Kissan naksutinkoulutus

Kissan naksutinkoulutus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2021

Koiraa on perinteisesti pidetty kissaa oppimiskykyisempänä eläimenä, ja vaikka näin olisikin, se ei tarkoita, etteikö myös kissa oppisi asioita. Kissa kuitenkin on koiraa itsenäisempi eläin, jonka luonnolliset vietit ajavat sitä tekemään sen, mitä se itse haluaa, sen sijaan, että se toimisi muiden pyytämällä tavalla. Naksutinkoulutus on tuttu metodi monille koiranomistajille, mutta sitä voidaan hyödyntää myös kissan kouluttamisessa.

Kissan naksutinkoulutus

Naksutinkoulutuksen on tarkoitus muokata kissan käytöstä, eikä rankaiseminen kuuluu siihen missään muodossa. Samoin vältetään houkuttelua, pakottamista ja negatiivista vahvistamista. Naksutinkoulutus on koulutusmetodi, joka on nimetty koulutusvälineenä käytettävän naksuttimen mukaan. Se on pieni muovinen laatikko, josta kuuluu naksahtava ääni, kun sitä painetaan.

Kissan naksutinkoulutus

Naksutinkoulutus onnistuu kuitenkin myös ilman naksutinta. Tärkeintä on menetelmän ideologia, joka perustuu ehdollistamiseen, positiiviseen vahvistamiseen, negatiivisen rankaisun hyödyntämiseen ja käytöksen täsmälliseen merkitsemiseen.

Naksutinkoulutus perustuu siihen, että kissa ehdollistetaan tiettyyn signaaliin, tässä tapauksessa naksautukseen. Eläin oppii yhdistämään tämän ärsykkeen johonkin positiiviseen asiaan, kuten ruokaan. Kissa siis oppii, että naksaus on merkki siitä, että se on tehnyt jotain oikein ja että naksausta seuraa aina palkkio.

Omistaja tai muu koulutuksesta vastaava henkilö puolestaan niin sanotusti merkkaa toivottua käytöstä, eli painaa naksutinta aina, kun kissa tekee toivotun asian. Välittömästi naksautuksen jälkeen kissalle annetaan palkkio, mikä vahvistaa haluttua käytöstä.

Naksutin apuna kissan kouluttamisessa

Kissan naksutinkoulutus

Aloitettaessa kissan naksutinkoulutus, kannattaa mielessä pitää seuraavat asiat:

  • Valitse oikea aika kouluttamiselle ja pidä sessiot lyhyinä. Kissan on hyvä olla rauhallinen, jotta se jaksaa keskittyä harjoittelemiseen. Joillekin kissoille sopivin hetki on ennen ruokailua, koska tällöin eläin on nälkäinen ja motivoitunut saamaan palkinnon.
  • Vältä häiriötekijöitä. Suorita kouluttaminen huoneessa, jossa ei ole kissaa kiinnostavia esineitä ja muita häiriötekijöitä. Näin eläimen on helpompi keskittyä itse asiaan.
  • Istu lattialla. Olemalla samalla tasolla kissan kanssa, saat sen tuntemaan olonsa varmemmaksi, mikä helpottaa kouluttamista.
  • Valitse oikea vaatimustaso. Älä yritä opettaa kissalle liian vaikeaa temppua liian aikaisin, vaan aseta kriteerit siten, että eläin onnistuu usein.
  • Ajoita palkitseminen oikein. Palkitsemalla kissan juuri oikealla hetkellä, toivottu käytös vahvistuu. Merkkaa naksuttimella haluttu käytös ja vahvista sitä välittömästi naksautuksen jälkeen makupalalla.
  • Palkitse tarpeeksi usein. Mitä tiheämmin kissa saa palkinnon opetellessaan uutta asiaa, sitä nopeammin se oppii asian.
  • Ota huomioon kissan terveydentila. Pelokas, stressaantunut tai sairas kissa ei opi tehokkaasti uusia asioita, ja tällaisessa tilanteessa onkin ensisijaisesti hoidettava eläimen terveyttä.

Artikkelin pääkuvan lähde: Hehaden


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.