Logo image
Logo image

Toimi näin, jos kissa puree liikaa

3 minuuttia
Vaikka onkin tavallista, että kissa puree omistajaansa leikillään, tätä käytöstä tulee korjata, jotta seurauksena ei ole liian vakavia vammoja.
Toimi näin, jos kissa puree liikaa
Viimeisin päivitys: 19 kesäkuuta, 2020

Kissanpennuille on luonnollista tutustua maailmaan suullaan ja hampaillaan, ja pentu saattaa kokeilla hampaitaan kaikkeen, omistaja mukaan lukien. Joskus pureminen jatkuu liiallisena aikuisuuteen asti, ja tällöin kissan käytökseen kannattaa puuttua. Seuraavaksi jaamme muutamia vinkkejä, kuinka toimia, jos oma kissa puree liikaa.

Miksi kissa puree?

Kissa on kiehtova ja salaperäinenkin eläin, jonka käytöstä on toisinaan vaikea tulkita. Moni kissanomistaja on saanut tuntea nahoissaan, mitä tapahtuu, kun kissan vatsaan erehtyy koskemaan tai silittämistä jatkaa eläimen mielestä liian kauan.

Kissa on pohjimmiltaan petoeläin, ja esimerkiksi silittämiseen tottuminen on näille eläimille enemmän opittua kuin luontaista käyttäytymistä. Kissa saattaakin reagoida vaistonvaraisesti liialliseen silittelyyn puraisemalla tai tarraamalla silittäjää kädestä.

Kissa voi osoittaa luottamustaan kierähtämällä selälleen ja paljastamalla vatsansa, mutta tämä ei välttämättä tarkoita eläimen kaipaavan mahan rapsuttamista. Jos väärän kissan vatsaa erehtyy silittämään, eläin tarraa käteen kaikilla tassuillaan ja näykkii sitä.

Molemmat näistä esimerkeistä ovat luonnollista käytöstä, jota kissat harjoittavat myös keskenään. On omistajan tehtävä opetella tulkitsemaan lemmikin käytöstä ja kunnioittaa eläimen rajoja.

Toimi näin, jos kissa puree liikaa

Harvoissa tapauksissa kissan pureminen on liiallista. Esimerkiksi se, että eläintä on pentuaikana leikitetty käsillä, ja sen on annettu näykkiä käsiä, voi aiheuttaa puremista vielä aikuisiälläkin.

Some figure

Onneksi on olemassa useita tekniikoita, joiden avulla kissaa voidaan vähitellen opettaa olemaan purematta. Nämä niksit kannattavat etenkin tilanteissa, joissa kissa on tottunut puremaan pennusta asti. Vaikka aikuisen kissan kouluttaminen onkin hankalampaa kuin pennun opettaminen, käytöksen korjaaminen ei ole koskaan myöhäistä.

Omistajan on pidettävä aina mielessään, että kissan tarkoituksena ei ole satuttaa ihmistä. Se puree leikkiäkseen tai vaistojensa ohjaamana, ja omistajan on pysyttävä rauhallisena ja kärsivällisenä lemmikkiä kouluttaessaan.

Aseta kissalle säännöt ja rajat

Jos kissa puree – kenties halutessaan leikkiä – sen täytyy ymmärtää, että puremiselle on oikeat ja väärät hetket. Kissan ei saa antaa hakea huomiota aggressiivisella käyttäytymisellä.

Tylsistynyt kissa voi purkaa energiaansa vääriin asioihin, ja lemmikille täytyykin tarjota tarpeeksi virikkeitä lelujen, raapimapuun ja seuran muodossa.

Korjaa kissan käytöstä

Vaikka kissa ei purekaan ilkeyttään, vaan leikkiäkseen ja hakeakseen huomiota, ei puremista tarvitse hyväksyä. Eläimelle voidaan sanoa tiukasti “ei” sen purressa ihmistä. On selvää, että mitään eläintä ei saa rangaista huutamalla tai lyömällä. Rankaiseminen ainoastaan saa kissan pelkäämään ja rikkoo eläimen ja omistajan välisen siteen. Positiivinen vahvistaminen on aina paras tapa kouluttaa lemmikkiä.

Kunnioita kissan tilaa

Some figure

Kissa saattaa purra, koska se ei pidä jostakin, on poissa tolaltaan tai on saanut tarpeekseen sitä kohtaan osoitetusta hellyydestä. Kissa on itsenäinen eläin, ja vaikka se antaakin usein omistajalleen paljon huomiota, se tekee tämän silloin, kun sitä itseään huvittaa.

Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, liian pitkään silittäminen tai esimerkiksi vatsan koskettaminen voi ärsyttää eläintä. On omistajan tehtävä tutustua lemmikkiin ja opetella kunnioittamaan sen rajoja.

Vie kissa tarvittaessa eläinlääkäriin

Jos kissan käytöksessä ei saada aikaan parannusta kotikonstein, kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa. Tietyt sairaudet voivat tehdä eläimen ärtyneeksi, ja esimerkiksi trauma, stressi tai ahdistus voi aiheuttaa pakkomielteistä käytöstä.

Kissan käytöksen tarkkaileminen on aina avainasemassa, kun halutaan määrittää, mistä käytösongelmat johtuvat. Jo se, että eläimelle annetaan tarpeeksi huomiota ja virikkeitä, voi korjata tilanteen. Lemmikin hoidossa on kyse muustakin kuin ruokkimisesta ja veden antamisesta. Kissan emotionaalinen ja henkinen hyvinvointi riippuu siitä, miten hyvää hoitoa se saa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.