Logo image
Logo image

Mitä lumikot syövät?

3 minuuttia
Lumikko on tiukasti lihansyöjä. Se on erittäin tärkeä eläin elinympäristönsä ravintoketjussa, ja täällä voit oppia siitä lisää.
Mitä lumikot syövät?
Sara González Juárez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Sara González Juárez

Viimeisin päivitys: 11 tammikuuta, 2024

Tätä pientä mutta hurjaa näätäeläintä tavataan kaikkialla pohjoisella pallonpuoliskolla. Älä anna sen suloisen ulkonäön kuitenkaan hämätä: sen ruokailutottumuksiin kuuluu erehtymättömiä metsästystekniikoita ja erittäin merkittävää aggressiivisuutta. Lue tästä artikkelista, mitä ja miten lumikot syövät.

Lumikon ominaisuudet

Lumikko (Mustela nivalis) on nääteläinten pienin edustaja. Sen keho on kaikkien sukulaistensa tavoin pitkä, putkimainen ja taipuisa. Sen pää on litteä, sillä on lyhyt kuono ja pyöreät, litteät korvat sekä pitkä, hoikka kaula.

Lumikon turkki on ruskea, mutta pohjoisempana asuvat yksilöt vaihtavat turkkinsa talvella lumivalkoiseksi. Näin se sulautuu paremmin lumiseen maisemaan.

Lumikosta on noin 10 tunnistettua alalajia. Ne ovat kuitenkin fyysisesti erottamattomia ja eroavat toisistaan vain maantieteellisen sijainnin perusteella. Koska reviirirajat eivät ole tarkkaan määriteltyjä, tiedeyhteisö on edelleen eri mieltä alalajien jaosta.

Some figure

Lumikot käyttävät hylättyjä koloja suojapaikkoina ja pitävät yllä reviiriä niiden ympärillä. Tällä alueella ne metsästävät ja lisääntyvät pesimäkauden koittaessa. Ne suosivat alueita, joilla on tiheitä pensaita ja korkeaa ruohoa, jotta ne voivat piiloutua saalistajilta ja väijyä omaa saalistaan.

Lumikon ruoansulatusjärjestelmä

Ennen kuin siirrytään lumikon varsinaiseen ravintoon, on hyödyllistä tuntea sen ruoansulatusjärjestelmän ominaisuudet. Ruoansulatus alkaa suusta, ja tällä eläimellä on 34 hammasta.

Sen ruoansulatusjärjestelmälle on ominaista pitkä ohutsuoli, jossa rasvat ja proteiinit imeytyvät elimistöön. Paksusuoli on siihen verrattuna paljon lyhyempi, eikä sillä ole umpisuolta, minkä vuoksi nämä nisäkkäät eivät juurikaan pysty ottamaan energiaa kasveista.

Koska tämä nisäkäs nielee suuria ruokapaloja pureskelematta, ruoansulatus mahalaukussa kestää kauan, sillä se tarvitsee suuria määriä mahahappoja hajottaakseen ruoan. Sen jälkeen ruokapala etenee ruoansulatuskanavan muiden osien läpi, kunnes se erittyy ulosteena.

Mitä lumikko syö

Kuten olet jo ehkä päätellyt, lumikko on lihansyöjä. Ne syövät pääasiassa pieniä jyrsijöitä, ja yksinomaan niitä, jos niitä on ekosysteemissä riittävästi.

Lumikon aineenvaihdunta on erittäin nopea, joten se pystyy syömään päivittäin 50 prosenttia lihaa kehonpainoonsa nähden.

