Logo image
Logo image

5 vinkkiä, joiden avulla koira tulee luokse kutsusta

2 minuuttia
5 vinkkiä, joiden avulla koira tulee luokse kutsusta
Viimeisin päivitys: 26 lokakuuta, 2018

Huolimatta kaikesta koiran koulutuksen eteen näkemästäsi vaivasta, lemmikkisi saattaa jättää tottelematta, kun kutsut sitä. Näin tapahtuu yleensä kodin ulkopuolella, missä eläintä on vaikeampi kontrolloida. Älä huolestu, sillä ongelmaan on ratkaisu. Tässä artikkelissa esittelemme viisi vinkkiä, joiden avulla koira tulee luokse kutsusta.

Vinkkejä, joiden avulla koira tulee luokse kutsusta

Some figure

Positiivinen vahvistaminen on aina paras keino kouluttaa koiraa, eikä perustavanlaatuisten käskyjen – kuten luokse tulemisen – opettaminen ole poikkeus. Pidä kuitenkin mielessäsi, että koira ei välttämättä noudata käskyäsi jokaisella kerralla, ainakaan aluksi.

1. Luokse kutsuminen tulee yhdistää positiiviseen

Jos koira yhdistää kutsumisen ulkoilun loppumiseen tai lääkkeen ottamiseen, se tuskin tottelee komentoasi. Tämän vuoksi luokse kutsuminen onkin tärkeä yhdistää positiivisiin asioihin. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi:

Kun olet koiran kanssa puistossa, älä kutsu sitä ainoastaan, kun on aika lähteä kotiin. Kutsu koiraa muutaman kerran puistossa oleilun aikana ja anna hyvästä käytöksestä palkinnoksi herkkuja. Tämän jälkeen anna koiran jatkaa leikkimistä tai ympäristön tutkimista.

Älä huolestu, vaikka koira ei tottelisi sinua runsaasta kouluttamisesta huolimatta. Tänään esittelemme vinkkejä, joiden avulla koira tulee luokse kutsusta.

2. Älä kutsu koiraa, jos tiedät, että se ei tule tottelemaan

Ennen kuin kutsut koiraa, tarkista, mitä eläin on tekemässä. Jos huomaat koiran touhujen olevan kiinnostavampia kuin käskysi totteleminen, odota parempaa hetkeä kutsuaksesi se luoksesi.

Jos koirasi pitää hauskaa leikkien lajitovereidensa kanssa, pyörien maassa tai seuraten havaitsemaansa hajujälkeä, se tuskin tulee kiinnittämään sinuun huomiota. Odota siis, että koira rauhoittuu ja lopettaa sen hetkisen aktiviteettinsa, ja kutsu eläintä vasta tässä vaiheessa.

3. Älä suutu, jos koira ei tule luoksesi välittömästi

Älä suutu tai rankaise koiraa, vaikka se ei saapuisikaan luoksesi, kun kutsut sitä. Sen sijaan palkitse lemmikki siinä vaiheessa, kun se viimein tulee luoksesi – olitpa käskenyt sitä tai et.

Jos nuhtelet koiraa, eläin yhdistää komennon negatiiviseen, eikä opi tottelemaan käskyä. Paras tapa on tervehtiä koiraa samalla tavoin kuin se tervehtii sinua. Vaikka koira olisi ollut poissa viereltäsi vain muutaman minuutin, näytä sille, kuinka iloinen olet siitä, että näet sen jälleen.

4. Älä hermostu kutsuessasi koiraa

Älä koskaan hermostu tai käytä vihaista ääntä varoittaessasi lemmikkiäsi vaarasta, oli kyse sitten liian kauas juoksemisesta tai tien lähellä kulkemisesta. Pyri aina käyttämään ystävällistä äänensävyä kutsuessasi koiraa – vaikka todellisuudessa panikoisit tai säikähtäisit. Jos koira kokee sinun olevan hermostunut tai vihainen, se saattaa säikähtää ja juosta entistä kauemmaksi.

Älä myöskään juokse koiraa kohti, sillä myös tämä voi saada eläimen karkaamaan. Jos sen sijaan juokset vastakkaiseen suuntaan, lemmikkisi saattaa lähteä jahtaamaan sinua.

5. Käytä aina samaa komentoa kutsuessasi koiraa

Some figure

Käytä aina samaa käskyä kutsuessasi koiraa luoksesi. ”Tänne” on yleisin tilanteessa käytetty komento, mutta myös jokin toinen sana voi toimia yhtä hyvin.

Tärkeintä on, että et hämmennä nelijalkaista ystävääsi. Jos käytät joka kerta eri sanaa, eläin ei välttämättä ymmärrä, mitä pyydät siltä. Tämä saattaa selittää, miksi koira ei ole totellut sinua tähän asti.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.