkeitä koiran huomion saamiseksi.
- Koiralle tulee antaa palkinto välittömästi sillä hetkellä, kun se tulee luokse kutsusta.
Kun toinen vaihe on suoritettu onnistuneesti, voidaan harjoittelua jatkaa ulkona. Vaikeustasoa tulee nostaa vähitellen.
Ulkona kouluttaminen kannattaa aloittaa paikassa, jossa ei ole runsaasti muita ihmisiä tai muita häiriötekijöitä. Aloita ottamalla koiraan vain vähän etäisyyttä ja kasvata välimatkaa pikkuhiljaa. Kun koira tulee luoksesi kutsusta myös ulkona, voit kokeilla käskyn antamista silloin, kun se leikkii toisen eläimen kanssa.
Muista, että ulkomaailma on täynnä koiraa kiinnostavia ärsykkeitä. Ole siis kärsivällinen, vaikka koiran olisi aluksi vaikea keskittyä. Tärkeää on se, että koira tulee luokse – ei se, että se tulee luokse nopeasti.
Olennaista on etenkin se, että vaikeusastetta nostetaan vähitellen, eikä koiralta pyydetä liikaa. Pyri vähitellen kokeilemaan uusia ympäristöjä ja haasteita. Opeta koiralle, että se saa aina palkinnon käskyn noudattamisesta, ja että näin komentoon vastaaminen kannattaa.
Mitä sitten, kun koira osaa jo tulla luokse käskystä?
Kun koira tottelee käskyä muiden ihmisten ja eläinten seurassa, se on sisäistänyt komennon hyvin. On kuitenkin tärkeää, että käskyn harjoittelemista ei koskaan lopeteta. Se, että koira osaa tulla käskystä luokse, on yksi niistä avainasioista, jotka tekevät eläimen kanssa elämisen helpommaksi, mutta lisäksi tämä taito on äärimmäisen tärkeä koiran oman turvallisuuden kannalta. Kyseessä on myös helppo käsky niin opettamisen kuin harjoittelunkin kannalta, joten sen toistamista ei kannata koskaan lopettaa.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.