Vinkkejä koiran korvien puhdistamiseen
Koirasi korvat keräävät kaikenlaista likaa. Ne ovat erinomainen kasvualusta eri tyyppisille sienille ja bakteereille, jotka voivat aiheuttaa muun muassa erilaisia tartuntoja ja ikäviä hajuja. Siksi kerromme tässä artikkelissa joitakin vinkkejä koiran korvien puhdistamiseen sekä sairauksien ja tautien välttämiseen.
Vinkkejä koiran korvien puhdistamiseen
Jotkut ihmiset eivät uskalla puhdistaa koiriensa korvia itse, ja vievät siksi lemmikkinsä eläinlääkäriin tai eläinsalonkiin hoidettavaksi. Työ voidaan kuitenkin tehdä kotona ilman ongelmia (kunhan korvissa ei ole tulehdusta tai haavoja), säästäen aikaa ja rahaa.
On erittäin tärkeää tarkistaa koiran korvat joka viikko, etenkin jos kyseessä on rotu, jonka korvat ovat roikkuvat tai päässä ”kiinni” (kuten esimerkiksi cockerspanielilla).
Alla oleva lista sisältää vinkkejä koiran korvien puhdistamiseen sekä puhdistamisprosessin vaiheet:
1. Tarkista korvien kunto
On normaalia, että koiran korvat erittävät hieman korvavaikkua ja keräävät likaa. Jos kuitenkin näet keltaista, harmaata tai vaaleanruskeaa ainetta sekä verta (kuivaa tai ei), vie koirasi eläinlääkäriin. Jos lemmikillesi ei ole koskaan tehty korvakäytävän puhdistusta, on tämä hyvä mahdollisuus saada ammattilainen suorittamaan myös se.
2. Tutki korvat ötököiden varalta
Loiset, kuten punkit, ottavat kodikseen koiran korvat, koska eläin ei yllä sinne hampaillaan. Jos koirasi kulkee kaduilla, piehtaroi nurmikolla tai käy tarpeillaan puiden juurella, saatat löytää myös ruohoa, kukkia tai siemeniä sen korvista. Kaikki nämä tulee poistaa hellästi.
3. Tunnista bakteeri- ja sieni-infektiot
Tulehtuneet korvat haisevat pahalta ja niiden sisällä on ruskeaa tai vihreää eritettä. Ne saattavat vaatia erityistä lääkitystä. Pelkkä puhdistaminen ei yksin paranna tätä ongelmaa, vaan saattaa jopa pahentaa tilannetta.
4. Käytä erityistuotteita
Eläinliikkeissä on tarjolla lukemattomia määriä koiran korvien puhdistamiseen tarkoitettuja tuotteita. Toinen vaihtoehto on kotitekoinen valmiste vaikkapa alkoholista ja omenaviinietikasta (sekoita ainekset yhteen huoneenlämmössä samassa suhteessa).
Älä käytä kotitekoisia puhdistusaineita, jos korvat ovat tulehtuneet tai ärtyneet, sillä ne voivat pahentaa tilannetta.
5. Käytä vanulappua ja vettä
Usein jo pelkästään lämmin vesi ja vanulappu tai -pallo riittävät koirasi korvien puhdistamiseen. Hiero hellästi painamatta liikaa tai liian vähän puhdistaaksesi tahman korvista.
6. Älä unohda ulkokorvia
Kun olet puhdistanut korvakäytävät, on korvien ulkopuolen vuoro. Käytä uutta vanupalloa ja puhdasta vettä. Ole varovainen, ettet vahingoita ihoa, äläkä käytä alkoholia tai etikkaa, jos koirallasi on haavoja. Nämä aineet kirvelevät, eikä koira anna puhdistaa korviaan tulevaisuudessa, jos sillä on aiempia huonoja kokemuksia operaatiosta.
7. Huuhtele korvat jos tarpeellista
Joissain tapauksissa koiran korvat saattavat tuottaa normaalia enemmän vaikkua, ja tällöin on tärkeää kysyä neuvoa eläinlääkäriltä. Lääkärin katsoessa parhaaksi, voidaan koiran korville suorittaa huuhtelu, jossa käytetään erikoisnestettä tai lämmintä vettä. Kun korvakäytävä on märkä, korvan juurta hierotaan minuutin ajan, ja esiin noussut vaikku poistetaan vanulapulla tai harsokankaalla.
8. Anna koiran ravistella päätään
Puhdistuksen jälkeen lemmikkisi tahtoo ravistella päätään päästäkseen eroon kaikesta tahmasta ja nesteestä, jota korviin on saattanut jäädä. Anna sen tehdä niin, sillä se tuo päätökseen aloitetun puhdistuksen.
Siirry taka-alalle, jottet likaannu, äläkä unohda siivota tilaa jälkikäteen. Suosittelemme, että suoritat korvien puhdistamisen keittiössä, kylpyhuoneessa tai ulkona (terassilla tai parvekkeella).
9. Ylläpidä rutiini
On erittäin tärkeää, että puhdistat lemmikkisi korvat vähintään kerran kuussa. Jottet unohda tehtävää, voit kirjoittaa sen ylös kalenteriin tai asettaa muistutuksen puhelimeesi. Aikaista puhdistuksen ajankohtaa, jos koira on esimerkiksi ollut tavanomaista enemmän puistossa, kontaktissa veden kanssa tai hyppinyt lammikoihin vesisateen jälkeen.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.