Jos pieniä jyrsijöitä ei ole tarpeeksi, lumikko syö mitä tahansa pieniä eläimiä, jotka ovat sen ulottuvilla. Parque Natural das Serras de Aire e Candeeirosissa (Portugali) tehdyssä tutkimuksessa kirjattiin ylös tavanomaiset saaliseläimet, jotka kuuluvat lumikon ruokavalioon, ja näin saatiin varsin havainnollisia tietoja. Esittelemme joitakin niistä:

  • Pienet jyrsijät (60,6 %): Hiiret ja rotat
  • Jänikset (14,2 %)
  • Päästäiset ja myyrät (3,9 %)
  • Pienet linnut (7,1 %): Varpuset, kyyhkyset, punarinnat, viiriäiset ja muut samankokoiset lajit
  • Matelijat (5,5 %): Liskot ja jopa pienet käärmeet
  • Sammakkoeläimet (4,7 %): Rupikonnat, sammakot, salamanterit ja nuijapäät
  • Hedelmät ja siemenet (4,4 %)
  • Raadot: Hyvin satunnaisesti ja vain silloin, kun elävää ravintoa ei ole saatavilla

Aikuinen lumikko on noin 30 senttimetriä pitkä päästä häntään (naaraat noin 20 cm). Monet niiden saaliseläimistä ovat sitä suurempia, mutta koko ei ole ongelma niitä metsästäessä.

Lumikon metsästystekniikat

Lumikon ruokavalio riippuu yksinomaan sen metsästyksen tehokkuudesta, joten se on kehittänyt erittäin tehokkaita strategioita saalistusta varten. Se on liukas eläin, joka liikkuu nopeasti aluskasvillisuudessa, vaikka se on myös hyvä kiipeilijä ja uimari.

Usein lumikko pyydystää saaliinsa omasta kolostaan, sillä se pystyy menemään sisään aukoista, jotka ovat halkaisijaltaan jopa vain 2,5 senttimetriä.

Sen näkö- ja hajuaisti ovat erittäin kehittyneet, minkä ansiosta se havaitsee saaliin helposti. Se lähestyy niitä hyvin varovasti, kunnes voi syöksyä niiden kimppuun. Tekniikka koostuu siitä, että se tarttuu uhria niskasta kiinni nopealla puremalla, katkaisee selkärangan ja tappaa sen välittömästi.

Lumikkojen nähdään joskus tekevän saaliinsa edessä sarjan epäsäännöllisiä liikkeitä, jotka tunnetaan “sotatanssina”. Tämän käyttäytymisen tarkkaa tarkoitusta ei tiedetä, mutta sen uskotaan palvelevan uhrien hämmentämistä ennen niiden metsästämistä.

Lumikko kuuluu useiden maiden alkuperäiseen eläimistöön, minkä vuoksi sen pitäminen vankeudessa on monissa maissa kielletty. Tällä hetkellä Mustela nivalisin uhanalaisuusluokitus on elinvoimainen.

Sen merkitys pieneläinpopulaatioiden säätelijänä ja suurempien petoeläinten saaliina tekee lajin ja sen elinympäristön suojelun välttämättömäksi. Lumikkoa ei voi jättää huomiotta, jos Euroopan metsäekosysteemit halutaan säilyttää hyvässä kunnossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fragoso, S., Santos-Reis, M. (2000). Utilização dos recursos troficos pela doninha no Parque Natural das Serras de Aire e Candeeiros. Revista de Biologia, 18 (1-4): 23-32.
  • Palazón, S., & Salvador Milla, A. (2017). Comadreja–Mustela nivalis (Linnaeus, 1761).
  • Mustela nivalis (least weasel). (s. f.). Animal Diversity Web. Recuperado 24 de noviembre de 2021, de https://animaldiversity.org/accounts/Mustela_nivalis/
  • Ibérica, F. (2011, 27 agosto). Comadreja (Mustela nivalis). Fauna Ibérica. Recuperado 24 de noviembre de 2021, de https://www.faunaiberica.org/comadreja
  • McDonald, R.A., Abramov, A.V., Stubbe, M., Herrero, J., Maran, T., Tikhonov, A., Cavallini, P., Kranz, A., Giannatos, G., Kry�tufek, B. & Reid, F. 2019. Mustela nivalis (amended version of 2016 assessment). The IUCN Red List of Threatened Species 2019: e.T70207409A147993366. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T70207409A147993366.en. Downloaded on 24 November 2021.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.