6 tyypillistä virhettä koiraa koulutettaessa
Koiran opettaminen ja kouluttaminen on äärimmäisen tärkeää, sillä se paitsi takaa eläimen tyytyväisyyden, myös ehkäisee mahdollisia tulevaisuuden ongelmia. Tässä artikkelissa jaamme kuusi virhettä, joita koiraa koulutettaessa tyypillisesti tehdään.
6 tyypillistä virhettä koiraa koulutettaessa
1. Avun pyytäminen muilta kuin asiantuntijoilta
Tuodessasi eläimen kotiin, ja etenkin, jos kyseessä on ensimmäinen lemmikkisi, saatat häkeltyä tai jopa hätääntyä, ja pyytää apua kaikilta, jotka vaikuttavat tietävän eläimistä sinua enemmän. Kyseessä saattaa olla ystävä, joka on lukenut kirjoja koirien käyttäytymisestä tai naapurin rouva, jolla on aina ollut koiria lemmikkinään, ja joka vannoo tuntevansa nämä eläimet läpikotaisin.
Unohda tällaiset neuvot ja keskustele eläinlääkärin kanssa. Ammattilainen on aina paras henkilö neuvomaan lemmikin terveyden, ruoan ja koulutuksen suhteen.
2. Koiran häkellyttäminen sanoin ja halauksin
Yksi tavallisimmista koiran kouluttamiseen liittyvistä virheistä on alkaa kohdella pentua vauvana heti tämän saapuessa uuteen kotiin. On yleistä, että pieni koira hukutetaan halauksiin, silityksiin ja lepertelyyn.
Koiran kannattaa antaa tutustua rauhassa ja itsekseen uuteen elinympäristöön. Koti on pennulle tuntematon paikka, jossa on lukemattomia uusia hajuja, makuja ja haisteltavia nurkkia. Kaikki on koiralle uutta, joten anna sen tutkia ja ihmetellä.
3. Koulutuksen liian myöhäinen aloittaminen
Koiran tulee antaa totuttautua uuteen kotiin, ympäristöön ja perheeseen, mutta koulutuksen aloittamista ei kannata viivästyttää. Osa ihmisistä uskoo, etteivät koiranpennut opi asioita ensimmäisten kuuden elinkuukautensa aikana, mutta todellisuudessa koirat alkavat oppia elämänsä ensihetkistä alkaen, eikä oppiminen lopu koskaan.
4. Virheistä rankaiseminen
Rankaiseminen ei saa koiraa oppimaan paremmin tai nopeammin, ja rankaiseminen onkin yksi isoimmista virheistä, joita omistaja voi tehdä lemmikkiään kouluttaessaan. Paitsi, että rankaiseminen toimii positiivista vahvistamista huonommin koulutuskeinona, se voi myös saada koiran pelkäämään ja lopettamaan omistajaan luottamisen.
Sen sijaan, että läppäiset koiraa rullatulla sanomalehdellä sen tehdessä tarpeensa sisään, palkitse se herkulla, kun se toimittaa asiansa ulkona. Huomaat nopeasti, että positiivisen vahvistamisen ja palkitsemisen avulla syntyy huomattavasti parempia tuloksia.
5. Puremisen salliminen
Monet ajattelevat koiran leikkivän puremalla, koska näillä eläimillä on hampaat, joita ne käyttävät leikissä aivan kuten jalkojaan ja häntäänsä. Yleinen virhe onkin jättää pureminen korjaamatta ja antaa koiran kasvaa aikuiseksi ilman, että huonoon käytökseen puututaan.
Tämä on yksi harvoista tilanteista, joissa minkäänlainen rankaiseminen käy järkeen. Koiraa ei kuitenkaan saa koskaan lyödä, eikä sille tule huutaa. Toisin sanoen, kaikenlainen kaltoinkohtelu on ehdottomasti kiellettyä.
Jos koira puree leikin tiimellyksessä – mikä on yleisin tilanne, jossa näykkimistä tapahtuu – pysäytä leikki ja osoita, että sinuun sattui. Kun koiranpentuun sattuu sen sisaruksen purressa sitä liian kovaa, se vinkaisee ja lakkaa leikkimästä.
6. Liian tiukka tai lempeä kasvatus
Tasapainon löytäminen voi olla vaikeaa, ja monet lemmikinomistajat ovatkin liian tiukkoja tai turhan lepsuja eläimen kasvatuksessa. Pyri välttämään koiran näkemistä subjektina, äläkä anna sille periksi liian helposti. Kuten jo Aristoteles sanoi, jokainen hyve on kahden äärimmäisyyden välissä ja molemmat ääripäät ovat paheita.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.