Logo image
Logo image

6 mielenkiintoista faktaa kaskelotista

3 minuuttia
Kaskelotti on yksi niitä harvoja nisäkkäitä, jotka ovat anatomiansa puolesta sopeutuneet elämään kokonaan avomerellä.
6 mielenkiintoista faktaa kaskelotista
Viimeisin päivitys: 28 marraskuuta, 2021

Kaskelotit ovat inspiroineet mahtavia tarinoita ja fantasioita. Näiden kiehtovien nisäkkäiden bongaaminen on koostaan huolimatta vaikeaa, ja niihin tutustuminen vaatii vuosien kärsivällisyyttä ja useita veneretkiä. Tähän mennessä kaskeloteista on havaittu monia mielenkiintoisia asioita aina hampaiden rakenteesta hengitys- ja sukellusmekanismiin. Tässä tulee 6 mielenkiintoista faktaa kaskelotista.

Kaskelotin ominaisuudet

Kaskelotti (Physeter macrocephalus) on merinisäkäslaji ja ainoa Physeter-suvun jäsen. Se kuuluu hammasvalaisiin ja on ulkonäöstään huolimatta lähempänä delfiinejä ja miekkavalaita kuin hetulavalaita. Se elää maapallon suurimpien valtamerien lämpimillä alueilla.

Kaskelotit ovat saalistajavalaita, jotka käyttävät ravinnokseen mustekalaa ja kalaa, sukeltaen jopa 3 kilometrin syvyyteen. Osa niiden saaliista on jättimäisiä pääjalkaisia, sillä niiden iholla on joskus nähtävissä imukuppien jättämiä arpia. Ei ole yllättävää, että nämä jättiläiset ovat inspiroineet monia legendoja!

Laumaeläiminä hammasvalaat liikkuvat yleensä pienissä ryhmissä. Ne lisääntyvät 3–4 vuoden sykleissä ja saavat kerralla yhden poikasen. Kaskelottinaaras on tiineenä 14–16 kuukautta, ja maidoneritys kestää 19–42 kuukautta. Poikasia imetetään yleensä lähes puolentoista vuoden ajan, mutta joissakin tapauksissa imetys on jatkunut jopa 13-vuotiaaksi asti.

Jos haluat tietää lisää näistä merten jättiläisistä, tässä tulee 6 mielenkiintoista faktaa kaskelotista.

Some figure

6 mielenkiintoista faktaa kaskelotista

Kaskelotit ovat kaikin tavoin sopeutuneet elämään avomerellä. Koska ne eivät tule lainkaan maihin, niille on kehittynyt eräitä kiehtovia ominaisuuksia.

1. Maailman suurin pää

Kaskelotilla on maailman suurin pää ja aivot. Aikuiset urokset voivat saavuttaa jopa 20,5 metrin pituuden ja painaa 57 tonnia, mikä tekee tästä lajista kaikkein suurimman valaan. Kaskelotin aivot painavat viisi kertaa enemmän kuin ihmisellä: noin 10 kiloa.

2. Kaikki kaskelotissa on suurta

Kaskeloteilla ei ole ainoastaan ennätyksellisen suuri pää, vaan niillä on myös maailman suurimmat hampaat. Tyynenmeren alueen ihmiset pitävät kaskelottien hampaita suuressa arvossa. Niiden sydänkään ei jää kilpailussa kauas taakse: se painaa suunnilleen saman verran kuin kaksi aikuista ihmistä.

3. Maailman äänekkäin eläin

Voimakkain koskaan taltioitu eläimen ääni on kaskelotin ääni Pohjois-Norjan rannikolla. Se saavutti 235 desibeliä. Jotta saisit paremman käsityksen sen äänen voimakkuudesta, ihmiset kestävät korkeintaan 85 desibelin melualtistusta 8 tuntia putkeen, minkä jälkeen siitä alkaa olla meille haittaa.

Kaskelotit käyttävät naksautuksia osana kaikuluotausta, aistia, jonka avulla ne suunnistavat ja etsivät saalista. Niiden epäillään kuitenkin pystyvän myös tappamaan tai tainnuttamaan saaliinsa luomiensa ääniaaltojen voimalla.

4. Moby Dick oli kaskelotti?

Tunnetun romaanin valkoinen valas ei ollut tarkalleen ottaen kaskelotti, koska se perustui kahteen yksilöön: Essex-aluksen upottaneeseen valaaseen ja urospuoliseen kaskelottiin nimeltä Mocha Dick. Jälkimmäinen oli albiino, josta Moby Dickin väritys ja neliönmuotoinen pää saivat inspiraatiota.

5. Kaskelottien ulosteet ovat tärkeitä!

Kaskelottien ulosteet ovat todellakin ekosysteemilleen mittaamattoman tärkeitä. Pintaan nousevat ulosteet toimivat nimittäin lannoitteena kasviplanktonille, jonka fotosynteesi tuottaa suurimman osan hengittämästämme hapesta. Voimme siis olla kiitollisia kaskelottien jätöksistä.

Lisäksi näiden ulosteiden pinnalla on usein ambraa, kaskelotin suolistosta erittyvää ainetta, jonka tehtävänä on suojata kaskelotteja saaliin vaikeasti sulavilta osilta, kuten mustekalojen nokilta. Ennen vanhaan tämä erite oli äärimmäisen kallista kiinnityskykynsä vuoksi ja siksi, että se oli tärkeä hajuvesien ainesosa.

6. Kaskelotit nukkuvat pystyasennossa

Aiemmin kaskelottien ajateltiin nukkuvan vain toisella aivopuoliskollaan, kuten delfiinit ja muut valaat, mutta näin ei ilmeisesti ole. Kaskelotit nukkuvat pystyasennossa, jotta niiden ilma-aukko olisi lähellä pintaa.

Some figure

Tämä upea eläin kiinnostaa ihmisiä toisinaan vain hampaidensa ja ambransa vuoksi, koska niillä uskotaan olevan parantavia ja lempeä nostattavia vaikutuksia. Vaikka kaskelottien suojelemiseksi onkin nyt ryhdytty toimenpiteisiin, vielä riittää tehtävää, jotta nämä jätit jatkossakin komistaisivat maapallomme valtameriä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fischer, A. (2021, 4 marzo). Qué es el ámbar gris, la materia fecal del cachalote más valiosa que el oro por su aroma. National Geographic en Español. https://www.ngenespanol.com/animales/que-es-el-ambar-gris-la-materia-fecal-del-cachalote-mas-valiosa-que-el-oro-por-su-aroma/#:%7E:text=A%20la%20hora%20de%20querer,fecales%20con%20una%20coloraci%C3%B3n%20gris%C3%A1cea.
  • W. (2019b, septiembre 13). Cachalote (Physeter macrocephalus). CRAM. https://cram.org/catalogo-de-especies/mamiferos-marinos/cetaceos/cachalote/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.