Logo image
Logo image

Koiran opettaminen kävelemään hihnassa 8 askeleen kautta

3 minuuttia
Koiran opettaminen kävelemään hihnassa 8 askeleen kautta
Viimeisin päivitys: 03 lokakuuta, 2021

Vaikka koiran opettaminen kävelemään hihnassa onkin helpointa koiran ollessa pentu, ei mikään estä kouluttamasta myös aikuista lemmikkiä. Joka tapauksessa tärkeintä on pysyä kärsivällisenä ja olla luovuttamatta, vaikka koulutus ei tuntuisi etenevän. Onnistunut koulutus riippuu enemmän omistajan pitkäjänteisyydestä kuin eläimen kyvyistä.

Koiran opettaminen kävelemään hihnassa

Koiran opettaminen kävelemään hihnassa voi viedä aikaa, mutta on tärkeää, että harjoittelua jatketaan päivittäin, kunnes lemmikki oppii käyttäytymään toivotusti. Jos koiran kanssa harjoitellaan vain kerran viikossa, eläin on saattanut oppitunnin alkaessa jo unohtaa edellisen harjoituskerran opit.

Koiran opettaminen kävelemään hihnassa on helpompaa, kun seuraat alla olevia kahdeksaa vinkkiä.

1. Valitse välineet

Tähän perustavanlaatuiseen tehtävään tulee suhtautua vakavasti. Harjoittelu kannattaa aloittaa litteän ja kevyen kaulapannan ja kevyen talutushihnan avulla. Näin eläin tottuu siihen, että sen kaulanympärillä on jotain. Pantaa ei tule kiristää liikaa, vaan pannan ja kaulan väliin tulee mahtua kaksi ihmisen sormea.

2. Pue koiralle panta

Koiran on hyvä tottua pitämään pantaa myös kotona, eikä ainoastaan ulkoillessa. Koira saattaa aluksi pyrkiä irrottamaan pannan. Jos se onnistuu yrityksissään, pue panta uudestaan. Eläin voi yrittää näykkiä sinua tai sätkiä irti otteestasi, mutta se tottuu pannan pukemiseen ja käyttämiseen ennen pitkää.

3. Esittele talutushihna koiralle

Samalla tavoin kuin pantaan, koiran täytyy tottua myös talutushihnaan, jota se tulee käyttämään ainoastaan ulkoiltaessa. Anna koiran haistella uutta esinettä ja leikkiä sillä hetken aikaa. Jonkin ajan kuluttua voit kiinnittää hihnan pantaan.

4. Opeta koiraa rauhallisessa ympäristössä

Opettaaksesi koiraa kävelemään hihnassa, pyri valitsemaan mahdollisimman rauhallinen kellonaika tai paikka, jossa ei muita eläimiä, lapsia tai suuria määriä ihmisiä. Eläimen tulee kiinnittää huomiota sinuun ja ohjeisiisi, eikä ympäröivään elämään.

Koira voi myös hermostua, jos ympärillä tapahtuu liikaa asioita. Rauhallinen ympäristö auttaa myös sinua pysymään rauhallisena, ja mielialasi välittyy ja tarttuu myös lemmikkiin.

Some figure

5. Ota mukaan herkkuja

Päätä, millaista palkitsemiskäytäntöä haluat käyttää oman koirasi kanssa. Voit hankkia pieniä herkkuja tai ottaa kävelylenkille mukaan ruokaa pienessä pussissa. Koiralle voidaan antaa jopa pieniä paloja makkaraa tai juustoa, kunhan eläinlääkäri on hyväksynyt niiden käytön. Tärkeintä on, että kyseessä on makupala, joita koira voi syödä kävellessään, jolloin mikään ei häiritse harjoittelua.

6. Korjaa huono käytös

Siinä, missä koira täytyy palkita sen käyttäytyessä hyvin, sille täytyy kertoa myös, jos se käyttäytyy väärin. Koiralle ei saa huutaa, eikä sitä saa rangaista fyysisesti. On olemassa rauhallisempia ja toimivampia tapoja korjata eläimen käytöstä.

Jos koira vetää hihnassa, pysähdy, jotta eläin oppii, että vetipä se miten paljon tahansa, se ei pääse eteenpäin. Mikäli koira käy istumaan tai makaamaan tai kieltäytyy kävelemästä, siirry muutaman askeleen päähän eläimestä ja kutsu sitä makupalaa tarjoten.

7. Hallitse tilannetta

Omistajan tulee olla aina tilanteen herra, etenkin, kun koira viedään kävelylle vilkkaalle alueelle, missä mitä tahansa voi tapahtua. Pyri kävelemään hieman koiran edellä, jotta eläin ymmärtää sinun olevan lauman johtaja.

Tämän lisäksi kiinnitä huomiota koiran käytökseen, kun lähettyvillä on muita koiria. Älä muuta omaa asennettasi tai hermostu, sillä koira huomaa mielialanmuutoksesi välittömästi. Pysymällä rauhallisena, lemmikki tietää, ettei sen tarvitse huolehtia tai olla varuillaan.

8. Jatka harjoittelua

Kun koira on oppinut kävelemään hihnassa, sen aktiivista kävelyttämistä tulee jatkaa. Koira on hyvä viedä ulkoilemaan useamman kerran päivässä, eikä riitä että eläin saa tehdä tarpeensa, vaan sen täytyy saada liikkua ja tutkia ympäristöään. Tämä paitsi tarjoaa liikuntaa, auttaa myös koiraa muistamaan sille opetetut tavat.

Pääkuvan lähde: Carlos Varela

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.