Miksi koira kieriskelee ulosteissa?
Tarkistanut ja hyväksynyt: biologi Samuel Sanchez
Jos olet joskus nähnyt koirasi kieriskelevän ulosteissa, olet varmastikin pitänyt sitä hyvin epämiellyttävänä tapana. Jotkut eläinten käyttäytymismallit ovat ihmiselle käsittämättömiä, mutta niiden taustalla on syitä, jotka meidän on otettava huomioon. Tästä artikkelista löydät mahdollisia syitä siihen, miksi koira kieriskelee ulosteissa. Kerromme myös, miten se voidaan välttää.
On ensinnäkin tärkeää, ettet moiti tai rankaise lemmikkiäsi tästä käytöksestä. Artikkelin luettuasi ymmärrät, että tämä ja monet muut koiran käyttäytymismallit johtuvat sen eläimellisestä vaistosta.
Koira haluaa naamioida hajunsa
Usein koiranomistajat haluavat lemmikkinsä tuoksuvan “hyvältä”, minkä vuoksi he toisinaan ylenkäyttävät erilaisia shampoita ja pulvereita. Vaikka tällaiset tuoksut ovat ihmisistä miellyttäviä, ne saattavat häiritä koiraa, jolloin se yrittää saada takaisin oman luontonsa mukaisen tuoksun, kuten ulosteen hajun.
Tämä on toisaalta hyvin yleistä käyttäytymistä luonnossa, ja se on jotain, mitä kesykoirat kantavat geeneissään. Muiden eläinlajien ulosteissa pyöriminen peittää yksilön ominaishajun, jolloin sen on helpompi jäädä saaliilta ja saalistajiltaan huomaamatta.
Villikoirat eivät kieriskele ainoastaan ulosteissa, vaan myös kuolleiden eläinten jäänteissä. Tämän tarkoituksena on jäädä muilta huomaamatta.
Koira haluaa merkata tuoksunsa
Yksi mahdollinen syy siihen, miksi koira kieriskelee ulosteissa, on sen tarve merkata reviiri tuoksullaan. Vaikka se on omistajista kummallista, ulosteissa on jälkiä feromoneista, joiden tehtävänä on välittää tietoa muille eläimille.
Tämän vahvistavat ammattilaisten tekemät tutkimukset, joissa täsmennetään, että feromonit vaikuttavat eläinten reviiri- ja seksuaalikäyttäytymiseen. Niitä ei ole ainoastaan ulosteissa, vaan niitä erittyy myös esimerkiksi ilmaan ja virtsaan.
Koira kieriskelee muiden koirien ulosteissa siis saadakseen tietoa, jota sen lajitoverit ovat sinne jättäneet. Koira aloittaa hankaamalla naamaansa. Oman jälkensä jättääkseen se kieriskelee siinä sitten koko vartalollaan. Näin se stimuloi kirsunsa feromoneja tuottavia rauhasia.
Metsästysvaistonsa vuoksi
Yksi kesykoirillakin ilmenevä käyttäytymismalli on saalistaminen. Vaikka hyvin ruokitulla koiralla ei ole tarvetta metsästää ravinnokseen, sitä hallitsevat vaistot.
Kun koira kieriskelee omissa tai muiden eläinten ulosteissa, se pyrkii jäämään saaliiltaan huomaamatta. Tämä käyttäytyminen on yleistä koirilla, jotka ovat luontaisia metsästäjiä ja joilla on mahdollisuus ulkoiluun. Sitä voi esiintyä myös kotikoirilla, jotka saalistavat palloja ja leluja.
Koirasi haluaa huomiosi
Ulosteissa kieriskelevä koira saattaa myös yrittää herättää huomiosi. Stressi, yksinäisyys tai tylsyys saavat lemmikin käyttäytymään tällä ja monilla muilla tavoilla, jotta kiinnittäisit siihen enemmän huomiota.
Tämä syy edellyttää, että puutut asiaan ja etsit ratkaisua tosissasi. Parasta on kääntyä etologin tai eläinten käyttäytymisasiantuntijan puoleen ja laatia suunnitelma, joka saa koiran lopettamaan touhunsa. Sinun puolestasi tulisi pyrkiä kiinnittämään enemmän huomiota karvaiseen ystävääsi vahvistamatta sen käyttäytymistä.
