Logo image
Logo image

Koiran kouluttaminen sen eri ikävaiheissa

3 minuuttia
Koiran kouluttaminen sen eri ikävaiheissa
Viimeisin päivitys: 12 marraskuuta, 2018

Jokaisen koiran hankkivan toiveena on tietysti yksilö, joka osaa luonnostaan tehdä tarpeensa oikeaan paikkaan, tietää nimensä kutsuttaessa, ei vedä hihnasta ja antaa tassua pyydettäessä. Lista jatkuu, sillä usein ihmiset haluavat koiraltaan paljon. Joissain tapauksissa koiran kouluttaminen voidaan viedä liian pitkälle.

Joskus tämä pakkomielle aiheuttaa koiran uupumisen, kun sille halutaan opettaa liian monta asiaa samaan aikaan – omistajan ajatuksena on, että mitä aikaisemmin koira oppii, sen parempi.

On kuitenkin tärkeä muistaa, että koiranpentu on kuin pieni lapsi. Et voi opettaa lasta esimerkiksi puhumaan ennen kuin hän on siihen valmis. Samoin koiranpennun täytyy saada oppia omassa tahdissaan. Kuinka sitten pystyt päättelemään, mikä on oikea hetki minkäkin asian opettamiselle? Jaamme perusneuvot tässä artikkelissa, joten jatka lukemista!

Koiran kouluttaminen sen eri ikävaiheissa

Some figure

Seuraavassa käymme läpi koiran kouluttamisen eri vaiheet pentuiästä vanhuuteen.

Vastasyntynyt koiranpentu

Vaikka moni uskookin, että tulisi odottaa pitkään ennen kuin koiraa voidaan alkaa kouluttaa, tämä ei ole totta. Itse asiassa on parasta aloittaa tiettyjen asioiden opettaminen juuri pentuvaiheessaPennulle ei tietenkään tule opettaa tassun antamista tai muita vaikeita komentoja, mutta on tiettyjä asioita, jotka kannattaa esitellä koiralle jo sen ollessa pentu.

Seuraavat pienet asiat tekevät koiran kanssa elämisestä helpompaa. Ne myös saavat pennun tutustumaan oppimisen ja tottelemisen maailmaan. Kyseiset asiat ovat tarpeiden tekeminen yhteen paikkaan, kotona yksin oleminen ilman tavaroiden tuhoamista, puremisen lopettaminen ja ihmisten tavaroiden kunnioittaminen.

Kolmen kuukauden ikä

Tässä vaiheessa suositellaan aloitettavan kaduilla kävelyillä käyminen. Siksi olisi hyvä, että ennen tätä ikää koira olisi oppinut tulemaan luoksesi kutsusta. Koira kannattaa opettaa olemaan rauhallinen ja kävelemään rinnallasi – ei edessä, eikä takana.

Lisäksi tulee ottaa huomioon, että koiran tulisi tuntea olonsa mukavaksi talutushihnassa ennen kuin se viedään kunnon kävelylle. Muussa tapauksessa koira voi yrittää päästä irti hihnasta tai kieltäytyä kävelemästä – pahimmillaan koira saa itsensä vapaaksi, karkaa ja joutuu onnettomuuteen. Miten hihnassa kävelemistä sitten opetetaan koiralle?

Pue koiralle kotona panta tai valjaat ja talutushihna, vaikka ette olisikaan juuri lähdössä kävelylle. Pentuikäisellä koiralla suositellaan käytettävän tukevampia valjaita kaulapannan sijaan, jotta koira ei vedä liikaa ja vahingoita niskaansa. Voit laittaa hihnan kiinni jo kotona, jotta koira tottuu siihen, eikä sitten ulos lähdettäessä koe tilannetta ongelmalliseksi.

6-8 kuukauden ikä

Tässä iässä koiran aivot ovat jo hyvin kehittyneet, ja eläin ymmärtää kaiken tyyppisiä ohjeita. Tämä on ihanteellinen hetki aloittaa kaikkien niiden monimutkaisempien asioiden opettaminen, joita haluat koiran ymmärtävän.

Voit esimerkiksi aloittaa tassun antamisen, istumisen tai paikallaan pysymisen opettamisen. Voit kouluttaa koiraasi vaikkapa noutamaan tai pudottamaan esineen. Paras tapa koiran kouluttamiseen on käyttää positiivista vahvistamista ja huolehtia kärsivällisenä pysymisestä.

Muutamia vinkkejä koiran kouluttamiseen

Kuten opettamisessa aina, myös koiran kouluttamisessa on omat vaiheensa ja tiettyjä asioita, jotka tulisi pitää aina mielessä.

Some figure
  • Käytä aina positiivista vahvistamista, sillä jos kärsivällisyyden puute saa sinut huutamaan koirallesi, eläin ei opi, ja alkaa pahimmassa tapauksessa pelätä sinua. Mikä tahansa saavutus – pieni tai suuri – saadaan aikaan rakkaudella, sinnikkyydellä ja kiintymyksen osoittamisella. Ja tietysti koiraa tulee myös palkita!
  • Älä kouluta koiraa liian kauan. Koirien keskittymiskyky on yleensä huono, mikä tarkoittaa, että on parempi kouluttaa eläintä usealla kerralla ja vain muutama minuutti kerrallaan – ei siis esimerkiksi kokonaista tuntia kerrallaan.
  • Ole positiivinen. Jos koirasi ei opi, tämä ei ole sen, vaan sinun syytä. Tällöin et tee kaikkea oikein, ja sinun tulee selvittää, mikä virheesi on – ajattelemalla kuin koira. Aseta siis itsesi koirasi asemaan ja mieti, mitä eläin ajattelee. Pystyt näin ymmärtämään, mitkä koiran tarpeet ovat, ja mitä se on jäänyt vaille.

Ennen kaikkea muista kouluttaa koiraasi sen ikä huomioon ottaen. Älä etene liian nopeasti tai liian hitaasti. Jokaiselle edistysaskeleelle on sopiva aikansa.

Muista, että et saa mitään hyvää aikaan torumisella tai huutamisella. Tarvitset runsaasti rakkautta, kärsivällisyyttä, ja sinnikkyyttä. Nämä ominaisuudet yhdistettyinä positiiviseen vahvistamiseen toimivat aina.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.