Koiran rauhoittaminen ulkoilun aikana

Tietyt koiran kouluttamiseen liittyvät perusasiat on tärkeä ottaa vakavasti. Näitä ovat esimerkiksi hyvä sosiaalistaminen pentuiässä ja sen varmistaminen, että lemmikki osaa käyttäytyä hyvin ulkoilujen aikana sekä oman että muiden turvallisuuden ja viihtyvyyden takaamiseksi.
Koiran rauhoittaminen ulkoilun aikana
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lähes jokainen koira rakastaa kävelylle lähtemistä, ja ulkoiluhetket ovat yleensä yksiä lemmikin päivän kohokohdista. Koira jaksaa innostua ulos lähtemisestä kerta toisensa jälkeen. Moni koira kuitenkin muuttuu hyperaktiiviseksi ulos päästyään tai jo siinä vaiheessa, kun se ymmärtää kävelylenkille lähdön olevan lähellä. Toisin kuin moni ajattelee, tämä ei ole hyvä asia.

Jos olet hankkinut itsellesi pennun aikuisen koiran sijaan, voit olla koulutuksen suhteen huoletta siinä mielessä, että se onnistuu helpommin pennun kuin aikuisen koiran kohdalla. Tänään jaamme neuvoja sitä varten, että koiran rauhoittaminen ulkoilun aikana onnistuisi jokaiselta omistajalta tehokkaasti. Näin ulkoilu on mukavaa ja turvallista molemmille osapuolille.

Miksi koiran rauhoittaminen ulkoiltaessa on niin tärkeää?

Vaikka koira pystyisikin kävelemään ja juoksemaan ilman ongelmia, sen tarvitsee myös oppia, miten kävellään tottelevaisesti ja rauhallisesti omistajan kanssa. Jos koirasi vetää kovin paljon hihnastaan, se saattaa loukata itsensä tai sitten saatat itse saada vahinkoa. Jos koirasi ei pysty pysymään rauhallisena tai se jahtaa pieniä eläimiä, tuloksena voi olla onnettomuus.

Parasta olisi tämän pulman ratkaisemiseksi yrittää kouluttaa koiraa silloin, kun se on vielä pentu. Ensimmäisinä kuukausina koiralla on paljon helpommin muokattavissa oleva persoonallisuus kuin myöhemmin, ja tässä vaiheessa elämäänsä koiralle muodostuu käytöksen perusta. Siksi pentuaika on juuri oikea hetki aloittaa koulutus ja koiran sosiaalistaminen.

Pentu on kuitenkin vasta kehittymässä, ja sen vastustuskyvyn järjestelmä ei ole vielä kovin vahva. Siksi ensimmäiset kävelyt koiran kanssa tulee tehdä kodin ulkopuolella vasta sitten, kun koira on saanut ensimmäiset rokotteet ja madotuksen.

Tästä huolimatta pennun koulutuksen tulisi alkaa jo eläimen saavuttua uuteen kotiin. Et tässä vaiheessa pysty viemään koiraa vielä kävelylle tai opettamaan sille perustason tottelevaisuutta, mutta voit kuitenkin opettaa lemmikillesi kotona vallitsevat säännöt. On myös hyvä idea antaa koiralle hyviä stimuloivia harjoitteita, jotta se voisi kehittyä paremmin sekä fyysisesti, kognitiivisesti että tunnetasolla.

Koiran rauhoittaminen ulkoilun aikana

Koiran rauhoittaminen ulkoilun aikana

Ennen kuin lähdet koirasi kanssa ensimmäistä kertaa liikkumaan ulos, on tärkeää varmistaa, että sinulla on kaikki ulkoilutukseen tarvittavat ja koiralle tarkoitetut varusteet. Nykyisin lemmikkitarvikkeisiin erikoistuneissa liikkeissä on monen tyyppisiä hihnoja, pantoja ja haarniskamallisia valjaita, ja omistajan täytyy selvittää, mitkä tuotteet ovat omalle koiralle kaikkein sopivimmat.

Hyvien valjaiden käyttö on paras valinta pennulle, sillä näin estetään eläimen kaulan vahingoittuminen sekä ongelmat hengityksessä, joita voi syntyä pannan käytön seuraksena.

