Koiran karkailun estäminen

· 8.3.2019
Koiran karkailu on hyvin stressaavaa monestakin syystä, ennen kaikkea siksi, että eläin voi vahingoittua karkureissunsa aikana. Tätä huonoa tapaa voidaan ehkäistä monella tavalla.

Lemmikki voi yrittää lähteä omille teilleen monestakin syystä, mutta koiran karkailun estäminen onnistuu koulutuksen avulla. Tänään kerromme muutamia vinkkejä koiran kouluttamiseksi niin, että se ei karkaile kotoa.

Koiran karkailun estäminen

Yksin vapaana kulkeminen on vakava uhka koiran terveydelle ja hyvinvoinnille. Karatessaan koira altistuu onnettomuuksille, useille mikrobeille ja varkauksille.

Positiivista vahvistamista, ei väkivaltaa

Jotkut asiat koirassasi voivat ärsyttää sinua, mutta älä koskaan käytä väkivaltaa keinona lemmikin käytösongelmien ratkaisemiseksi. Tällä tavoin aiheutat koiralle pelkoa ja traumoja ja saatat saada sen reagoimaan aggressiivisesti.

On myös tärkeä ymmärtää, että omistajan aggressiivisuus voi saada koiran pakenemaan, sillä se tuntee olonsa pelokkaaksi, turvattomaksi ja ei-toivotuksi kotonaan.

Koiran karkailun estäminen

Paras tapa kouluttaa koiraa, on käyttää positiivista vahvistamista. Hyvästä käytöksestä palkitseminen on tärkeässä roolissa koiran kognitiivisen toiminnan stimuloinnin ja itseluottamuksen vahvistamisen kannalta. Koira, joka tuntee omistajansa huomion ja rakkauden, karkaa vain harvoin pelon tai epävarmuuden vuoksi.

Koiran nimen yhdistäminen positiivisiin asioihin

Jos käytät koirasi nimeä moittiaksesi sitä tai kun olet vihainen, eläin tulee yhdistämään nimensä negatiivisiin asioihin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun ei tulisi kouluttaa koiraasi tai asettaa sille rajoja.

Valitse perinteinen ”ei” osoittaaksesi sopimatonta käytöstä koirallasi. Käytä sen nimeä vain palkintojen antamisessa, leikkimisessä ja silityksessä.

Näin koira vastaa kutsuusi useammin sekä kuuntelee sinua, jos se yrittää karata. Jos se yhdistää nimensä vihaasi tai rangaistukseen, se ei luultavasti tule kotiin nimensä kuullessaan. Tämä on ensimmäinen askel myönteisen vahvistuksen käyttämiseksi koiran koulutuksessa sekä yksi tärkeimmistä tavoista estää koiraa karkaamasta.

Tarkkuus sanattoman viestinnän kanssa

Koirat ovat hyvin herkkiä, ja ne aistivat muutoksia tarkasti sekä äänensävyssäsi että kehonkielessäsi. Siksi koira pystyy aistimaan muutoksia mielialassasi ja tunteissasi.

Jos koirasi yrittää karata, sinun tulee olla tarkkana oman kehonkielesi kanssa, kuten myös äänensävyn. Näinä hetkinä on parasta kyykistyä maahan ja kutsua koiraa rauhallisesti, mutta jämäkästi. ”Suunnitelma B” on juosta toiseen suuntaan, aivan kuin kutsuisit eläintä leikkimään tai lähtemään seikkailulle kanssasi.

Rakkaus, hallinta ja perheen osallistaminen

Koira, joka tuntee olevansa perheensä rakastama ja osa kotia, ei tunne tarvetta karata huonojen kokemusten vuoksi. Jos taas eläin altistuu väkivallalle, yksinäisyydelle tai omistajiensa välinpitämättömyydelle, se tulee karkaamaan paremman elämän toivossa.

Runsas liikunta

Koirat, jotka viettävät paljon aikaa istuma-asennossa tai ovat aina sisällä, saattavat karata tunteakseen itsensä vapaaksi ja pystyäkseen juoksemaan ja leikkimään. Siksi runsas liikunta on tärkeää, jos haluat kouluttaa koiraasi olemaan karkaamatta kotoa.
Koiran karkailun estäminen
Eräs loistava vinkki on tämä: hyödynnä pennun ensimmäiset kävelylenkit leikkimällä ”piilosta”. Alussa voit antaa koiran olla vapaana ja piiloutua puun taakse. Kutsu koiraa, kunnes se löytää sinut.

Jotta voisit vahvistaa hyvää käytöstä, on tärkeää antaa koiralle herkkuja, kehuja, taputuksia ja leikkiä. Näin eläin yhdistää sinun menettämisen näkökentästään tarpeeseen löytää sinut.

Sterilointi tai kastrointi

Seksuaalisten halujen tyydyttäminen on yksi pääsyistä siihen, että koira karkaa, etenkin seksuaalisesti aktiivisia uroksia koskien. Moni koira karkaa tyydyttääkseen sukupuoliviettiään.

Näissä tilanteissa leikkauttaminen on yksi tehokkaimmista menetelmistä koiran karkailun estämiseksi. Useimmat koirat ovat jälkeenpäin rauhallisempia, ja niiden seksuaalinen halukkuus vähentyy.

Sukupuolielinten poistaminen ei kuitenkaan poista koiran seksuaalista halua. Se voi karata etsimään tyydytystä tai muita asioita, joten leikkauttaminen ei tarkoita sitä, että koiraa ei tarvitsisi ollenkaan kouluttaa olemaan karkailematta kotoa.