Logo image
Logo image

Koiran rankaiseminen ja positiivinen vahvistaminen

2 minuuttia
Koiran rankaiseminen ja positiivinen vahvistaminen
Viimeisin päivitys: 13 maaliskuuta, 2021

Tutkimuksissa on osoitettu, että positiivinen vahvistaminen toimii paitsi ihmisillä, myös koirilla. Se tarkoittaa koiran motivoimista ja kannustinten asettamista.

Vältettävät rankaisemisen muodot

On olemassa negatiivisia rangaistusmuotoja, joita tulee karttaa kaikin tavoin. Ensinnäkään ne eivät saa koiraa käyttäytymään halutulla tavalla, mutta ne voivat myös vahingoittaa eläimen fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

  • Fyysinen rangaistus. Fyysinen rankaiseminen on pahoinpitelyn muoto, jolla ei saavuteta muuta kuin haittaa koiralle. Koira myös tottuu tämän tyyppisen rankaisemiseen ja ymmärtää jokaisella kerralla huonommin, mistä sitä rangaistaan.
  • Verbaalinen rangaistus. Huutaminen ei saa koiraa tottelemaan. Koira ei puhu ihmisten kieltä, eikä se käyttäydy paremmin, vaikka sille huudettaisiin kuinka kovaa.
  • Aresti. Koiran lukitseminen pieneen tilaan sen tehdessä jotakin väärin ei paranna tilannetta. Eläin ei ymmärrä, miksi sitä kohdellaan näin, ja se itkee ahdistuksen ja huolen kasvaessa. Vaikutus on sama kuin silloin, kun koira jätetään yksin pihalle; se tuntee olevansa ansassa.
Some figure

Negatiivinen rankaiseminen ei tuo mukanaan mitään positiivista. Koira voi jopa tottua siihen, uskoen sen olevan normaali tapa elää, eikä näin opi mitään. Tällainen rankaiseminen myös rikkoo koiran ja omistajan välisen luottamuksen, kun koira liittää omistajan läsnäolon negatiiviseen. On kuitenkin olemassa toisen tyyppinen ”rangaistuskeino”, joka opettaa koiralle asioita, joita se ei tule koskaan unohtamaan.

Positiivinen vahvistaminen on täydellinen rangaistus

Eräs äiti kehitti aikoinaan “vihreäksi kynäksi” kutsutun metodin. Hän oli kyllästynyt siihen, ettei punakynän käyttäminen saanut tytärtä tekemään vähemmän virheitä, joten hän esitteli vihreän kynän, jota käytettiin tyttären onnistuessa tehtävissään. Mitä enemmän vihreitä merkintöjä kertyi, sen paremmin tytär suoriutui jatkossa. Metodia kutsutaan positiiviseksi vahvistamiseksi, jossa palkitaan oikein tekemisestä, virheistä rankaisemisen sijaan.

Kun esimerkiksi alat opettaa koirallesi tule-käskyä, ja eläin saapuu ensimmäisellä kerralla kymmenestä luoksesi, ja suutut niillä yhdeksällä kerralla, jolloin se ei tule luoksesi, ei koira näe tottelemisessa mitään järkeä. Jos taas palkitset koiran sen onnistuessa, vaikka tätä tapahtuisikin harvoin, kannustat lemmikkiäsi tottelevaisuuteen.

Some figure

On hetkiä, jolloin koiraa joutuu torumaan, mutta siihenkin on oikeita ja vääriä tapoja. Toruminen tulisi tehdä suullisesti hyvin jämäkästi, mutta ilman ankaraa äänensävyä. Samalla tulee katsoa koiraa silmiin ja pitää eläintä lähellä niin, ettei se pääse poistumaan tilanteesta. Älä pitkitä tilannetta, vaan hoida toruminen nopeasti.

Aloita ajoissa ja pysy positiivisena

Jos koiran halutaan käyttäytyvän mallikkaasti koko sen elämän ajan, on sen kouluttaminen tärkeää aloittaa jo ensimmäisten elinkuukausien aikana. Koiran johdonmukainen, määrätietoinen ja kärsivällinen kouluttaminen on eläimelle hyväksi, ja sillä vältetään rankaiseminen tulevaisuudessa.

On olemassa erilaisia myyttejä siitä, kuinka opettaa koira olemaan tuhoamatta tavaroita tai pissaamatta sisään, mutta on hyvä muistaa, että mikään eläintä pelottava käytös ei saa lemmikkiä käyttäytymään paremmin tai rakastamaan omistajaansa enemmän – asia on itse asiassa täysin päinvastoin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Using Punishment Effectively, VCA Animal Hospitals. Recogido a 25 de enero de 2022 en https://vcahospitals.com/know-your-pet/using-punishment-effectively#:~:text=Do%20not%20get%20your%20pet,a%20mess%20on%20the%20floor.
  • Understanding How Dogs Learn: The Basics of Learning Theory, Pawgress.dog. Recogido a 25 de enero de 2022 en https://www.pawgress.dog/post/understanding-how-dogs-learn-the-basics-of-learning-theory

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.