Älä innosta koiraa ennen ulkoilua

Jos haluat pentusi pysyvän rauhallisena kävelytyksen ajan, sinun tulee olla tekemättä asioita, joista se innostuu runsaasti, silloinkin kun olette vielä kotona. Koira on erittäin älykäs olento, ja se pystyy yhdistämään tavat, sanat ja äänet siihen, että nyt ollaan lähdössä kävelylle. Moni koira esimerkiksi yhdistää sanat “tule, mennään” – tai jopa sen, että omistaja vaihtaa vaatteita – ulos lähtemiseen.

Monen ihmisen mielestä on todella hassua ja mukavaa, että koira innostuu lähes hyperaktiiviseen tilaan, kun ollaan lähdössä kävelylle. Nauraminen, käsien taputtaminen tai muu koiran tämän tyyppisen reagoinnin palkitseminen tulee luomaan eläimessä negatiivisen käytöksen vahvistumista. Näin saat siis aikaan sen, että on entistä todennäköisempää, että lemmikkisi innostuu jatkuvasti liikaa, kun on aika lähteä kävelylle.

Kun kutsut koiraasi siinä tarkoituksessa, että haluat viestiä “nyt mennään kävelylle”, käyttäydy rauhallisesti ja yksinkertaisella tavalla, kun sanot sen nimen. Kun koira tulee luoksesi, käske sitä istumaan, ja laita panta ja hihna kiinni rauhallisesti. Muista, että mitä enemmän kaikenlaista ääntä päästät tällöin, sitä varmemmin koirasi tulee olemaan hyvin rauhaton ulos lähdettäessä.

Hallitse myös omaa kävelyäsi

Kun viet lemmikkisi kävelylle, sinun täytyy olla täydellisesti keskittynyt koiraasi. Jos stressi, paineen alla oleminen tai hermostuneisuus vaikuttavat sinun käytökseesi, koirasi tulee kyllä huomaamaan tämän, ja se tulee luultavasti käyttäytymään itse saman tyyppisesti, kun olette ulkona.

Koiran rauhoittaminen ulkoilun aikana

Jos et halua, että koira juoksee tai vetää hihnastaan jatkuvasti, sinun täytyy hallita sitä, miten itse kävelet lemmikkisi vierellä. Vältä siis sitä, että vedät hihnasta, anna koirasi tervehtiä muita koiria, ja anna sen esimerkiksi haistella puita matkanne varrella. Sinun tarvitsee olla kävelytyksen aikana kärsivällinen, ja anna koiran tutustua ympäristöönsä ja käydä tarpeillaan silloin ja niin pitkään kuin se itse haluaa.

Kävelytä koiraasi rauhallisesti, itsevarmasti ja rentoutuneena. Jos et käyttäydy näin, tulet välittämään koiraasi sellaista energiaa, joka kertoo sille kiireestä tai hermostuneisuudesta. Jos koira taas aistii itsevarmuutesi, se tulee kävelemään rauhallisesti.

Älä käytä kuristavaa pantaa

Kuristusketjut eivät ole hyödyksi koiran kouluttamisessa käyttäytymään rauhallisesti ja tottelevaisesti kävelyillä. Ainoa asia, jonka ne saavat aikaan, on koiran satuttaminen ja samalla eläimen terveyden asettaminen vaaraan.

Palkitse koira positiivisesta käytöksestä

Hyvin ulkona kävelemään oppiminen on osa koiran koulutusta, ja lisäksi on tärkeää palkita koiraa sen oppiessa. Kun käytät apuna positiivista vahvistamista, pystyt edistämään hyvällä tavalla sitä, että koiralle syntyy toivottuja tapoja. jNäin on myös todennäköisempää että eläimen kognitiiviset taidot kehittyvät.

Koiran sosiaalistamisen merkitys

Jos koiraa ei ole sosiaalistettu kunnolla, se saattaa reagoida liian voimakkaasti nähdessään muita koiria, kissoja tai muita eläimiä. Jos haluat estää sen, että koirasi vauhkoontuu aina ulkona ollessanne, sinun tarvitsee aloittaa koiran sosiaalistaminen jo sen ollessa vielä pentu.

Sosiaalistamisesta puhutaan paljon, ja se onkin äärimmäisen tärkeä asia koiralle, sillä tämän prosessin aikana eläin oppii, miten ollaan hyvällä tavalla vuorovaikutuksessa muiden koirien kanssa tai esimerkiksi kissojen. Sen kautta lemmikkisi myös pystyy tottumaan oman reviirin jakamiseen muiden koirien kanssa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.