Logo image
Logo image

Tutkijat löytävät lajeja, jotka eivät näytä vanhenevan

3 minuuttia
Kolibrit elävät keskimäärin 3-5 vuotta, koska niiden aineenvaihdunta on melko nopea. Kilpikonnien elämä on sitä vastoin paikallaan pysyvämpää ja hitaampaa, minkä ansiosta ne voivat saavuttaa 60-150 vuoden iän lajista riippuen.
Tutkijat löytävät lajeja, jotka eivät näytä vanhenevan
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Viimeisin päivitys: 07 syyskuuta, 2023

Ikääntyminen on väistämätön biologinen prosessi, joka keskeyttää kehon normaalin toiminnan. Tämän seurauksena syntyy erilaisia tiloja, jotka pahenevat ajan myötä. Vaikka tämä on varsin ilmeistä kaikilla elävillä olennoilla, tuore tutkimus on vahvistanut, että on olemassa joitakin lajeja, jotka eivät näytä vanhenevan.

Tämä uusi löytö vahvistaa useita teorioita joistakin eläimistä, joilla on erittäin pitkä ikä. Vaikka tämä ei tarkoita, että ne pysyvät nuorina koko elämänsä ajan, se selittää, miten tietyt lajit voivat ylittää 100 vuoden iän melko helposti. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja aiheesta.

Mitä ikääntyminen on?

Yleisesti ottaen aineenvaihduntaprosessit tuottavat sarjan solulle myrkyllisiä molekyylejä, jotka heikentävät solua vähitellen. Ajan myötä vauriot kasautuvat ja aiheuttavat ongelmia elimistön normaalissa toiminnassa. Tämän seurauksena kehon kudokset menettävät kimmoisuuttaan, syntyy ryppyjä ja vastustuskyky heikkenee. Nämä ovat ikääntymisen merkkejä.

Aineenvaihdunta voidaan ymmärtää minä tahansa biokemiallisena reaktiona, joka mahdollistaa elämän ylläpitämisen. Tämä tarkoittaa, että jos ikääntyminen halutaan välttää, kaikki aineenvaihduntaprosessit kehossa olisi pysäytettävä, mikä johtaisi väistämättä kuolemaan. Tämä tekee ikääntymisestä väistämätöntä.

Miksi elävillä olennoilla on erilainen elinikä?

Vaikka elävillä olennoilla on tiettyjä yhtäläisyyksiä, aineenvaihduntaprosessit ovat jokaisella erilaiset. Tämän vuoksi myrkyllisten molekyylien syntymisnopeus vaihtelee eri lajeissa, mikä aiheuttaa ikääntymisen ilmenemisen eri aikoina.

Vaikka aineenvaihdunta on yksi tärkeimmistä ikääntymiseen vaikuttavista tekijöistä, myös ympäristö ja elämänlaatu vaikuttavat tähän prosessiin. Tämä johtuu siitä, että kaikki elimistöön vaikuttavat tekijät aiheuttavat soluille lisävaurioita. Näin ollen ikääntymisprosessi nopeutuu.

Lajin elinajanodote määräytyy aineenvaihdunnan nopeuden lisäksi myös sen elämäntavan ja ympäristön mukaan. Siksi keskimääräinen elinajanodote on vain indikaattori siitä, minkä iän yksilö voi saavuttaa. Se ei kuitenkaan takaa, että eliön elämä kestää siihen asti.

Some figure

Erittäin pitkäikäiset lajit

Vaikka aineenvaihdunta, ympäristö ja elämäntapa voivat hidastaa ikääntymistä, ne eivät kuitenkaan pysäytä sitä. Siksi yksikään eläin ei pysty elämään ikuisesti tai olemaan kuolematon. On kuitenkin joitakin olentoja, jotka ylittävät 100 vuoden iän, mikä on uskomatonta, kun otetaan huomioon että useilla lajeilla on vaikeuksia saavuttaa 50 vuoden ikä (mukaan lukien ihminen).

Ihminen on ehkä paras esimerkki siitä, miten vanhuutta vastaan taistellaan, sillä lajimme elinajanodote on kaksinkertaistunut alle 100 vuodessa. Vuoden 1930 tienoilla ihmiset elivät keskimäärin 34 vuotta, kun taas vuoteen 2019 mennessä tämä luku on noussut 75 vuoteen. Toisin kuin voisi luulla, tämä tulos johtuu lääketieteen kehityksestä, joka mahdollistaa ikääntymisen seurausten korjaamisen, vaikkakaan ei sen pysäyttämistä.

