Linnut osaavat ajatella loogisesti
Kirjoittanut ja tarkastanut eläinlääkäri ja eläinteknikko Sebastian Ramirez Ocampo
Lintujen tutkimiseen omistautuneet tiedemiehet ovat jo pitkään ihmetelleet, miten on mahdollista, että nämä eläimet, joilla on niin pienet aivot, pystyvät suorittamaan niin monimutkaisia tehtäviä. Tästä kiehtovasta artikkelista voit lukea, miten linnut osaavat ajatella loogisesti.
Vain yhden esimerkin mainitaksemme, variksilla on varsin nerokas tapa avata pähkinöitä. Koska ne eivät pysty avaamaan niitä nokallaan, lähellä kaupunkeja asuvat yksilöt istuvat liikennevalojen päällä ja pudottavat ne maahan. Kun autot ovat ajaneet niiden yli ja valo vaihtunut punaiseksi, pienet varikset laskeutuvat alas hakemaan palkinnon kekseliäisyydestään.
Tämän kaltaisia monimutkaisia käyttäytymismalleja ilmenee linnuilla useita eri ympäristöissä. Teknologian kehittymisen ansiosta on voitu selvittää, miten niiden älykkyys vastaa joidenkin kädellisten älykkyyttä.
Erilaiset aivot
Tieteellisen artikkelin “Birds have primate-like numbers of neurons in the forebrain” mukaan lintujen aivojen koostumus on erilainen kuin nisäkkäillä. Kuten tutkimuksessa todetaan, linnuilla on pienistä aivoistaan huolimatta enemmän neuroneja etuaivoissaan, mikä on yhteydessä älykkääseen käyttäytymiseen. Toisaalta neuronit ovat näillä eläimillä paljon pienempiä, tiiviimmin pakattuja ja niitä on enemmän kuin nisäkkäillä.
Toisin kuin aiemmin uskottiin, aivojen koolla ei ole perustavanlaatuista merkitystä lintujen kognitiivisille kyvyille. Toisin sanoen linnut ovat kehittyneet käyttämään aivomassaansa paremmin kuin muut eläimet, ja on todellakin totta, että linnut osaavat ajatella loogisesti.
Linnut osaavat ajatella loogisesti
Tämän aivojen anatomisen koostumuksen vuoksi linnut pystyvät suorittamaan tehtäviä, joiden luultiin olevan ominaisia yksinomaan kädellisille. Esimerkiksi uudenkaledonianvariksella on kyky valmistaa ja käyttää oksia työkaluina ruoan hankkimisessa.
On myös havaittu, että tällaiset taidot siirtyvät vanhemmilta poikasille useiden sukupolvien ajan. Yksi esimerkki on amerikanhömötiainen, joka osaa suunnitella tulevaisuuttaan varastoimalla siemeniä eri paikkoihin syödäkseen ne sitten myöhemmin. Jopa harakan kaltaisilla linnuilla on kyky tunnistaa itsensä peilistä.
Kyyhkyset taas voivat oppia ja muistaa valokuvia vielä vuoden kuluttua niiden näkemisestä. Lisäksi niillä on kyky erottaa kasvot ja eri taidetyylejä edustavat maalaukset toisistaan.
Älykkyytensä ansiosta ne elävät pidempään
Proceedings of the Royal Society -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin yhteensä 217:ää papukaijalajia, havaittiin yhteys lintujen aivojen koostumuksen ja koon sekä niiden elinajanodotteen välillä. Tutkimuksen mukaan linnut ovat kyenneet selviytymään ja ratkaisemaan eri ympäristöissään esiintyviä ongelmia sopeutumalla samaan tapaan kuin ihmiset.
Tämä kyky on tehnyt niistä paljon joustavampia hengenvaarallisten uhkien edessä. Ja sen lisäksi, että ne ovat erittäin älykkäitä, ne ovat myös hyvin sosiaalisia eläimiä, joten ne ovat oppineet tekniikoita yhteistyön tekemiseksi ja uusien ravinnonlähteiden etsimiseksi luonnossa.
Tulevat tutkimukset
Kaikkien näiden uskomattomien älyllisten kykyjen lisäksi lintujen aivojen tutkiminen voi auttaa meitä ymmärtämään omien aivojemme toimintaa. Esimerkkinä tästä on se, että linnut oppivat laulunsa samalla tavalla kuin me ihmiset opimme kielemme.
Samoin voimme oppia, mitä aivoissamme tapahtuu nukkuessamme, sillä linnuilla on samankaltaisia univaiheita kuin meillä. Ymmärtämällä linnun aivoja voimme saada arvokasta tietoa älykkyyden toiminnasta ja kehittymisestä luonnossa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Olkowicz S, Kocourek M, Lučan RK, Porteš M, Fitch WT, Herculano-Houzel S, et al. Birds have primate-like numbers of neurons in the forebrain. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2016;113(26):7255-60.
- Marino L. Thinking chickens: a review of cognition, emotion, and behavior in the domestic chicken. Animal cognition. 2017;20(2):127-47.
- Emery NJ, Clayton NS. Tool use and physical cognition in birds and mammals. Current opinion in neurobiology. 2009;19(1):27-33.
- Emery NJ, Clayton NS. Evolution of the avian brain and intelligence. Current biology : CB. 2005;15(23):R946-50.
- Emery NJ, Clayton NS. The mentality of crows: convergent evolution of intelligence in corvids and apes. Science (New York, NY). 2004;306(5703):1903-7.
- Emery NJ. Cognitive ornithology: the evolution of avian intelligence. Philosophical transactions of the Royal Society of London Series B, Biological sciences. 2006;361(1465):23-43.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.