Miten estää koiraa kieriskelemästä ulosteissa?
Vaikka omistajat ymmärtäisivät syitä koiran käytöksen taustalla, on normaalia, että he haluavat estää ulosteissa kieriskelyn. Tehtävä ei ole helppo, sillä se vaatii omistautumista ja kärsivällisyyttä. Alla kerromme, mitä voit tehdä.
Positiivinen vahvistaminen
On tärkeää olla moittimatta ulosteissa piehtaroivaa koiraa, mutta käytöstä ei pidä myöskään palkita. Koira on saatava ymmärtämään, että on muitakin, sinua miellyttäviä käyttäytymismalleja. Tehtävänä on saada koira reagoimaan käskyihin ja vahvistaa tätä käytöstä positiivisella tavalla esimerkiksi erilaisilla makupaloilla, hellittelevillä sanoilla, kävelylenkillä tai silityksillä.
Kun koira sitä vastoin kieriskelee ulosteissa, sinun ei pidä kiinnittää siihen huomiota. Usko tai älä, koira alkaa vähitellen tajuta, että tuo käytös ei herätä reaktioita omistajassa eikä se saa mitään vastineeksi.
Vahdi koiraasi
Koiraa on tärkeää vahtia, jos et halua sen kieriskelevän ulosteissa. Tätä käytöstä ilmenee todennäköisimmin silloin, kun koira on kävelyllä ja irti hihnasta. Tuolloin sinun on oltava valppaana ja estettävä se käskyllä.
Jotta tämä onnistuisi, koiran on osattava totella peruskäskyjä kuten “seis”, “paikka” tai “tänne”. Kun näet sen kieriskelevän ulosteissa, kutsu sitä luoksesi ja palkitse se tottelevaisuudesta.
Käytä neutraalia shampoota
Jos huomaat, että koirasi kieriskelee ulosteissa aina pesun jälkeen, se ei luultavasti pidä shampoon tuoksusta. Siksi onkin parasta käyttää pesemiseen neutraaleja ja hajuttomia saippuoita, jotka eivät peitä koiran luonnollista tuoksua.
Tässä tapauksessa sopivaa tuotetta kannattaa kysyä eläinlääkäriltä, sillä markkinoilla on monia vaihtoehtoja, joiden väitetään olevan neutraaleja, mutta jotka eivät ole sitä kuitenkaan sataprosenttisesti. Älä myöskään koskaan käytä ihmisten shampoota koiralla, sillä eri lajien ihon pH vaihtelee suuresti.
Mene etologin juttusille
Kun olet kokeillut jo useita näistä vaihtoehdoista estääksesi koiraasi kieriskelemästä ulosteissa, on parasta kääntyä etologin puoleen. Eläinten käyttäytymisen ammattilaiset voivat selvittää, miksi koirasi tekee näin, ja kertovat, mitä sinun tulee tehdä.
Pidä mielessä, että tällaiset vaihtoehdot vaativat omistajalta ehdotonta sitoutumista sekä rutiinien osalta että rahallisesti. Vain yhteistyöllä ja sinnikkyydellä negatiivinen käyttäytyminen saadaan kitkettyä, jos kaikki muu epäonnistuu.
Saitko selville, miksi koirasi kieriskelee ulosteissa?
Koirat ovat vaistonsa varassa toimivia eläimiä, ja osa niiden käyttäytymismalleista on ihmiselle käsittämättömiä. Tämä saa jotkut omistajat moittimaan tai rankaisemaan koiraa, koska he pitävät sen touhuja inhottavina. Jos tämä koskee sinua, se kannattaa lopettaa. On helpompaa vahvistaa positiivista käyttäytymistä kuin nuhdella negatiivisesta käytöksestä.
Jos artikkelin luettuasi sait selville syyn koirasi käyttäytymiseen, tiedät jo, miten voit yrittää korjata asian. Yritä tehdä se aluksi itse, mutta älä sulje pois eläinlääkärin tai käyttäytymisasiantuntijan pitkäaikaista tukea.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Córdova-Izquierdo, Alejandro & Nav, J. & Pérez-Gutiérre, José. (2015). Importancia de las feromonas en la reproducción animal.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.