Logo image
Logo image

Ymmärtääkö koira kuolemaa?

2 minuuttia
Ymmärtääkö koira kuolemaa?
Samuel Sanchez

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Samuel Sanchez

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kuolema on vaikea, mutta väistämätön asia, joka koskettaa jokaista elävää olentoa. Tiedämme, että koirilla on tunteet, mutta ymmärtääkö koira kuolemaa? Vaikka jokaisen ihmisen ja eläimen on lopulta kohdattava kuolema, ihmiset vaikuttavat olevan ainutlaatuisia siinä suhteessa, että olemme ainoa laji, joka on tietoinen elämän rajallisuudesta. Ainakaan toistaiseksi tutkijat eivät siis ole pystyneet todistamaan, että muilla lajeilla olisi vastaava tietoisuus kuolemasta.

Ymmärtääkö koira kuolemaa?

Kysymykseen siitä, ymmärtääkö koira kuolemaa, on mahdotonta saada tarkkaa tieteellistä vastausta, sillä on vaikea osoittaa empiirisesti, että nämä eläimet ymmärtävät kuoleman käsitteen. Tutkijat ovat kuitenkin saaneet selville, että koirat surevat rakkaidensa – olivatpa he ihmisiä tai eläimiä – menettämistä.

Yhdysvaltalaisen eläinsuojelujärjestö ASPCA:n tutkimuksessa seurattiin koiria, jotka olivat menettäneet itselleen läheisen lajitoverin. Tutkimuksessa selvisi muun muassa seuraavanlaisia seikkoja:

  • 36 % koirista kärsi ruokahaluttomuudesta kumppaninsa kuoleman jälkeen.
  • 11 % koirista kieltäytyi täysin syömästä.
  • 63 % koirista huomattiin muutoksia ääntelyssä. Osa koirista ulvoi normaalia enemmän ja osa oli tavallista hiljaisempia.
  • Osa koirista nukkui normaalia enemmän ja osa kärsi unettomuudesta. Monet koirista nukkuivat uusissa paikoissa kumppaninsa kuoleman jälkeen.
  • Yleisesti ottaen koirat kaipasivat huomattavasti normaalia enemmän omistajiensa huomiota.

Tutkimukseen osallistuneista koirista 66 prosentilla todettiin vähintään neljä muutosta käytöksessä. Vaikka emme voi olla varmoja siitä, että koirat ymmärtävät kuoleman merkityksen, on selvää, että menetys aiheuttaa myös niille kärsimystä.

Some figure

Miten omistajan menettäminen vaikuttaa koiraan?

Koira kärsii paitsi itselleen läheisen lajitoverin kuolemasta, myös omistajansa menettämisestä. Asiantuntijat arvioivat, että kaksi kolmesta koirasta kärsii ahdistuksesta omistajan kadotessa. Tavallisia merkkejä tällaisesta ahdistuksesta ovat muun muassa seuraavat:

  • Energian väheneminen ja kiinnostuksen puute leikkimistä ja muita stimuloivia aktiviteetteja kohtaan
  • Entistä enemmän lepääminen ja nukkuminen sekä sosiaalisesta kanssakäymisestä kieltäytyminen
  • Painon putoaminen ja anoreksia

Koirat kärsivät siis hyvin samanlaisista oireista sekä menettäessään läheisen lajitoverin että ihmisperheenjäsenen. Osa koirista pääsee ajan kuluessa itsekseen tai perheensä avustuksella yli traumaattisesta kokemuksesta ja pystyy luomaan uusia siteitä muiden eläinten ja ihmisten kanssa, mutta toiset tarvitsevat ammattiapua selvitäkseen menetyksen aiheuttamasta masennuksesta.

Luonnollinen kipu

Vaikka ei ole todisteita siitä, että koirat ymmärtävät, mitä kuolema tarkoittaa, on selvää, että ne tuntevat surua menettäessään läheisen eläimen tai ihmisen. On tärkeää, että omistaja ottaa koiran tunteet tosissaan ja auttaa lemmikkiä pääsemään surunsa yli. Se, miten tämä tapahtuu, riippuu tietysti eläimestä, mutta yleensä tärkeimpiä tekijöitä ovat rakkaus, huomio sekä koiran mielen ja kehon stimulointi.

Kuolema yleisesti on vaikea aihe kenelle tahansa, eikä se, että kyseessä on luonnollinen prosessi, tee rakkaan ihmisen tai eläimen menettämisestä yhtään helpompaa. Onneksi aika kuitenkin helpottaa surua ja kipua, kuitenkaan hälventämättä rakkaaseen liittyviä hyviä muistoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Do dogs mourn? VCA. Recogido a 17 de agosto en https://vcahospitals.com/know-your-pet/do-dogs-mourn
  • Sociedad Americana para la Prevención de la Crueldad hacia los Animales. Recogido a 17 de agosto en https://www.aspca.org/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.