Toisaalta on lajeja, jotka eivät näytä vanhenevan, vaikka niillä ei ole kykyä korjata ikääntymisen seurauksia. Esimerkkinä tästä ovat useat kilpikonnalajit, jotka elävät säännöllisesti 60-vuotiaiksi ja voivat saavuttaa jopa 150 vuoden iän.

Miksi kilpikonnat voivat elää niin pitkään?

Vaikka kilpikonnilla ei ole kykyä lääkitä tai parantaa itseään, niillä on monimutkainen biologinen mekanismi, joka auttaa niitä saavuttamaan hyvin pitkän iän. Vuosikausia oletettiin, että näiden matelijoiden aineenvaihduntaprosessi saattaa olla hitaampi kuin muilla eläimillä, mikä antaisi niille kyvyn hidastaa ikääntymistä. Mikään tieteellinen tutkimus ei kuitenkaan vahvistanut tai kiistänyt tätä.

Vuonna 2022 tehtiin tutkimus, jonka toteutti Tanskan yliopisto ja jossa havaittiin, että useissa kilpikonnalajeissa on vain vähän merkkejä ikääntymisestä. Tarkemmin sanottuna 77 analysoidusta kilpikonnalajista noin 75 prosentilla on kyky hidastaa ikääntymisprosessia. Joitakin analysoituja yksilöitä olivat seuraavat:

  • Espanjankilpikonna (elinajanodote: 20 vuotta).
  • Aldabranjättiläiskilpikonna (elinajanodote: 80-120 vuotta).
  • Galápagoksenjättiläiskilpikonna (elinajanodote: 100-150 vuotta).
  • Mustasuokilpikonna (elinajanodote: 16 vuotta).
Some figure

Miksi kilpikonnat eivät vanhene niin nopeasti?

Vielä ei ole olemassa mitään erityistä syytä, joka selittäisi miksi jotkin kilpikonnalajit eivät näytä vanhenevan. Jotkut asiantuntijat ovat kuitenkin uskoneet, että se saattaa liittyä niiden kyvyttömyyteen tuottaa omaa lämpöä. Kuten hyvin tiedetään, matelijat eivät säädä ruumiinlämpöään, vaan ovat täysin riippuvaisia auringon lämmöstä. Tämä tarkoittaa, että niiden aineenvaihdunta toimii vähemmän, mikä voisi hidastaa ikääntymistä.

Suuri tutkijaryhmä kuitenkin kumosi tämän hiljattain (2022). Tutkimuksessa todetaan, että eläinten ikääntymisen ja niiden kyvyn säädellä lämpötilaansa (ektotermit ja endotermit) välillä ei ole yhteyttä. Näin ollen ei ole vieläkään mitään täsmällistä syytä siihen, miksi useat kilpikonnalajit eivät näytä vanhenevan niin nopeasti.

Jos salaisuus näiden kilpikonnalajien kyvystä välttää vanhenemista saadaan selville, sitä voitaisiin tulevaisuudessa käyttää ihmisten terveyden parantamiseen. Tarvittavien vastausten löytämiseen on tietysti vielä pitkä matka, mutta kuka tietää, voisiko tämä olla yksi ensimmäisistä vihjeistä mahdolliseen kuolemattomuuteen tai lähes kuolemattomuuteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Reinke, B. A., Cayuela, H., Janzen, F. J., Lemaître, J. F., Gaillard, J. M., Lawing, A. M., … & Miller, D. A. (2022). Diverse aging rates in ectothermic tetrapods provide insights for the evolution of aging and longevity. Science, 376(6600), 1459-1466.
  • da Silva, R., Conde, D. A., Baudisch, A., & Colchero, F. (2022). Slow and negligible senescence among testudines challenges evolutionary theories of senescence. Science, 376(6600), 1466-1470.
  • Finch, C. E. (2009). Update on slow aging and negligible senescence–a mini-review. Gerontology, 55(3), 307-313.
  • Girondot, M., & Garcia, J. (1999). Senescence and longevity in turtles: what telomeres tell us. In Proceedings of the 9th extraordinary meeting of the Europea Societas herpetologica (Vol. 1, pp. 25-29).

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.