Miksi delfiinit juovat virtsaa?
Eläinmaailma on täynnä kummallisuuksia ja erikoista käyttäytymistä, jota kannattaa tutkia ja ymmärtää. Tänään kerromme, mitä yllättävää tutkijat ovat hiljattain havainneet delfiineistä. Lue koko artikkeli niin saat tietää, miksi delfiinit juovat virtsaa.
Jos olet kiinnostunut oppimaan hieman lisää näiden ystävällisten, älykkäiden ja erikoisesta kommunikointitavastaan tunnettujen vesieläinten käyttäytymisestä, älä jätä tätä artikkelia väliin! Saat tietää syyn tähän outoon käytökseen, joka auttaa delfiinejä sosiaalisessa tunnistamisessa.
Delfiinit
Delfiinit ovat sekä meressä (Delphinidae) että joessa eläviä nisäkkäitä (Platanistoidea), ja niitä tavataan eri puolilla maailmaa. Ne ovat yksi valaiden yli 90 lajista ja kuuluvat hammasvalaiden alalahkoon. Niillä on pään yläosassa sierain, jonka avulla ne ottavat ilmaa noustessaan pintaan.
Delfiinit tunnetaan myös vihellyksistään, joiden avulla ne voivat kommunikoida keskenään, paikantaa saaliinsa ja paikantaa toisensa vedessä. Yleensä delfiineillä on kaksi rintaevää, selkäevä ja pyrstöevä. Niillä on erittäin paksu rasvakerros lämmönhukan minimoimiseksi ja hampaat, joilla ne pitävät kiinni saaliistaan.
Delfiinien käyttäytyminen
Käyttäytyminen erottaa delfiinit monista muista lajeista. Yhdeltä osin niitä pidetään yhtenä eläinkunnan älykkäimmistä lajeista, ja toisaalta eri tutkimukset ovat osoittaneet, että niiden käyttäytyminen muistuttaa hyvin paljon ihmisen käyttäytymistä. Nämä nisäkkäät ovat varsin sosiaalisia, tekevät yhteistyötä muiden lajien kanssa ja voivat saalistaa ryhmissä.
Lisäksi niillä on äidinvaisto, ne tykkäävät leikkiä ja pystyvät välittämään tietoa jälkeläisilleen. Yksi näiden vesieläinten huomiota herättävimmistä piirteistä on kuitenkin niiden erikoinen tapa äännellä kommunikoidakseen. Näiden vihellysten avulla ne pystyvät erottamaan toisensa. Toisin sanoen niillä on “nimi” tai tunniste.
Miksi delfiinit juovat virtsaa?
Näyttää kuitenkin siltä, että delfiinit pystyvät tunnistamaan toisensa myös ominaisuudesta, jolla ei ole mitään tekemistä niiden päästämien äänien kanssa. Science Advances -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta “Transmodal perception of identity by sound and taste in bottlenose dolphins” kävi ilmi, että delfiinien keskuudessa vallitsee outo sosiaalisen tunnistamisen menetelmä: virtsan juominen.
Multimodaalisen tekniikan avulla tutkijat halusivat testata, voiko delfiini tunnistaa kohteen tai toisen eläimen eri aistien kautta saamiensa signaalien avulla. He käyttivät kahdeksan pullonokkadelfiinin ryhmää testatakseen niiden kykyä hyödyntää makuärsykkeitä.
Tutkimus osoitti, että nämä nisäkkäät pystyvät erottamaan toisistaan vesi- ja virtsanäytteet sekä tuttujen ja tuntemattomien yksilöiden virtsan.
Miksi delfiinit siis juovat virtsaa? Ne uivat suu auki muiden lajinsa yksilöiden virtsavanoissa saadakseen sosiaalista tietoa. Ne pystyvät tunnistamaan, milloin maku ja ääni ovat peräisin samalta yksilöltä, sekä suorittamaan tunnistuksen myös pelkän maun perusteella, mikä tekee niistä ensimmäisiä selkärankaisia, jotka pystyvät tällaiseen tunnistamiseen.
Muuta mielenkiintoista tietoa delfiineistä
Tämä ei kuitenkaan ole ainoa yllättävä havainto näistä leikkisistä ja älykkäistä eläimistä. Jos et tiennyt, delfiineillä on parantavia kykyjä; tämä tapahtuu delfiiniterapian kautta, joka toimii samaan tapaan kuin ultraääni niiden vedessä lähettämien aaltojen ansiosta.
Yksi mielenkiintoinen fakta näistä vedessä elävistä selkärankaisista on se, että ne nukkuvat vain toisella aivopuoliskollaan. Lisäksi niiden kaikki hampaat ovat samanlaiset, ja niiden iho uudistuu jatkuvasti, jotta ne voivat liikkua vedessä nopesti. Vaikka niillä ei ole hajuaistia, niiden kuuloaisti on niin hyvin kehittynyt, että ne havaitsevat jopa 150 kHz:n taajuisia ääniä.
Delfiinit osoittavat sen, että eläinkunta on uskomattoman kiehtova maailma, jota ei vielä tunneta täysin. Nämä älykkäät nisäkkäät, joilla on erikoinen tapa tunnistaa toisensa, tekevät meille jälleen kerran selväksi, että niiden kyvyt ovat poikkeukselliset.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Los Delfines. Revista de la Academia Mexicana de Ciencias. Recuperado el 14 de julio de 2022 de: https://www.amc.edu.mx/revistaciencia/images/revista/70_3/PDF/10_70_3_1156_Delfin_L.pdf
- Percepción transmodal de identidad por sonido y gusto en delfines nariz de botella. Science Advances. Recuperado el 14 de julio de 2022 de: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abm7684
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.